• Real Estate

    Φρένο στο ράλι των ακινήτων βλέπει η Eurobank


    Με καθοδικό ρυθμό κινείται η ανάπτυξη της κτηματαγοράς από φέτος έως το 2025, όπως διαβλέπει η Eurobank, με το πρόσημο να εξακολουθεί, πάντως, να είναι πράσινο την προσεχή τριετία.

    Λίγο πάνω από το 2% τοποθετεί την ανάπτυξη της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2025 η τράπεζα, ενώ για φέτος ο ρυθμός αύξησης των τιμών ξεπερνά το 4%. Αυτή είναι μία πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνη στην οποία είχε προχωρήσει στα τέλη του χρόνου.

    Μειούμενος βαίνει ο ρυθμός ανάπτυξης των εμπορικών ακινήτων, οι τιμές των οποίων προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 4% φέτος, αλλά κατά 3,5% το 2024 και κατά 3,2% το 2025. Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες τιμές γραφείων και καταστημάτων, εμφανίζονται 1,8% και 3,9% αυξημένες το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο.

    Συγκεκριμένα για τις τιμές των κατοικιών, αναμένεται, κατά τη Eurobank, να αυξηθούν φέτος κατά 4,1%, με το ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται και να κατέρχεται σε 3,1% την επόμενη χρονιά και σε 2,1% το 2025. Συντηρητικές ήταν οι προβλέψεις της τράπεζας για την αγορά κατοικιών ήδη από τα τέλη του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, οι επενδύσεις σε κατοικίες, από μέσο όρο 17,3 δισ. ετησίως την περίοδο 2000–2009, υποχώρησαν το 2021 σε μόλις 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    «Ένα λογικό μέτρο σύγκρισης είναι να επιστρέψουν οι επενδύσεις σε κατοικίες σε όρους μεριδίων στο ΑΕΠ στον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,9% το 2021, σε σύγκριση με 1,3% στην Ελλάδα)», αμαφέρει η έκθεση, περιγράφοντας την κατασκευή κατοικιών ως έναν κλάδο με βαθιά διασπορά συνεργιών ζήτησης και προστιθέμενης αξίας στην εγχώρια οικονομία. Υπογράμμιζε, ωστόσο, πως το νέο μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί να βασιστεί σε υπερβολικό βαθμό σε αυτόν και ορισμένους –λίγους– άλλους κλάδους, όπως συνέβη μέχρι το 2009.

    Αυτό, καθώς, «οι κατοικίες δεν συνεισφέρουν τόσο στην αύξηση των μακροπρόθεσμων παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας όσο άλλες επενδύσεις και δεν εισάγουν σε σημαντικό βαθμό νέες τεχνολογίες και γνώση που είναι απαραίτητα για το πέρασμα της χώρας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιπροσθέτως, οι πιέσεις για άναρχη ανάπτυξη κατοικιών, όπως ιστορικά συμβαίνει στην Ελλάδα, έχουν αρνητικές παρενέργειες στο φυσικό και αστικό τοπίο και η χρήση τους για τουριστικούς σκοπούς αυξάνει τις τιμές και εκτοπίζει άλλες χρήσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ