• Real Estate

    Dimand: Προχωρά η επένδυση 160 εκατ. στη Softex – Στην εταιρεία όλα τα ακίνητα της χαρτοποιίας

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand


    Το πρώτο πράσινο φως για την έκδοση οικοδομικής άδειας που θα αναστήσει το παλιό εργοστάσιο της Softex στην Ιερά Οδό, μία δεκαετία μετά την καταστροφική για την εταιρεία πυρκαγιά, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο της αστικής ανάπλασης στη Dimand.

    Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης των τριών 3 υφισταμένων κτιρίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γραφεία. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, στο ακίνητο θα προστεθούν δύο όροφοι και θα χτιστεί νέο ισόγειο κτίριο συνάθροισης κοινού με πατάρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης του εργοστασίου της πρώην χαρτοβιομηχανίας στον Ελαιώνα. Στη συνεδρίαση του υπουργείου έδωσε το παρών ο αρχιτέκτονας, Σπύρος Τσαγκαράτος, επικεφαλής του γραφείου Aspa Design, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη.

    Από την πυρκαγιά στο πιστοποιημένο πράσινο κτίριο

    Ήταν Ιανουάριος του 2021 όταν η Dimand υπέγραψε το προσύμφωνο αγοράς του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Βοτανικό, καταβάλλοντας 730 χιλ. ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα για το εργοστάσιο υπολογίζεται σε 14,2 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι το deal δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί τυπικά, αφού η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής παρατάθηκε έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ύψος προϋπολογισμού επένδυση που τρέχει η Dimand. Το κόστος θα φτάσει τα 159,6 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και κατά 70% από τραπεζικό δανεισμό.

    Ωστόσο, η Dimand έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους για τα σχέδια της για τις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στο οικόπεδο των 49,3 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου. Οι πωλητές του ακινήτου έχουν αναλαμβάνει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν σε εκκένωση του ακινήτου, σε άρση βαρών επί αυτού, σε έκδοση αδειών και άλλες διαδικασίες, μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου.

    Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της εισηγμένης πλέον Dimand είναι η ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.800 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το business plan, θα αναπτυχθεί συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης, στοχεύοντας στη βαθμίδα Gold.

    Προς το παρόν, το έργο που υλοποιείται από την IQ Athens όπως λέγεται η θυγατρική της Dimand, βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και οριστικοποίησης του επενδυτικού πλάνου, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Παρόλο που, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου η Dimand δεν είχε συνάψει κάποια συμφωνία για την εκμετάλλευση του ακινήτου, αναμένεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόκειται για ακίνητο υψηλής προβολής. Βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, ανάμεσα στις Λεωφόρους Κηφισού και Αθηνών, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από δύο σταθμούς του μετρό, «Ελαιώνας» και «Κεραμεικός», και δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη, ενώ στην περιοχή έπονται και άλλες επενδύσεις όπως το city resort της Βιοχάλκο και η κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Αυτή θα είναι και η δεύτερη ευκαιρία του ακινήτου, η τύχη του οποίου έμελλε να καθορίσει και την πορεία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη μονάδα του Βοτανικού και δημιούργησε τόσα προβλήματα στην παραγωγή, ώστε σύμφωνα με τη Softex να αποτελέσει την αρχή του τέλους της. Η πολυεθνινική μητρική εξ Ιταλίας, Bolton Group (γνωστή στην Ελλάδα από τα σήματα των Merito, Overlay, Rio Mare) αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο, επειδή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για την πυρκαγιά επιδείνωσαν τα οικονομικά της. Το σήμα κατέληξε στην Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου, η οποία ολοκληρώνει επένδυση 46 εκατ. ευρώ σε νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα.

    Στην Dimand όλα τα ακίνητα της Softex

    Όσο για τα υπόλοιπα ακίνητα της Softex, έχουν την ίδια τύχη με την κεντρική μονάδα του Ελαιώνα, εφόσον κατέληξαν στη Dimand. Στα τέλη Μαΐου η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων υπέγραψε τρία προσύμφωνα για την αγορά των ασημικών της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας σε Μεγάλο Πεύκο, Νέα Πέραμο Καβάλας και Δράμα. Τα ακίνητα συμφωνήθηκε να αγοραστούν από τη Dimand έναντι 2,8 εκατομμυρίων, 600 χιλ. κα 5,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και το πιθανότερο είναι ότι θα αξιοποιηθούν ως logistics, έναν πυλώνα στον οποίο η Dimand δεν έχει ακόμα ευρεία παρουσία.



    ΣΧΟΛΙΑ