• Portraits.gr

    Η Garmin ανατρέπει τα δεδομένα με τα ρολόγια-εργαλεία της σειράς MARQ


    H νέα σειρά fitness ρολογιών της Garmin, υπό την ονομασία MARQ, σπάει το καλούπι του τυπικού πλαστικού fitness ρολογιού. Είναι σχεδιασμένα για αυτούς που προτιμούν την αίσθηση ενός αναλογικού ρολογιού στο χέρι τους, όμως θέλουν και κάποιες «έξυπνες» λειτουργίες. Γιατί κάνουν αυτό ακριβώς: συνδυάζουν υπολογιστικά δεδομένα με την αισθητική ενός αναλογικού ρολογιού, και με εξαιρετικής ποιότητας κατασκευή.

    Όλα τα μοντέλα της σειράς διαθέτουν κάσα διαμέτρου 46 χιλιοστών από τιτάνιο και κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όμως το καθένα είναι φτιαγμένο για έναν διαφορετικό σκοπό, με διαφορετική όψη και σχεδιασμό, ανάλογα με το θέμα τους. Αν και η οθόνη τους είναι πλήρως ψηφιακή, τα γραφικά θυμίζουν παραδοσιακό αναλογικό ρολόι, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που παραπέμπουν σε αναλογικά ρολόγια, όπως πλήκτρα και δακτύλιοι που επιτελούν διάφορες λειτουργίες.

    Ακολουθεί μία παρουσίαση των πέντε ρολογιών της σειράς, σύμφωνα με το Worn & Wound:

    MARQ Athlete

    To Athlete είναι γεμάτο εφαρμογές προπόνησης που βοηθούν τον χρήση να βελτιστοποιήσει την άσκησή του. Υπολογίζει την απόσταση και τις διαδρομές με το ενσωματωμένο GPS. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει πιο εξελιγμένα στατιστικά, όπως το μήκος του βήματος και την κατακόρυφη ταλάντωση, με χρόνους ανάκαμψης και βέλτιστης χρήσης οξυγόνου γύρω από τον δακτύλιο. Είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό παλιό ρολόι με GPS, ωστόσο, καθώς είναι ικανό να βρίσκει τις καλύτερες διαδρομές για τρέξιμο και ποδήλατο με βάση το επίπεδο άσκησης που αναζητάτε. Το Athlete παραμένει άνετο και ανθεκτικό στον ιδρώτα στη διάρκεια της άσκησης.

    MARQ Aviator

    Το Aviator είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά στην όψη ρολόγια της σειράς MARQ. Γύρω από τη μεγάλη ψηφιακή οθόνη βρίσκεται ένας κεραμικός δακτύλιος 24 ωρών, τοποθετημένος σε ένα μπρασελέ από τιτάνιο. Η ψηφιακή οθόνη διαθέτει τους κλασικούς δέικτες ώρας, λεπτού και δευτερολέπτων, όμως μπορεί επίσης να εμφανίζει έναν δείκτη σε ώρα Γκρίνουιτς. Και πάλι, το ρολόι είναι ικανό για πολλά περισσότερα από το να λέει την ώρα σε ένα άλλο μέρος του κόσμου. Υπάρχει ένας πλήρης πτητικός χάρτης με δυνατότητες GPS και ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες έκτακτης ανάγκης. Οι πιλότοι θα εκτιμήσουν την βάση δεδομένων με τα αεροδρόμια όλου του κόσμου που μπορούν να δώσουν πραγματικές εκτιμήσεις για τον χρόνο πτήσης.

    MARQ Captain

    Το Captain είναι το ρολόι της σειράς που επικεντρώνεται στα ιστιοπλοϊκά. Περιλαμβάνει χρονομετρητή ενισχυμένο με λειτουργίες GPS και βοηθητικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όπως ταχύτητα ανέμου και διεύθυνση. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία του είναι το κουμπί «άνθρωπος στη θάλασσα». Σημειώνει τις συντεταγμένες GPS την ώρα ενεργοποίησης και επισημαίνει με ένα βέλος την περιοχή αυτή. Το Captain διαθέτει ένα ξεχωριστό νάιλον λουρί με μεταλλικές λεπτομέρειες.

    MARQ Driver

    Το Driver είναι εμφανισιακά ίσως το πιο «επιθετικό» από τα ρολόγια της σειράς. Η κάσα είναι ενισχυμένη με στρώση DLC πάνω από τη βάση τιτανίου, που του δίνει μία πιο σκούρα εμφάνιση. Υπάρχει ένα μόνο κουμπί στο πλάι που ενεργοποιεί την εφαρμογή αγώνα ή τις λειτουργίες χρονογράφου. Στο μπρασελέ, θα βρείτε το κόκκινο εσωτερικό του από σιλικόνη που ταιριάζει με τις κόκκινες λεπτομέρειες του ρολογιού, ενώ δίνει την αίσθηση ενός ελαστικού ρολογιού. Το ρολόι μπορεί να εμφανίσει χρόνους γύρου σε πραγματικό χρόνο, να παρουσιάσει μία ηχητική αναφορά κάθε γύρου προς εξέταση μετά τον αγώνα, και να κάνει μία ανάλυση της κούρσας.

    MARQ Expedition

    Τέλος, υπάρχει το ορειβατικού στυλ ρολόι ονόματι Expedition. Το λουρί από πολυτελές ιταλικό δέρμα, το τελείωμα από ατσάλι και ο δακτύλιος-πυξίδα 360 μοιρών θυμίζουν την κλασική εμφάνιση ενός ρολογιού εξερεύνησης. Με το πάτημα ενός ψηφιακού κουμπιού, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει την εφαρμογή πεζοπορίας, που μπορεί να παρακολουθεί τη διαδρομή του. Αφήνει ακόμα και σημάδια στο δρόμο για να μπορεί κανείς να βρει με ασφάλεια τον δρόμο της επιστροφής στον πολιτισμό. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το πού πηγαίνετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε μία πλήρη συλλογή από τοπογραφικούς χάρτες που δείχνουν στοιχεία για το έδαφος, το υψόμετρο και άλλα.

     

    Έχει λογική να αναφέρεται κανείς στα ρολόγια MARQ ως σύγχρονα ρολόγια-εργαλεία. Είναι ρολόγια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό, και η Garmin ποντάρει στο ότι υπάρχει μία αγορά για ρολόγια με συγκεκριμένη στόχευση. Το υψηλό επίπεδο εκτέλεσης φυσικά δεν είναι φθηνό: τα ρολόγια της συλλογής στοιχίζουν από 1.500 έως 2.500 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ