• Real Estate

    Διορθωτική τροπολογία στη Βουλή για τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό με το…βλέμμα στο ΣτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελληνικό

    Ο σχεδιασμός του Ελληνικού


    Σε διορθωτική τροπολογία αναφορικά με τους κοινόχρηστους, κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας χώρους στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό προχώρησε η κυβέρνηση, έπειτα από την πρώτη «νέας γενιάς» προσφυγή κατά της διαδικασίας για την μεγάλη επένδυση, που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρία σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι της «Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού».

    Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών από 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος είχε καταθέσει την αρχική ρύθμιση.

    Στην εν λόγω τροπολογία αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους, τίθεται καταληκτική ημερομηνία παράδοσής τους από την Ελληνικό Α.Ε. στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, η οποία καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι οι χώροι αυτοί περιέρχονται στην κυριότητα των δικαιούχων τους.

    Με όμοια ρύθμιση προβλέπεται ότι αναφορικά με τους χώρους κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τίθεται καταληκτική ημερομηνία παράδοσής τους από την Ελληνικό Α.Ε., η οποία καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι οι χώροι αυτοί περιέρχονται στην κυριότητα των δικαιούχων τους αμέσως μετά τη διανομή του ακινήτου.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των επιχειρημάτων των σωματείων του υπουργείου Πολιτισμού που προσέφυγαν στο ΣτΕ ήταν ότι στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (η οποία ουσιαστικά συμπληρώνεται με τη χθεσινή τροπολογία) δεν υπήρχε καμία αναφορά για το πότε παραδίδονται οι κοινόχρηστοι χώροι σε κοινή χρήση με αποτέλεσμα «η μεταβίβαση και απόδοσή τους να επαφίεται στην απόλυτη και ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της πωλούμενης εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» δηλαδή στον επενδυτή».



    ΣΧΟΛΙΑ