• Real Estate

    «Εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των δήμων Ελληνικού Αργυρούπολης και Αλίμου, Γλυφάδας για την επένδυση στο Ελληνικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με αφορμή τη μεγάλη επένδυση για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ύψους 8 δισ. ευρώ, η διαμάχη στα νότια προάστια της Αττικής μεταξύ του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης από τη μια και των δήμων Αλίμου και Γλυφάδας λαμβάνει διαστάσεις.

    Ο δήμος Αλίμου σε συνέχεια της αίτησης ακύρωσης του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποχώρησε από τον προαναφερόμενο Φορέα και σύστησε, σε συνεργασία με τον δήμο Γλυφάδας, Σύνδεσμο «για την ισόρροπη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού».

    Η κίνηση αυτή των δήμων Αλίμου και Γλυφάδας είναι η συνέχεια στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τον δήμο Ελληνικού ο οποίος πρωταγωνιστεί στην επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο, έχοντας το πάνω χέρι στον Φορέα με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης προς αξιοποίηση (περίπου 90%) ανήκει εντός των ορίων ευθύνης του.

    Οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας παραδόξως δίνουν στην κίνησή τους τον τίτλο «η ισχύς εν τη ενώσει» (!) και αναφέρουν ότι εκπροσωπούν περίπου το 75% του πληθυσμού της περιοχής στην οποία πραγματοποιείται το έργο ανάπλασης και το 70% της ανατολικής ζώνης ανάπτυξης (η έκταση δηλαδή στην οποία θα οικοδομηθεί το καζίνο και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις).

    Παράλληλα τονίζουν ότι η θέση τους «για το μεγάλο έργο ανάπλασης στην περιοχή ήταν εξαρχής κρυστάλλινη: Υποστηρίζουμε την επένδυση, που αποτελεί ένα έργο εθνικής εμβέλειας, ενισχύει την ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αξιοποιεί μια εγκαταλελειμμένη επί δύο δεκαετίες έκταση. Η αξιοποίηση αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο βιώσιμο, με τρόπο που θα δημιουργεί ισόρροπη ανάπτυξη, με τρόπο που θα ενσωματώνει ομαλά την επένδυση σε όλη την ευρύτερη γειτονιά».

    Επίσης οι δύο δήμοι χαρακτηρίζουν «κακότεχνο» τον τρόπο που συστάθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων για το Ελληνικό και «απαράδεκτο» το μοντέλο διοίκησής του. Σημειώνεται ότι πρόεδρος του Φορέα είναι ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

    Ο εν λόγω Φορέας έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας όλων των κοινοχρήστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων, καθώς και της είσπραξης και διαχείρισης των ανταποδοτικών τελών. Συστάθηκε πριν περίπου ένα χρόνο και αποτελεί μια από τις αναβλητικές αιρέσεις προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για το Ελληνικό, ώστε το έργο να ξεκινήσει.

    Η αίτηση ακύρωσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον Οργανισμό του Φορέα και τον Εσωτερικό κανονισμό του, κατατέθηκε στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ τέλος Νοεμβρίου 2018 και θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ