• Real Estate

    H Orilina Properties ξεπαγώνει επενδύσεις οδεύοντας προς το Χρηματιστήριο

    Μάριος Αποστολίνας, CEO Orilina Properties

    Μάριος Αποστολίνας, CEO, Orilina Properties


    Την πρώτη της μεγάλη επένδυση έπειτα από δύο χρόνια – μετά την εξαγορά του μεγάλου Σκλαβενίτη στη συμβολή των Αλεξάνδρας και Κηφισίας – πραγματοποίησε η Orilina, ΑΕΕΑΠ του hedge fund Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, ενώ οδεύει προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Πρόσφατα, η εταιρεία εξαγόρασε έκταση 46,8 στρεμμάτων προς ανάπτυξη κτιρίου logistics στη Σίνδο, στην επαρχιακή οδό Σίνδου – Χαλάστρας. Όταν ολοκληρωθεί, το ακίνητο θα είναι η πρώτη επένδυση της Orilina σε χώρους αποθήκευσης, που, εξάλλου, αποδεικνύεται ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής κτηματαγοράς.

    Αθηναϊκή ριβιέρα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη στο ραντάρ της Orilina

    «Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πλέον εστιάζουμε είναι η αθηναϊκή ριβιέρα, το λιμάνι του Πειραιά και επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε στις προοπτικές της κτηματαγοράς της συμπρωτεύουσας», αναφέρει σε δηλώσεις στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Μάριος Αποστολίνας, εξηγώντας πως η «υστερεί τιμολογιακά σε σχέση με την Αττική, έχει δρόμο να διανύσει και προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων.

    »Η πρόσφατη αγορά μας αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο land banking. Με την εν λόγω ιδιοκτησία logistics, επιτυγχάνεται η περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας, αφού επεκτεινόμαστε σε μια κατηγορία ακινήτων που έλειπε από το ενεργητικό μας».

    To ακίνητο γειτνιάζει με σημαντικά assets, όπως το κέντρο logistics 51 στρεμμάτων με ψυκτικό θάλαμο και γραφειακούς χώρους της Premia Properties, το οποίο είναι μισθωμένο στη Seagull και το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της Ten Brinke. Οι Ολλανδοί απέκτησαν το δικό τους ακίνητο μέσω της εξαγοράς της Δέλτα 4, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει ως αντικείμενο τη διανομή, διαμεταφορά και διακίνηση εμπορευμάτων. Η εταιρεία διαθέτει κτίριο προδιαγραφών πυροπροστασίας Z3, επιφάνειας 22.500 τ.μ., με γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ..

    Στοιχεία της Geoaxis δείχνουν ότι στη Σίνδο η ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 2,70 ευρώ/τ.μ. Μηνιαίως. Η διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια υπολογίζεται σε 3.600 τ.μ.. Με βάση την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, και μετά από προσαρμογή με μείωση κατά 10% λόγω διαπραγμάτευσης, η ζητούμενη τιμή πώλησης εκτιμήθηκε σε 437,74 ευρώ το τετραγωνικό.

    Η διορία και η εκκρεμότητα για την εισαγωγή στο Χ.Α.

    H Orilina έχει πάρει παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εισαχθούν οι μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό είναι το ένα που ορίζει ο νόμος για τις ΑΕΕΑΠ και το δεύτερο είναι να ανέρχονται οι επενδύσεις της σε ακίνητη περιουσία σε τουλάχιστον 80% του ενεργητικού τους. Μέχρι σήμερα οι επενδύσεις της Orilina σε ακίνητα ανέρχονται στο 72,89% του ενεργητικού της. Σε ό,τι αφορά το μετοχικό της κεφάλαιο, αυτό ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

    Τρύφων Νάτσης

    Θυμίζουμε ότι στην Orilina συμμετέχουν μετοχικά ο Alan Howard της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, Brevan Howard με ποσοστό 29,41%, ο Τρύφων Νάτσης με 19,61%. η Δέσποινα Παντοπούλου με 19,61% καθώς και o πρώην Ελβετός τραπεζίτης, Jacques de Saussure με 14,71%.

    Πρόεδρος του δ.σ. της ΑΕΕΑΠ είναι ο επενδυτής Στέλιος Ζαββός, ιδρυτής της Zeus Capital Management, γνωστός για τις σχέσεις του με τα αμερικανικά κεφάλαια και τον Τζορτζ Σόρος.

    Μηδενικός δανεισμός

    Εκτός από το σούπερ μάρκετ του Σκλαβενίτη στους Αμπελόκηπους, τα δυνατά χαρτιά της Orilina είναι το εμπορικό ακίνητο στη Νέα Κηφισιά με μισθωτές τη Jumbo, την Playmobil Hellas, τη Numil Hellas, την Essity, τη Green Cola και την Αττική Δίοδο, το οποίο έχει αξία 13,3 εκατομμύρια και τα γραφεία του Ελλάκτωρα στην περιοχή, τα οποία έχουν αποτιμηθεί σε 26,6 εκατ. ευρώ.

    Χάρη στην κεφαλαιακή της επάρκεια (διαθέτει πάνω από 32 εκατ. ευρώ), η Orilina δεν έχει συνάψει συμβάσεις δανεισμού και η δραστηριότητά της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ίδια κεφάλαια.

    Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ στην Κηφισιά, ιδιοκτησία της Orilina

    Τα έσοδα από μισθώματα ήταν το 2021 στα 5 εκατομμύρια, ενώ έγραψε καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ. Ήταν η ίδια χρονιά κατά την οποία επιτεύχθηκε η πλήρης εκμίσθωση των κενών χώρων σε ποιοτικούς ενοικιαστές και ως εκ τούτου η πληρότητα του χαρτοφυλακίου έφτασε το 100%.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα τρέχοντα συμβόλαιά της παρέχουν στη συντριπτική τους πλειονότητά κάλυψη έναντι του πληθωρισμού. Επιπλέον, η Orilina λαμβάνει υπόψιν της τη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων, κατά την αξιολόγηση όλων των προτεινόμενων νέων εγχειρημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ