• Πολιτική

    Έρχονται οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους – Τι θα περιλαμβάνουν

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Διάχυτη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα, που από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία του ECDC, θα είναι η επικρατούσα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

    Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών, στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η μόνη απάντηση πλέον είναι ο εμβολιασμός. Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται, οι ανεμβολίαστοι κινδυνέουν, επανέλαβε τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη ημέρα της Συνδόδου, σημειώνοντας ότι τώρα πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιο εμβόλιο θέλει.

    Στην συζήτηση μπήκε με έντονο τρόπο και το θέμα των διευκολύνσεων που θα παρέχονται σε όσους ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνιστά λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

    Κατά πληροφορίες οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις αναμένονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης self test, προβλέπουν:

    -Ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι.

    -Παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

    -Είσοδο σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Πάντως, και οι 27 ηγέτες ήταν ξεκάθαροι ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επισπευστούν.

    Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, όπου δεν είχαμε επιλογές, υπάρχει επιλογή.

    » Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Εάν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί, αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να αρρωστήσει από ό,τι αν είναι εμβολιασμένος.

    » Είμαι, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε.

    » Ούτε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μέσα από την σταθερή επιτήρηση, να εντοπίζουμε, ενδεχομένως, τοπικές εξάρσεις τις οποίες θα πρέπει να ελέγχουμε. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ελέγξεις μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της από το να την αφήσεις να ξεφύγει από τον έλεγχο σου.

    » Αλλά και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη που μπορεί να ακολουθήσει, υπάρχει μια απάντηση μόνο, θα το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, αυτή είναι ο εμβολιασμός» τόνισε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Μια είναι η απάντηση απέναντι στις μεταλλάξεις, η επιτάχυνση των εμβολιασμών

    «Τα άκουσε» η Ελλάδα από Μέρκελ και Μακρόν για χαλάρωση μέτρων λόγω τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ