• Business

    Τυχερά παιχνίδια online: Πάνω από 8 δισ. ο παράνομος τζόγος το 2023 – €541 εκατ. τα δημόσια έσοδα από τους νόμιμους

    Πάνελ του Economist για τα τυχερά παιχνίδια και τον παράνομο τζόγο

    Πάνελ του Economist


    Σε νούμερα ρεκόρ κινείται ο παράνομος τζόγος στα online τυχερά παιχνίδια φέτος, και φτάνει το 30-40% της αγοράς, όπως είπε μιλώντας στο σχετικό πάνελ του Economist, ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών.

    Το σύνολο των στοιχημάτων, (Total Gaming Revenue) στην αγορά online παιχνιδιών, ανέρχεται το 2023 σε 28,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού η παράνομη αγορά είναι το 30-40% του συνόλου της αγοράς.

    Αν εννοούσε ότι ανέρχεται στο 30-40% της νόμιμης σημαίνει ότι ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ και αν εννοούσε ότι από το σύνολο των στοιχημάτων που παίζονται σε νόμιμη και παράνομη το 30% είναι από το παράνομο, τότε το νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο στα 12 δισ. ευρώ.

    Είπε ότι η αύξηση του παράνομου, οφείλεται τόσο στην αυξημένη ονομαστική φορολογία όσο και στην ευκολία και την προσβασιμότητά του λόγω της τεχνολογίας.

    Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα και είπε ότι επανεξετάζεται το τρέχον φορολογικό καθεστώς, με στόχο χωρίς να μειωθούν οι συντελεστές, να διασφαλίζεται ότι υποστηρίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, η ανάπτυξη των νόμιμων εταιρειών αλλά και να μειωθεί η γκρίζα αγορά που λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση.

    Τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην υπερφορολογεί και σήμερα ο στόχος είναι να κυνηγήσει όσους φοροδιαφεύγουν για να μπορεί να έχει χαμηλότερη φορολογία για όλους.

    Είπε, ότι η χώρα πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση, και για να καταφέρει αύξησε κάποιους φόρους, όπως το φόρο στα κέρδη των παικτών.

    Τώρα, σημείωσε, «με σωστή συνεργασία με την επιτροπή Παιγνίων θα το καταφέρουμε θα βρούμε λύσεις προς όφελος του κλάδου».

    Ο υφυπουργός αναφερόταν στην πρόταση του Προέδρου της επιτροπής Παιγνίων για διαφορετικό υπολογισμό στο φόρο παίκτη, που εξετάζεται.

    Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Δημήτρης Ντζανάτος, σημείωσε:

    «Συζητάμε και θα βρούμε λύσεις τέτοιες, που και το δημοσιονομικό όφελος να προστατέψουμε και να περιορίσουμε τον παράνομο τζόγο».

    Δημόσια έσοδα 541 εκ. ευρώ από τις αδειοδοτημένες εταιρείες

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Δημήτρης Ντζανάτος, τα online τυχερά παιχνίδια αυξάνουν τα μεγέθη τους με ρυθμός 20% το χρόνο και το συνολικό GGR (Gros gaming Revenue) από το οποίο το 35% εισπράττει το Δημόσιο, το 2023 των αδειοδοτημένων εταιρειών θα φτάσει τα 890 εκ. ευρώ (από 437 εκ. ευρώ που ήταν το 2019).

    Από αυτά τα 311 εκ. ευρώ θα είναι δημόσια έσοδα στα οποία προστίθενται και 229 εκ. ευρώ από το φόρο παίκτη και των φόρο ΑΕ.Όσον αφορά τα ποσά που παίζονται στο online τυχερά παιχνίδια, το 2023, θα φτάσουν τα 28,5 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

    Ο κ. Ντζανάτος σημείωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η Επιτροπή Παιγνίων, το 12% του πληθυσμού ή 800.000 πολίτες παίζουν στον παράνομο τζόγο, από 2.500 ευρώ το χρόνο, εκτιμώντας συνολικά ότι το ποσό στο παράνομο τζόγο είναι 2 δισ. ετησίως.

    Οι παίκτες αυτοί δεν μπορούν να εισπράξουν το 18% των κερδών τους, σημείωσε με βάση την έρευνα.

    Αυτό που τους κάνει να επιλέγουν τον παράνομο στοιχηματισμό, όπως είπε, είναι οι καλύτερες αποδόσεις που δίνουν οι παράνομοι, καθώς δεν φορολογούνται και επίσης ότι δεν πληρώνουν φόρο παίκτη που είναι 20% στα 500 ευρώ. Η γενική εικόνα, σημείωσε, είναι ότι είναι πολύ εκτεταμένο το φαινόμενο του παράνομου τζόγου και ότι οι παίκτες δεν αισθάνονται ότι παρανομούν.

    Τέλος, είπε ότι πάνω από 4.οοο ονόματα site είναι στη λίστα του παράνομου τζόγου, αλλά δεν σταματούν όταν εντοπίζονται καθώς μεταλλάσσονται συνεχώς, και ότι σήμερα συνργάζεται η Επιτροπή Παιγνίων με τράπεζες προσπαθώντας να ελέγξει τη ροή του χρήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Ανοίγει ο δρόμος για το mega deal $69 δισ. εξαγοράς της Activision

    Τέιλορ Σουίφτ: Το είδωλο της ποπ μπήκε επίσημα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων

    WISTA International: «Διεθνής προσωπικότητα της χρονιάς» η Δωροθέα Ιωάννου



    ΣΧΟΛΙΑ