• Real Estate

    Ελληνικό: Πρώτο πράσινο φως για τη Riviera Galleria

    O Senior Development Director της Lamda Development Νάσος Φατσέας, o Chief Project Manager του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates, Άρης Καφαντάρης και η Chief Development and Investment Portfolio Officer της Lamda Development Μελίνα Παΐζη μαζί με τον Kengo Kuma


    Το πρώτο πράσινο φως εξασφάλισε η ανάπτυξη του πολυτελούς εμπορικού συγκροτήματος στο Ελληνικό, γνωστό ως Riviera Galleria, με σκοπό η οικοδομική άδεια να εκδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωμοδότησε θετικά στην ανέγερση της Riviera Galleria, λαμβάνοντας υπόψη του και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του έργου, όπως γίνεται σαφές από την περίληψη της απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες. Το συγκρότημα θα αποτελείται από τρία διώροφα κτίρια με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα και ενός ισογείου κτηρίου φορτοεκφόρτωσης με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων, ενώ θα κατασκευαστεί στο παράκτιο μέτωπο, με «πρόσωπο» στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

    Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, που συνεργάζεται με το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης Betaplan. Στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα της Riviera Galleria θα αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων, για το 71% των οποίων έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Lamda Development. Μάλιστα, για επιφάνειες που αντιστοιχούν στο 3% των εκμισθώσιμων χώρων έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια (head of terms) με ενοικιαστές. Στους χώρους της Riviera Galleria θα φιλοξενούνται πολυτελή σήματα μόδας, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium boutiques, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μοναδικές παραστάσεις.

    Προϋπολογισμός 130 εκατ. και ολοκλήρωση το 2025

    Όσον αφορά στην κατασκευή του, αναμένεται να κοστίσει περί τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος θα αναδειχθεί από τον νέο χρόνο. Η ολοκλήρωσή του έχει τοποθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025 – ένα μάλλον φιλόδοξο σχέδιο –, αφού προηγείται η ανάδειξη αναδόχων για την ανέγερση του mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    «Το συγκρότημα έχει ειδικές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, καθώς, κατά τον σχεδιασμό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μίας διεθνώς αναγνωρίσιμης αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η οποία διέπεται από το στοιχείο της μοναδικότητας και η οποία καλείται να συγκεράσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου στην περιοχή του έργου με τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής. Παράλληλα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός προορισμού ανοικτού προς τη θάλασσα με την ανάπτυξη διαδρόμων κυκλοφορίας και υπαίθριων χώρων, εντάσσοντάς τον στο ευρύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μητροπολιτικού Πόλου και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής», αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ.

    Πράσινο mall

    Επικαλούμενο την αρχιτεκτονική μελέτη, το ΚΕΣΑ σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του έργου που θα αναπτύξει η Lamda, «είναι επαρκής για την ανάδειξή του σε τοπόσημο και για τη συμβολή του στη διαχρονική αστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. […] Ιδιαίτερο δε αρχιτεκτονικό μορφολογικό στοιχείο του συγκροτήματος αποτελεί το επιλεγέν σύστημα σκίασης αυτού, το οποίο παραπέμπει νοητά στους θαλάσσιους κυματισμούς και δημιουργεί μία ισχυρή ταυτότητα στη σύνθεση», ενώ λόγος γίνεται για την πιστοποίηση ως πράσινο κτίριο.

    To Riviera Galleria θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής απόδοσης, ακολουθώντας τις προδιαγραφές για την απόκτηση πιστοποίησης Leed επιπέδου Gold.

    Υπενθυμίζεται ότι ο «Καλατράβα της Άπω Ανατολής» είχε επισκεφθεί το Ελληνικό τον Ιούνιο, για να ξεναγηθεί από τη Μελίνα Παΐζη στα σημεία όπου θα πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός τοπόσημου στην αθηναϊκή ριβιέρα. Ο πολυβραβευμένος Ιάπωνας αρχιτέκτονας είναι και ο μοναδικός αρχιτέκτονας που συμπεριελήφθη στη λίστα του περιοδικού Time με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2021. Στο χαρτοφυλάκιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates περιλαμβάνονται έργα παγκοσμίου φήμης, όπως το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το Συνεδριακό Κέντρο της Πάντοβα, γραφεία της Rolex στο Ντάλλας των ΗΠΑ, η έδρα της LVMH στην Ιαπωνία και ένα από τα μεγαλύτερα spa στην Καραϊβική.



    ΣΧΟΛΙΑ