• Real Estate

    BriQ Properties: Διπλασιάζει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της με την αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ – Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η άσκηση του δικαιώματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ


    Το κεφάλαιο που θα αντλήσει η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ από την σε εξέλιξη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έως 50 εκατ. ευρώ, είναι δυνατόν να το εξαντλήσει για την αγορά νέων ακινήτων σε ένα χρόνο, ίσως και γρηγορότερα.

    Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της BriQ Properties εταιρείας Άννα Αποστολίδου ήδη έχουν επενδυθεί τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός ακινήτων υπό εξέταση. Η επενδυτική πολιτική της ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην απόκτηση επαγγελματικών ακινήτων αποκλειστικά στην Ελλάδα με έμφαση στους γραφειακούς χώρους, τις αποθήκες και τα εμπορευματικά κέντρα (logistics) καθώς και τα μεσαίου κυρίως μεγέθους ξενοδοχεία. Ανά περίπτωση εξετάζει και επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα εφόσον βρίσκονται σε κύριους οδικούς άξονες ή και σε εμπορικές αγορές μεγάλων πόλεων υψηλής προβολής και εμπορικότητας.

    Όπως επίσης εκτίμησε ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ Θοδωρής Φέσσας σε ενημέρωση του Τύπου χθες με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου, «στην παρούσα συγκυρία γραφειακοί χώροι β΄ και γ΄ κατηγορίας πωλούνται σε συμφέρουσες τιμές και παράλληλα το κλίμα στην οικονομία γενικά έχει βελτιωθεί, γεγονός που λειτουργεί θετικά στην αγορά των ακινήτων».

    Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της BriQ Properties απαρτίζεται από 21 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 55 εκατ. ευρώ. Με τη διάθεση των κεφαλαίων που θα αντληθούν η αξία του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ θα διπλασιαστεί.

    Οι κύριοι μισθωτές της είναι οι εταιρείες (θυγατρικές και συνδεδεμένες) του Ομίλου Quest, οι οποίες αποδίδουν το 59,3% των συνολικών ετησιοποιημένων μισθωμάτων (με βάση τα στοιχεία στις 31.08.2019). Το προαναφερόμενο ποσοστό θα διαφοροποιηθεί σημαντικά με τις νέες εξαγορές ακινήτων έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου. Μισθωτές της είναι και ο ξενοδοχειακός όμιλος Hotel Brain, καθώς επίσης και εταιρείες όπως η Pharmaserve – Lilly, ELPEDISON, Τειρεσίας Α.Ε. κα.

    Την 31.08.2019, τα συνολικά ετησιοποιημένα έσοδα της (μηνιαίο μίσθωμα ανά μισθωτήριο συμβόλαιο πολλαπλασιασμένο επί 12) ανερχόταν σε 3,032 εκατ. και η μέση διάρκεια μισθωτικών συμβάσεων σε 8,9 έτη.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Έφη Κουτσουρέλη (μέλος του διοικητικού συμβουλίου και βασικός μέτοχος) σημείωσε ότι «ο στόχος είναι η εταιρεία να μεγαλώσει, το πόσο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, προχωράμε με μικρά, σταθερά βήματα».

    Χθες ξεκίνησε η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής για την αύξηση η οποία λήγει στις 12 Δεκεμβρίου 2019. Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ είναι με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της αφορά ειδικότερα στην έκδοση έως 23.843.062 νέων, κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών με αναλογία 2 νέες μετοχές για κάθε 1 υφιστάμενη και τιμή διάθεσης 2,10 ευρώ ανά μετοχή.

    Η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει με την αύξηση κεφαλαίου να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, αυξάνοντας σημαντικά τη διασπορά της μετοχής. Για το λόγο αυτόν ο Θοδωρής Φέσσας που σήμερα κατέχει 52,84% θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούν καταβάλλοντας το ποσό των 15 εκατ. ευρώ (το ποσοστό του μετά την αύξηση θα διαμορφωθεί σε 37,58%). Αντίστοιχα η δεύτερη με σημαντικό ποσοστό μέτοχος, η Έφη Κουτσουρέλη (ποσοστό σήμερα 26,49%) θα ασκήσει το δικαίωμά της έως 5 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της θα διαμορφωθεί σε 14,49%. Με τον τρόπο αυτό η διασπορά που σήμερα είναι 20,67% θα διαμορφωθεί σε 46,93%.

    Η BriQ Properties ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της αγοράς αυτοτελούς 7όροφου ακινήτου μικτής χρήσης στην οδό Αιόλου 67 στο κέντρο της Αθήνας, πλήρως μισθωμένου, έναντι τιμήματος 6,5 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω επένδυση χρηματοδοτήθηκε από υφιστάμενες γραμμές τραπεζικού δανεισμού (bridge financing), ο οποίος θα αποπληρωθεί από τα καθαρά έσοδα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Εκτός από το ακίνητο της οδού Αιόλου, στα νέα ακίνητα της εταιρείας με σημαντική προοπτική στο κέντρο της Αθήνας είναι και το πρώην ακίνητο της καναδικής Πρεσβείας στο Κολωνάκι. Θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο από τα στελέχη του ξενοδοχείου Τhe Modernist στη Θεσσαλονίκη και η προοπτική είναι να λειτουργήσει εντός του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ