• Real Estate

    Dimand: Το stress test, τα ακίνητα της Alpha Bank και τα exits του ’22

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand


    Στη διεξαγωγή εσωτερικών «τεστ αντοχής» προχώρησε η Dimand προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχεται λόγω ενεργειακής κρίσης.

    Πρόκειται για μία τακτική την οποία έχει εφαρμόσει επιπλέον 5 φορές η διοίκηση της εισηγμένης και την επαναλαμβάνει, ώστε να είναι βέβαια πως «την επόμενη διετία το πλοίο της Dimand θα αντέξει, προστατευμένο από οποία θύελλα έρθει», όπως είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της πρώτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας ως εισηγμένη, ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

    Στην προκειμένη, στόχος είναι η χρηματοοικονομική θωράκιση της Dimand, με σενάριο των μηδενικών πράξεων μίσθωσης ή αγοράς για τους επόμενους 9 μήνες. «Κάναμε το πρώτο stress test 9 μήνες πριν από την κρίση της Lehman Brothers, τότε δεν επενδύσαμε στη Ρουμανία και ως αποτέλεσμα, ήμαστε προστατευμένοι σε ό,τι ακολούθησε. Έχουμε την ευθύνη και τη γνώση να θωρακίζουμε την εταιρεία από αυτού του είδους τους κλυδωνισμούς, ωστόσο παρακολουθούμε τις ευκαιρίες με επίκεντρο τις αστικές αναπλάσεις και στόχο να πετυχαίνουμε καλές τιμές σε off market συμφωνίες», συμπλήρωσε.

    Εν αναμονή της συμφωνίας για το Skyline

    Το σημαντικότερο από τα deals της Dimand αφότου ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο ταμπλό ήταν η ανάδειξή του σχήματος στο οποίο έχει την πλειοψηφία – και στο οποίο συμμετέχουν Premia και EBRD – ως προτιμητέου επενδυτή για το Skyline της Alpha Bank, το χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων με αξία περί τα 530 εκατ. ευρώ. Για την ώρα, η κοινοπραξία βρίσκεται σε  διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων.

    Εφόσον το σχήμα Dimand – Premia – EBRD αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος, τα επόμενα τρία χρόνια θα δρομολογηθεί η ανακατασκευή των ακινήτων, από τα οποία η Dimand θα αποκομίσει έσοδα. Στη συνέχεια, η νέα εταιρεία που θα έχει δημιουργηθεί και στην οποία η Alpha Bank θα διακρατά το 35% και οι νέοι μέτοχοι το υπόλοιπο 65%, θα «ξεσκαρτάρει» τα ακίνητα και θα εισπράττει μισθώματα, αποδίδοντας μερίσματα στους μετόχους. Ενδεικτικά, στο πακέτο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων, επί της Σταδίου και στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου, καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων, ενώ 320 ακίνητα χρήζουν αναβάθμισης.

    Τα exits, η δεύτερη φάση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου & ο «μισογεμάτος» Πύργος Πειραιά

    Η Dimand εισέρχεται στη δεύτερη φάση ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου έχει παραδώσει ήδη τα πρώτα επενδυτικά ακίνητα σε Grivalia και Premia, χρήστες των οποίων είναι οι Alpha Bank, Eurobank και Teleperformance. Έπειτα από την ανακατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η Dimand ξεκινά μέχρι το τέλος του χρόνου δύο επιπλέον οικιστικά έργα σε ακίνητα 4.500 και 2.000 τ.μ. και την ανάπτυξη του ακινήτου Δασκαλάκη. Το συγκεκριμένο ακίνητο των 17 στρεμμάτων έχει ήδη προταθεί στο Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων για τη στέγαση των νέων Δικαστηρίων Πειραιά. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν επιλεχθεί για το συγκεκριμένο έργο, η Dimand σχεδιάζει τη μετατροπή του σε κτίριο μεικτών χρήσεων, οικιστικών και γραφείων.

    Έχοντας υπογράψει MoU με την Premia για τη δυνητική αγορά των οικιστικών ακινήτων από τη δεύτερη, η Dimand αποφάσισε να αναπτύξει serviced apartments μεγαλύτερης επιφάνειας, ποντάροντας ότι η λειτουργία του μετρό στον Πειραιά θα αυξήσει τη ζήτηση και από μεμονωμένους χρήστες. Σημειωτέον ότι το πρώτο οικιστικό project που ανέπτυξε η Dimand και μεταβίβασε στην Premia, μισθώνεται από την Teleperformance για την κατοίκηση από εργαζόμενους της πολυεθνικής.

    Την ίδια ώρα, η Dimand έχει προχωρήσει σε προμισθώσεις του 65% των γραφειακών χώρων του Πύργου Πειραιά, τους οποίους μεταξύ άλλων θα καταλάβουν και πολυεθνικοί όμιλοι. Οι νέοι χρήστες θα πάρουν το κλειδί τον Οκτώβριο του 2023, 9 μήνες πριν από τη συμβατική υποχρέωση της Dimand να παραδώσει ανακαινισμένο τον κοιμώμενο γίγαντα του Πειραιά. Μάλιστα, η λειτουργία του Πύργου θα είναι συνδεδεμένη με αυτή του λιμανιού, αφού θα συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το λιμάνι, ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες, ενώ στον τρίτο όροφο όπου θα λειτουργεί χώρος εστίασης, οι αναχωρήσεις των πλοίων θα αναγράφονται σε οθόνες.

    Αυτά είναι τα εν εξελίξει σχέδια της Dimand, ενόσω σχεδιάζει τα exits από επενδύσεις που έχει ήδη ολοκληρώσει. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο του Moxy, του ξενοδοχείου της Marriott στην Ομόνοια, το οποίο θα ανήκει εξολοκλήρου στην Prodea, ενώ στην κατοχή της Kaizen Gaming θα περάσει το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στο Μαρούσι και σε ιδιώτες θα μεταβιβαστούν οικιστικά έργα που ολοκληρώνει η Dimand στη Μύκονο.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Σε Dimand-Premia τo project Skyline

    Dimand: Προχωρά η επένδυση 160 εκατ. στη Softex – Στην εταιρεία όλα τα ακίνητα της χαρτοποιίας

    Εθνική: Με τη συμβολή της Dimand η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου Ρετσίνα στον Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ