• Real Estate

    Πώς τα ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη ξεπέρασαν σε αποδόσεις το Saint-Tropez

    Μύκονος


    Η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην αύξηση των αγοραπωλησιών εξοχικών κατοικιών στους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, όπως είναι τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος, με αγοραστές κυρίως ξένους υπηκόους. Αν και δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για μια συνολική «άνθηση» στην τουριστική κατοικία, τα τελευταία χρόνια ο όγκος των πωλήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά.

    Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών real estate, Algean Property, το 2017 τα ξένα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 503 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2018, η αύξηση ήταν περίπου 172% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

    Όπως σημειώνεται πολλές συναλλαγές πραγματοποιούνται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οπότε ο πραγματικός αριθμός εισερχόμενου ξένου κεφαλαίου είναι υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία και σε αυτό συμβάλει και ο θεσμός της χρυσής βίζας. Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 είχαν εκδοθεί 3.620 άδειες με τους κινέζους να είναι πρώτοι στον κατάλογο με 1.945 άδειες παραμονής, ακολουθούμενοι από τους Ρώσους (423) και τους Τούρκους (384).

    Η Algean αναφέρεται στο 2019 ως ένα έτος με πολλές προκλήσεις. Καθώς ο τουρισμός σημειώνει άνοδο αφίξεων και τουριστικών εισπράξεων χρόνο με το χρόνο, οι προοπτικές του κλάδου της εξοχικής κατοικίας για περαιτέρω ανάπτυξη φαίνονται πιο ελπιδοφόρες από ποτέ. Φέτος, όμως, είναι και έτος εκλογών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο και ως εκ τούτου καθίσταται σημαντικό η Ελλάδα να μην αποκλίνει από την πορεία που έχει εισέλθει.

    Βάσει των σχετικών στοιχείων η εξοχική κατοικία στους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας έχει εδραιωθεί ως ένα επενδυτικό προϊόν με σημαντικές αποδόσεις. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών, με τις ακαθάριστες μισθωτικές αποδόσεις να κινούνται σε ποσοστά 8,4%, 6,4%, 6,3%, 5,5% (αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις στην Ίμπιζα κινούνται στην περιοχή του 3,9%, στο Σαιν Τροπέ (SaintTropez) 3,8% και στη Μαγιόρκα 3,5%.

    Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε το 2018 και σε αγορές όπως το Πόρτο Χέλι, η Ελούντα και η Χαλκιδική (αποδόσεις 5,1%, 4,8% και 4,8%). Επιπλέον, η αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα (το παράκτιο μέτωπο της Αττικής) έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην αγορά διακοπών κατά τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός της άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα, του ελληνικού μικροκλίματος και της εγγύτητας της περιοχής με την πόλη, καθιερώνει αργά αλλά σταθερά την περιοχή ως ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Η προοπτική αυτή ενισχύεται από την προσδοκία για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αγορά των ακινήτων το έργο στο Ελληνικό, ο ανακαινισμένος Astir Vouliagmenis κ.λ.π.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί οι Κινέζοι επενδυτές επιλέγουν Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί μένουν στα αζήτητα μικρά ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων-Πόσο πωλούνται στα τουριστικά νησιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο



    ΣΧΟΛΙΑ