• Real Estate

    Διαγωνισμό για οικόπεδα με τιμή 2.000/τ.μ. στο Ελληνικό τρέχει η Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development


    Νέο διαγωνισμό για την πώληση οικοπέδων σε περιοχές του Ελληνικού τρέχει με τη βοήθεια της Savills η Lamda Development, ακολουθώντας το μοντέλο που υιοθέτησε για τη διάθεση των 28 οικοπέδων όπου θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο.

    Η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου έχει ήδη λάβει πέντε προσφορές για τα πέντε οικόπεδα, που θα βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τη διάθεση περισσότερων οικοπέδων προς ανάπτυξη. Ερωτηθείς από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου διευκρίνισε ότι η οικοδόμηση των συγκεκριμένων εκτάσεων αντιστοιχεί σε 50.000 τ.μ., ενώ τα οικόπεδα διατέθηκαν προς τίμημα υψηλότερο των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    «Έχουμε επιλέξει να δοθούν σε πλειοδότες για χρήση κατοικίας, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε δύο μήνες. Είμαστε master developers και αναπτύσσουμε πολύ μεγάλη έκταση, αλλά προχωράμε σε κοινοπραξίες και φέρνουμε νέους επενδυτές. Με σκοπό να επιταχύνουμε την υλοποίηση του masterplan και να αυξήσουμε τη ρευστότητα αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα οικόπεδα, είναι στρατηγική που επιλέχθηκε από την αρχή. Δίνει ένα καλό μήνυμα για την αξία που έχουμε ήδη χτίσει στο Ελληνικό», είπε ο κ. Αθανασίου.

    Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των πωλήσεων των υπόλοιπων οικιστικών έργων και την κάλυψη του κατασκευαστικού κόστους, ο CEO διευκρίνισε πως η Lamda πουλά σε τιμές ακριβότερες κατά 15% έως 20% υψηλότερες από ό,τι σχεδίαζε πριν από 10 μήνες. «Υπάρχει χώρος για περαιτέρω αύξηση των τιμών, καθώς ξεκινά το μάρκετινγκ των κατοικιών στο εξωτερικό, σε αγοραστές που βρίσκουν τις παρούσες τιμές λογικές, αν όχι χαμηλές», είπε.

    «Στο Ελληνικό οι πωλήσεις είναι εντυπωσιακές, ξεκινήσαμε τις πωλήσεις στο Little Athens και η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή. Κόντρα στα προβλήματα έλλειψης δυναμικού, οι κατασκευές στα οικιστικά είναι ορατές, έχουμε φτάσει στο δεύτερο όροφο του πύργου και τα 15 κτίρια των condos προχωρούν. Στο τέλος του καλοκαιριού, τουλάχιστον 10 condos θα έχουν φτάσει στον πρώτο όροφο», πρόσθεσε.

    Έσοδα 900 εκατ. από τις πωλήσεις στο Ελληνικό το 2024

    Να σημειωθεί εδώ ότι στην αγορά έχουν διατεθεί 250 διαμερίσματα και τα υπόλοιπα (κυρίως mainstream) 950 έως 1.000 θα διατεθούν σταδιακά σε διάστημα 12 έως 15 ετών. Ο στόχος της Lamda για το 2024 είναι να συλλέξει 900 εκατομμύρια από την πώληση περιουσιακών στοιχείων στο Ελληνικό, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου είχε εισπράξει 537 εκατ. ευρώ από όλα τα οικιστικά έργα. «Το Ελληνικό είναι το πρώτο έργο παγκοσμίως που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, εξαιρουμένων των malls», τόνισε η διοίκηση, προσθέτοντας πως ούτε το 2024 θα προσφύγει σε δανεισμό, παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής.

    Θυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του Ελληνικού περιλαμβάνει την κατασκευή 1.121 κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο και 517 στη γειτονιά Little Athens, στα σύνορα με τον Άλιμο και τις παρυφές του μητροπολιτικού πάρκου.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Αθανασίου, τα EBITDA του ομίλου – που το 2023 διαμορφώθηκαν σε 206 εκατ. ευρώ – θα διπλασιαστούν σε ορίζοντα τετραετίας, όταν θα είναι λειτουργικά τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στο Ελληνικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ΙΡΟ της Lamda Malls, επαναλαμβάνοντας ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, ώστε να είναι κατάλληλη η αποτίμηση των εμπορικών.

    Η εισηγμένη προχώρησε αυτόν τον μήνα σε αναδιάρθρωση δανεισμού 600 εκατομμυρίων, χάρη στον οποίο εξοικονομεί 5 εκατ. χρηματοοοικονομικά έξοδα ετησίως, αρχής γενομένης από το 2024. Έλαβε επίσης πιστωτική επέκταση έως τον Ιούνιο του 2030 και αύξησε το ποσοστό των hedged δανείων στο 73% του συνολικού δανεισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ