• Πολιτισμός

    Ζημιές στο κτίριο του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου – Αλώβητα τα αρχαία εκθέματα

    Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

    Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου


    Σημαντικές είναι οι ζημιές που υπέστη το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή χθες.

    Αλώβητες ωστόσο είναι οι αρχαιότητες της έκθεσης και των αποθηκών του μουσείου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού έχουν προκληθεί ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις  και πιο συγκεκριμένα:

    Στην ένωση των δύο πτερύγων του Μουσείου της παλιάς (1909) και της νέας (1998- 2003) δημιουργήθηκε χάσμα από το οποίο εισχώρησαν νερά. Τα νερά αυτά προκάλεσαν αποκολλήσεις τμημάτων οροφών, αποκολλήσεις και ρηγματώσεις επιχρισμάτων των τοίχων.

    Το αίθριο του μουσείου συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα υδάτων και έφθασε στο όριο της υπερχείλισης. Ακόμη, έσπασαν κλαδιά από το μεγάλο πεύκο έξω από το φυλάκιο της αυλής του μουσείου και συμπαρέσυραν δέσμες ηλεκτρικών καλωδίων.

    Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους όμως, είναι άγνωστο ακόμη, αν και πόσο επλήγησαν, δεδομένου ότι συστηματική καταγραφή δεν έχει γίνει, λόγω των δυσκολικών που έχουν προκαλέσει  οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.

    Για την περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων εξάλλου, η αποτίμηση τυχόν ζημιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία θα είναι δυνατή μετά την παύση των καιρικών φαινομένων.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (Αθανασάκειο) είναι το κεντρικό μουσείο της Μαγνησίας και σ΄αυτό  εκτίθενται οι  επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδας, επιτύμβια ανάγλυφα της Ελληνιστικής εποχής και ευρήματα των μυκηναϊκών θέσεων της περιοχής, όπως και από την Κλασική και Εληνιστική περίοδο.

    Μετά τη διαμόρφωση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και την επανέκθεση του 2004, το μουσείο φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από το νομό Μαγνησίας, από την Παλαιολιθική εποχής ως και την Ρωμαϊκή.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπάνια έκδοση του «Υπέροχου Γκάτσμπι» για 350.000 ευρώ

    Πολίν Καρπίδας: Σε δημοπρασία η σπουδαία συλλογή της από το σπίτι της Ύδρας

    Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: «Μεγάλο ζήτημα ότι η κλοπή έγινε από μέσα»



    ΣΧΟΛΙΑ