• Real Estate

    Η τελευταία πράξη για την ανάπλαση των Μύλων Αλλατίνη

    Ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις της Fais Group

    Ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις


    Το δρόμο αξιοποίησης του ακίνητου 27 στρεμμάτων στους Μύλους Αλλατίνι θα ανοίξει ο πλειστηριασμός του 50% του συγκροτήματος διατηρητέων κτιρίων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία.

    Την προσεχή Τετάρτη εκποιεί η DoValue το ποσοστό της Εταιρείας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ή Nutriart όπως είναι γνωστή η πτωχευμένη αρτοβιομηχανία της οικογένειας Κατσέλη. Το 50% του περιουσιακού στοιχείου που κατασχέθηκε από τη Eurobank έχει τιμή εκκίνησης 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς στο ήμισυ ολόκληρης της αξίας του άλλοτε βιομηχανικού στολιδιού της συμπρωτεύουσας.

    Η διεκδίκηση του 50% των Μύλων Αλλατίνι θεωρείται πιθανή από τον επενδυτή που έχει στα χέρια του το υπόλοιπο ποσοστό του ακινήτου. Ο Σάμι Φάις, κάτοχος ήδη του 25% του ακινήτου, απέκτησε πριν από περίπου δύο μήνες επιπλέον 25%, που ανήκει στη Θεμελιοδομή κι εκποιήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίων επίσης από τη DoValue.

    Το δύσκολο εγχείρημα

    Πάντως η αξιοποίηση του ακινήτου από τον επιχειρηματία δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι ο χώρος παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος, ενώ και οι προσπάθειες προσθήκης νέων κτιρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με τους εκτιμητές της Cerved, για οποιαδήποτε αξιοποίησή του απαιτείται έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και καθορισμός συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση την κείμενη νομοθεσα ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης. Σημειωτέον ότι ο συντελεστής δόμησης 4,2 που είχε καθοριστεί παλαιότερα ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ.

    Μιλάμε για το σχέδιο 40 εκατ. ευρώ της «Πολιτεία Αλλατίνη», ένωσης των Θεμελιοδομή & Nutriart, το σχεδιασμό του οποίου υπέγραφαν τα γραφεία Τομπάζη και Μακρίδη. Μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, έπεσε στο τραπέζι η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, η οποία δεν προχώρησε, επίσης ελέω απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη τη χωροθέτηση οικοδομικών μονάδων στο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Ήταν η απομείωση της αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου που συνέβαλε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 στην πτώχευση της Κατσέλης, ιδιοκτήτριας του υπό εκποίησης ποσοστού.

    Η Cerved έχει ήδη εκπονήσει ένα ενδεικτικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στο Ντεπώ
    Η Cerved έχει ήδη εκπονήσει ένα ενδεικτικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στο Ντεπώ

    Ωστόσο, η Cerved έχει ήδη εκπονήσει ένα ενδεικτικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στο Ντεπώ, βάσει του οποίου θα ανακατασκευαστούν όλα τα κτίρια, διατηρητέα και μη. Βάσει του κατασκευαστικού κόστους, που υπολογίστηκε σε 450 ευρώ/τ.μ., η επένδυση μπορεί να φτάσει έως και 16,63 εκατομμύρια ευρώ με μόχλευση 50% και έσοδα σχεδόν 38 εκατομμυρίων από τις πωλήσεις των ακινήτων, εφόσον ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2013 προκάλεσε μερικές ζημιές στο ακίνητο.

    Η συνολική επιφάνεια των υφιστάμενων κτιρίων είναι 14.543 τ.μ., από τα οποία τα 12.425 τ.μ. (4.212 τ.μ. ισόγεια και 8.213 τ.μ. όροφοι) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Με βάση τις χρήσεις της περιοχής, τα ισόγεια των κτιρίων θα μετατραπούν σε χώρους υγειονομικών καταστημάτων (λόγω της μη άμεσης προβολής τους σε οδό και του μεγάλου περιβάλλοντα χώρου), ενώ οι όροφοι θα μετατραπούν σε διαμερίσματα. Τα υπόγεια θα περιλαμβάνουν βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κλπ.) των καταστημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ