• Real Estate

    Οι νέοι πλειστηριασμοί: Τα ακίνητα της Τεγόπουλος, της Καρδασιλάρης και το νεοκλασικό της Θεσσαλονίκης


    Βιομηχανικά ακίνητα που άλλοτε αποτελούσαν τις ναυαρχίδες ακμαίων επιχειρήσεων επιχειρείται να αλλάξουν χέρια αύριο, Τετάρτη, μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Την αυλαία ανοίγει το πρωί το βιομηχανικό ακίνητο της Χ. Κ. Τεγόπουλος, όπου φιλοξενούνταν τα πιεστήρια της Ελευθεροτυπίας.

    Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 10,9 εκατομμύρια ευρώ, βάσει του μέσου όρου των εκτιμήσεων, ενώ επισπεύδων είναι ο σύνδικος της πτώχευσης του δημοσιογραφικού συγκροτήματος.

    Το εσωτερικό των πιεστηρίων της Ελευθεροτυπίας

    Οι υποψήφιοι αγοραστές θα διεκδικήσουν το ακίνητο, που βρίσκεται στο Κορωπί στη θέση Νησίζα Καρελλά εντός βιομηχανικής ζώνης, σημείο που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα αρκετές επενδυτικές δραστηριότητες.

    Το ακίνητο καλύπτει έκταση 42.097 τ.μ. η οποία έχει προέλθει από τη συνένωση πολλών οικοπέδων, τα οποία είχε αποκτήσει η εταιρεία τμηματικά και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

    Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων), κτίριο ενέργειας, ισόγειο βιομηχανικό κτίριο και διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου. Επενδυτές, πάντως, φέρεται να έχουν βρεθεί, με δεδομένο ότι έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των συμμετοχών.

    Η μονάδα catering της οικογένειας Κουτρολιά

    Το ηλεκτρονικό σφυρί θα «ηχήσει» και για μία εν ενεργεία επιχείρηση, την Palmie Bistro της οικογένειας Κουτρολιά.

    Αύριο εκπλειστηριάζεται η Palmie Catering, η μονάδα που παράγει τα γεύματα της αλυσίδας εστιατορίων.

    Η μονάδα catering στον Αυλώνα βγήκε ξανά στο σφυρί στις 28 Σεπτεμβρίου κι αυτός είναι ο λόγος που εκπλειστηριάζεται σε χαμηλότερη τιμή εκκίνησης και μάλιστα, «σπασμένη» στα δύο: έναντι 853 χιλ. ευρώ εκποιούνται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 223 χιλιάδων ευρώ το οικόπεδο.

    Το βιομηχανικό ακίνητο της Palmie Catering

    Το ακίνητο έχει έκταση 8 στρεμμάτων κι εντός του έχουν ανεγερθεί κτίρια 2.450 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα διώροφο κτίριο γραφείων, του οποίου η χρήση έχει αλλάξει σε κέντρο διανομής και μονάδα έτοιμου φαγητού και δύο ισόγεια κτίρια αποθήκευσης και διανομής, τα οποία επίσης λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής γευμάτων.

    Όλα τα κτίρια αποπερατώθηκαν από το 1997 έως το 2000 και ανακαινίστηκαν το 2005, είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και καλής ποιότητας κατασκευής.

    Σύμφωνα με τους εκτιμητές, ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με περιτοίχιση, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες, παρτέρια και δεντροφυτεύσεις.

    Τα «αποκαΐδια» της άλλοτε εισηγμένης Καρδασιλάρης

    Η οικογένεια Καρδασιλάρη έχει μεν ανοίξει πανιά για νέες business, προσηλωμένη πάντα στην εμπορία ξηρών καρπών μέσω της «νεοσύστατης» Cardasilaris Family, ωστόσο θα απωλέσει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Ρουφ.

    Πρόκειται για το εργοστάσιο που καταστράφηκε από πυρκαγιά και είχε βγει προς πώληση από την τότε εισηγμένη, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός της και να ενισχυθεί η ρευστότητα που είχε πληγεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και την κρίση της αμυγδαλόψιχας του 2007.

    Αύριο εκπλειστηριάζεται το ακίνητο στον Ελαιώνα, έναντι 842 χιλ. ευρώ, στο ήμισυ της τιμής πρώτης προσφοράς που είχε οριστεί κατά την πρώτη προσπάθεια εκποίησής του.

    Το βιομηχανικό κτίριο της Cardico αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους που χτίστηκαν το 1977, σε οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη διασταύρωση των οδών Ορφέως και Δημαράκη.

    Ο πλειστηριασμός διενεργείται έξι χρόνια μετά την κήρυξη της Cardico σε πτώχευση και τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καρδασιλάρη.

    To πυρόπληκτο κτίριο της Καρδασιλάρης στο Ρουφ

    Η πώληση που είχε δρομολογηθεί το 2008 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το ακίνητο να βγαίνει στο σφυρί, έχοντας υποστεί εκτεταμένες ζημιές, πάντως «αναστρέψιμες και επισκευάσιμες», σύμφωνα με τους εκτιμητές.

    Πέραν της καταστροφής λόγω πυρκαγιάς, το ακίνητο έχει υποστεί λεηλασίες και βανδαλισμούς. Γενικά, εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, εξαιτίας και της πλήρους απουσίας μηχανολογικού εξοπλισμού.

    Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον της κτηματαγοράς για την περιοχή εστιάζεται κυρίως στην αγορά υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    Στην έκθεση κατάσχεσης αναφέρεται πως «υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων προς πώληση παρόμοιων ακινήτων με την ζήτηση για μισθώσεις να παρουσιάζεται αυξημένη και τις ζητούμενες τιμές να παρουσιάζουν σημαντικό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας μεγάλα διαπραγματευτικά περιθώρια».

    «Συλλεκτικό» διατηρητέο της Πειραιώς στα Λαδάδικα

    Την ίδια μέρα αναζητά αγοραστή με 605 χιλ. ευρώ για ένα «συλλεκτικό ακίνητο» στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Πειραιώς.

    Το διατηρητέο κτίριο της τράπεζας στα Λαδάδικα ήταν πρώην ιδιοκτησίας της Family Fun, η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε Συλλεκτικά Ακίνητα.

    Έχει προσόψεις επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη και αποτελείται από ισόγειο και 5 κυρίους ορόφους είναι γωνιακό διατηρητέο κτίριο προβολής, κτισμένο στη δεκαετία του 1920 στην εμπορική περιοχή των Λαδάδικων.

    Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 1.570 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο κατάστημα και πέντε ορόφους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν χρήσεις γραφείου και εμπορίου όπως αυτές περιγράφονται στο χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο.

    Το κτίριο αποτελείται από εμπορικό κατάστημα που σήμερα καταλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτιρίου και τέσσερις ορόφους γραφείων. Το κατάστημα έχει όψεις επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη ενώ είσοδος προς τους ορόφους βρίσκεται επί της οδού Τσιμισκή.

    Διατηρητέο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα

    Η διάρθρωση του κτιρίου μπορεί να τροποποιηθεί ώστε ο πρώτο όροφος να λειτουργήσει ως χώρος γραφείων. Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως το 1995 για να στεγάσει την Tράπεζα Μακεδονίας – Θράκης (την οποία εξαγόρασε ο όμιλος Πειραιώς) και αναδιαμορφώθηκε εσωτερικά το 2009.

    Πλέον το ακίνητο διαθέτει σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές που περιλαμβάνουν ανελκυστήρα και σύγχρονο σύστημα ψύξης και θέρμανσης που επιτρέπει λειτουργική ευελιξία στους χρήστες του.

    Τα τελειώματά του περιλαμβάνουν διπλά εξωτερικά κουφώματα, διακοσμητικά στοιχεία της εποχής κατασκευής τους και lobby με μαρμάρινες επενδύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ