• Portraits.gr

    Η «Aθάνατη Ελληνική Λεβεντιά» και η πραγματική δύναμη των social media

    • Ελένη Κεχαγιά


    Τo ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο και λαϊκό reality Big Brother ξεκίνησε πάλι στην χώρα μας, 20 χρόνια μετά, σε μία εποχή που έχει αλλάξει. Τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες που επιλέχθηκαν είναι πολύ πιο εξελιγμένα, πολύ πιο «στοχευμένα», πολύ πιο «εκπαιδευμένα» στο σήμερα, στη δύναμη της τηλεόρασης και των social media.

    Κι όμως τα ίδια social media που ευθύνονται για τόσα πολλά, είναι αυτά που για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα (η προηγούμενη ήταν με την υπόθεση απαγωγής της 10 χρονης Μαρκέλλας από το σχολείο), δείχνουν πως έχουν αντανακλαστικά πολύ δυνατά και πολύ σοβαρά.

    Στην περίπτωση του «Κρητικού», όπως τον χαρακτηρίζουν τα λαϊκά αναγνώσματα, το σχόλιο – φιλοσοφία ζωής του, όπως είναι πιο σωστό, που έκανε στο live streaming ήταν υπεραρκετή για να πάρουν… φωτιά και αυτή τη φορά για τους σωστούς λόγους. Σε μια χώρα που αρχίζει επιτέλους να μιλά, σε μία χώρα που έχει σοκαριστεί με εγκλήματα σεξουαλικής βίας, σε μία χώρα στην οποία η κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί για χρόνια ολόκληρα είναι το ότι αν μιλήσεις είσαι καρφί και ρουφιάνος, τα αντανακλαστικά της εξέλιξης του είδους και της προστασίας έχουν αρχίσει επιτέλους να λειτουργούν.

    Το σύνδρομο του «λεβέντη» άνδρα, του άνδρα του πολλά βαρύ, του άνδρα πασά, μη γελιέστε καλά κρατεί. Όμως όταν όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες, επιτέλους αντιμετωπίζουν αντιστάσεις τότε θρασύδειλα -αναμενόμενη κλασική συμπεριφορά- εμφανίζονται δήθεν μετανιωμένοι, ξαφνιασμένοι, ισοπεδωμένοι με την κοινωνία που «έτυχε» και τους ανακάλυψε- και δεν κατάλαβε το «αστείο» τους.
    Το δε χειρότερο όλων, είναι ότι είναι όντως σοκαρισμένοι γιατί πραγματικά δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των λεγομένων τους. «Τί είπα μωρέ, ούτε χαβαλέ δε μπορείς να κάνει κανείς πια» θα μπορούσε να είναι μία συζήτηση σε στενό κύκλο με τους κολλητούς μετά από μέρες.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr



    ΣΧΟΛΙΑ