• Real Estate

    Ο Γιώργος Προκοπίου αγόρασε το ακίνητο του Ευγένιου Τίγκα στο Λαγονήσι

    • Έφη Καραγεώργου και Χριστίνα Παπαγιάννη
    Σκαραμαγκά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου


    Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου πέρασε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr, το μεγάλο ακίνητο της οικογένειας Τίγκα στη Σαρωνίδα.

    Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που μάλιστα προοριζόταν για ξένο επενδυτή. Ο Γιώργος Προκοπίου διπλασίασε την προσφορά που βγήκε το ακίνητο στον πλειστηριασμό και από 15 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης, κατακυρώθηκε έναντι 30,5 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Προκοπίου είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για την ακρίβεια διαθέτει εμβληματικά ακίνητα στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Πριν από λίγα χρόνια είχε κοντραριστεί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την εξαγορά ενός μυθικού ακινήτου στο Πορτοφίνο. Νικητής ήταν ο Έλληνας εφοπλιστής, καθώς έδωσε 2 εκατ. ευρώ παραπάνω για να το αγοράσει.

    Λέγεται ότι ο Προκοπίου διαθέτει 2.500 ακίνητα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

    Νωρίτερα το mononews.gr μετέδωσε ότι το ακίνητο του εφοπλιστή Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη με την τέταρτη προσπάθεια. Το ενδιαφέρον μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, αφού κατακυρώθηκε με τιμή διπλάσια της εκκίνησης, ήτοι 30,5 εκατ. ευρώ.

    Το φιλέτο των 20 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα βγήκε στον πλειστηριασμό, με αρχικό σκοπό να βρεθεί ξένος αγοραστής, αφού χαρακτηριζόταν «δύσκολα εμπορεύσιμο, καθώς απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό».

    Το ακίνητο ήταν ιδιοκτησία της Starlet Κτηματικής, εταιρείας του Ευγένιου Τίγκα, το οποίο κατασχέθηκε για 1 εκατομμύριο, ενώ η οφειλή της Α.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς – που είναι κι επισπεύδουσα – ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της Starlet Κτηματικής εμφανίζεται ο Ευγένιος Τίγκας, η σύζυγός του Στέλλα Λαζάρου – που παρεμπιπτόντως εκτελεί χρέη προέδρου στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης – και ο γιος του, Γιώργος. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ακινήτων του εφοπλιστή δημοσιεύθηκαν το 2015 και βάσει αυτών, οι συνολικές υποχρεώσεις της προς τρίτους είχαν ήδη σπάσει το φράγμα των 22 εκατομμυρίων.

    Το ακίνητο στο Σούνιο

    Το ακίνητο στο Σούνιο

    Το συγκεκριμένο ακίνητο εκτιμήθηκε στα 10,5 εκατομμύρια, με τον Ευγένιο Τίγκα και τη σύζυγό του να προσφεύγουν δικαστικά, προκειμένου να αυξήσουν το τίμημα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε την ανακοπή που άσκησε το ζευγάρι κι όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ, αφού έλαβε υπόψη «την εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, την εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, την επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, την εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς».

    Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το ακίνητο ανήκε αρχικά σε περιοχή όπου επιτρεπόταν η ανέγερση κατοικιών, αργότερα όμως οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα στην ίδια περιοχή επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού, ενώ βρίσκεται εκτός σχεδίου.

    Στο οικόπεδο των 19,7 στρεμμάτων υπάρχουν τρία ανεξάρτητα ημιτελή κτίρια περίπου 2.000 τ.μ.. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο 115 τ.μ., ισόγειο 150 τ.μ. με τζάκι και δύο υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια. Το δεύτερο αποτελείται από ισόγειο 912 τ.μ. και υπόγειο 331 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα διαμερίσματα με τζάκι, υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια και γκαρνταρόμπες και δύο μεζονέτες.

    Το τρίτο κτίριο 650 τ.μ. περιλαμβάνει αποθήκες, αίθριο κι ένα ισόγειο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Οι κατασκευές αυτές έχουν υποστεί αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης, ενώ ολόκληρο το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση 23 εκατ. υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

    Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο) άρτιο και οικοδομήσιμο -έκτασης 20 στρεμμάτων (19.756,50 τ.μ.)- στο Λαγονήσι, λίγο πριν το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi, που βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Starlet Κτηματική το 2003 λίγο μετά τη σύστασή της.

    Μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας 2.093,50 τ.μ.

    Ειδικότερα το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, επιφάνειας 115,21τ.μ. και ισόγειο 150,00 τ.μ., με καθιστικό με τζάκι, χώρο τραπεζαρίας, κουζίνα, WC ξένων, κλίμακα καθόδου στα υπνοδωμάτια, κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό.

    Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 912,00 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., που περιλαμβάνουν:

    • δυτικό διαμέρισμα 168,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον
    • υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • ανατολικό διαμέρισμα 162,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite
    • λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • νοτιοδυτικό διαμέρισμα 173,15τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά,
    • το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και γκαρνταρόμπα,
    • νοτιοανατολικό διαμέρισμα 167,50τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα
    • επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • βορειοδυτική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα και ένα master υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό, WC ξένων, δωμάτιο υπηρεσίας,
    • βορειοανατολική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με αντίστοιχες υποδομές.

    Το τρίτο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92,00 τ.μ. που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο, τρεις αποθήκες, διάδρομο, τέσσερα WC και ένα αίθριο) και ισόγειο 686,16 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες, WC ξένων, τρία υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα, και ένα επιπλέον μπάνιο.

    Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, σε ημιτελή κατάσταση και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.

    Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι φέρουν αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης.
    Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος, ενώ το οικόπεδο φέρει περίφραξη στην πρόσοψή του, από μάντρα από μπετόν και συρματόπλεγμα που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο.

    Διαβάστε επίσης:

    Περιζήτητο το φιλέτο του Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα – Σε νέο ιδιοκτήτη έναντι 30, 5 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ