• Real Estate

    BriQ Properties – Intercontinental International: Η καθυστέρηση του deal φέρνει αλλαγές στη συμφωνία

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties


    Στη φάση της εκ νέου διαπραγμάτευσης ορισμένων όρων της συμφωνίας βρίσκεται η επικείμενη συγχώνευση της Briq Properties με την Intercontinental International, δεδομένης της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου του deal.

    Όπως διευκρινίστηκε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Briq, η μεταβίβαση των 17 ακινήτων της ICI στην πρώτη συνέπεσε με το νέο νόμο για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, επομένως η καθυστέρηση αποδίδεται «αποκλειστικά σε πολεοδομικά θέματα». Οι δύο πλευρές εξετάζουν όρους όπως η σχέση ανταλλαγής (που έχει καταρχήν συμφωνηθεί ως 1 μετοχή έκδοσης ICI για κάθε 1,42 νέες μετοχές έκδοσης Briq) και η τιμή αγοράς των μετοχών (η βασική μέτοχος της ICI, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έχει συμφωνηθεί να μεταβιβάσει το 25,92% στη Briq έναντι 10,2 εκατομμυρίων).

    Το πρώτο στάδιο της συγχώνευσης ολοκληρώθηκε 11 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά των ακινήτων έγινε με την αξία βάσει της οποίας αποτιμήθηκαν στις 30/6/2022.

    «Η σχετικότητα των αξιών έχει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Η πρώτη συναλλαγή (σ.σ. η εξαγορά των 17 ακινήτων), διήρκεσε τελικά διπλάσιο χρόνο», εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Άννα Αποστολίδου, προσθέτοντας ότι οσονούπω θα προκύψουν εκτιμήσεις των ακινήτων, καθώς θα καταρτιστεί η κατάσταση επενδύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2024.

    «Δεν είναι μία δίκαια ανταλλαγή, μια σωστή συμφωνία, τίποτα εις βάρος των μετόχων κάθε εταιρείας. Η τελευταία διετία χαρακτηριστηκε από ανατίμηση των ακινήτων. Τα ακίνητα που αγοράσαμε σε μια συγκεκριμένη αποτίμηση ενάμιση χρόνο πριν, θεωρητικά αποτιμώνται τώρα υψηλότερα. Από αυτή την άποψη, οι μέτοχοι της Briq είναι ωφελημένοι, αλλά και οι μέτοχοι της ICI θα πάρουν μετοχές μεγαλύτερης αξίας», είπε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Briq, Θεόδωρος Φέσσας. «Η εναλλακτική λύση να ακυρωθεί η συμφωνία δεν είναι προς όφελος κάποιου», τόνισε, καταλήγοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μην προχωρήσει το deal, που, πάντως σήμερα είναι στον αέρα.

    Μία από τις τροποποιήσεις της συμφωνίας αφορά στη διανομή μερίσματος, κάτι που δεν προέβλεπαν οι αρχικοί όροι. Δεδομένου ότι οι μέτοχοι της Briq θα συνέλθουν ξανά στις 20 Μαΐου για να εγκριθεί η διανομή μερίσματος, εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί εντός του μήνα.

    Υπερδιπλάσιος δανεισμός

    Μετά την εξαγορά των ακινήτων της ICI, το χαρτοφυλάκιο της Briq αριθμεί 41 ακίνητα αξίας 209 εκατ. ευρώ, που εισφέρουν 15,3 εκατομμύρια ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα κι έχουν απόδοση 7,9%.

    Καθώς η αγορά των ακινήτων χρηματοδοτήθηκε από δάνεια, το ύψος του δανεισμού της Briq έχει φτάσει τα 97 εκατομμύρια ευρώ, από 37 εκατομμύρια στο τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, προτεραιότητα για τη μείωση του δανεισμού είναι η στρατηγική πώληση ακινήτων και δεύτερο ενδεχόμενο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η βελτιστοποίηση των όρων δανεισμού (όπως η παράταση αποπληρωμής και η αναχρηματοδότηση) ανήκει στις επιλογές της εταιρείας, παρόλο που η μόχλευση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ.

    H εισηγμένη δημοσίευσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, βάσει των οποίων τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 59% και ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 73% στα 3 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 57% στα 1,8 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ