• Πολιτισμός

    Σπάνια έκδοση του «Υπέροχου Γκάτσμπι» για 350.000 ευρώ   

    Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ταινία «Υπέροχος Γκάτσμπι», 2013

    Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ταινία «Υπέροχος Γκάτσμπι», 2013


    Πρώτη έκδοση, πρώτη εκτύπωση, ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς; Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που ένα βιβλίο του «Υπέροχου Γκάτσμπι» του μεγάλου συγγραφέα Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, που βγαίνει σε δημοπρασία στα τέλη του μήνα από τον οίκο Christie’s μπορεί να φθάσει τις 350.000 ευρώ.

    Τα αντίγραφα του «The Great Gatsby» εξάλλου, που φέρουν αφιέρωση του συγγραφέα είναι πολύ σπάνια. Για την ακρίβεια, μόλις δύο της πρώτης εκτύπωσης του 1925  έχουν εντοπισθεί σε καταλόγους δημοπρασιών, εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια.

    Επιπλέον το συγκεκριμένο κείμενο είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον από τα άλλα:  «Για τον Χάρολντ Γκόλντμαν / Ο πρωτότυπος «Gatsby» αυτής της ιστορίας, με ευχαριστίες, που με άφησες να αποκαλύψω αυτά τα μυστικά του παρελθόντος του. / Alcatraz / Cell Block 17 / (Θα βγω σύντομα, παιδί μου. Να με θυμάσαι στο πλήθος, Φιτζέραλντ)». Όπου ως Αλκατράζ εννοεί ο Φιτζέραλντ την εταιρεία MGM και ως Κελί του Μπλοκ 17 το γραφείο του στο κτίριο όπου δούλευαν οι συγγραφείς. Όπως καθιστά σαφές δηλαδή, δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από το χρόνο της παραμονής και της δουλειάς του στο Χόλιγουντ.

    Η πρώτη έκδοση του βιβλίου με την αφιέρωση από τον Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
    Η πρώτη έκδοση του βιβλίου με την αφιέρωση από τον Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

    «Ομοιοπαθής» ήταν και ο παραλήπτης Χάρολντ Γκόλντμαν (1889-1956), σεναριογράφος επίσης, όταν και οι δύο εργάζονταν για την MGM και συγκεκριμένα για την ταινία του 1938 «Ένας Γιάνκης στην Οξφόρδη» με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Τέιλορ και την Βίβιαν Λη.  Όπως προκύπτει εξάλλου από τη ζεστασιά της αφιέρωσης, οι δυο τους γνωρίζονταν καλά, προφανώς υπομένοντας τις ίδιες συνθήκες.

    Ένας μεγάλος έρωτας

    Γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1920, το μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ (1896-1940) ήταν εμπνευσμένο από τη ζωή στην Αμερική στην εποχή της τζαζ, της ποτοαπαγόρευσης, των γκάγκστερ, αλλά και του τρελού πλούτου, που είχε οδηγήσει στην έκρηξη του χρηματιστηρίου και στη συνέχεια στο μεγάλο κραχ του 1929, με την κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου.

    Ο αμερικανός συγγραφέας Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
    Ο αμερικανός συγγραφέας Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

    Ακριβώς αυτό το χαμένο όνειρο, μέσα σε μια ατμόσφαιρα παρακμής και εκζήτησης  περιγράφει ο Φιτζέραλντ, τοποθετώντας την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα στη βόρεια όχθη του Λονγκ Άιλαντ και του Μανχάταν. Εκεί όπου ζούσε ο Τζέι Γκάτσμπι με το μυστηριώδες παρελθόν, την εκκεντρική συμπεριφορά και τα ρομαντικά αισθήματα για την νεανική του αγάπη.

    Ο Φιτζέραλντ ξεκίνησε πολλές φορές να γράφει το μυθιστόρημα, αλλά μόνον το 1924, όταν ο ίδιος με τη σύζυγό του Ζέλντα δραπέτευσαν από την Νέα Υόρκη για τη Ριβιέρα άρχισε να το δουλεύει πάνω σε αυτό, που θα γινόταν το αριστούργημα του. Αν και το  έργο ωστόσο, που εκδόθηκε τον επόμενο χρόνο είχε καλές κριτικές από όλες σχεδόν τις εξέχουσες, λογοτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του, οι πωλήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

    Ως τον πρόωρο θάνατό του έτσι, ο συγγραφέας πίστευε ότι ήταν αποτυχημένο. Αργότερα ωστόσο βρήκε τη θέση του ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Έτσι συμπεριλήφθηκε στην ύλη διδασκαλίας της λογοτεχνίας των αμερικανικών σχολείων, διασκευάσθηκε  για το θέατρο, την όπερα και το μπαλέτο, έγινε κόμικς και φυσικά κινηματογραφικές ταινίες, πέντε ως τώρα.

    Ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ με τη σύζυγό του Ζέλντα
    Ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ με τη σύζυγό του Ζέλντα

    Η πρώτη ταινία γυρίστηκε μόλις το 1926 και ήταν βουβή ενώ στη συνέχεια το ωραιότερο ζευγάρι πρωταγωνιστών υπήρξαν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Μία Φάροου, το 1974. Πιο πρόσφατη είναι όμως, η ταινία του 2013 με τον  Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Κάρεϊ Μάλιγκαν.

    Οι εκδόσεις

    Με εξώφυλλο από λινό ύφασμα πράσινου χρώματος, ράχη με χρυσά γράμματα, μικρές φθορές και μικρούς λεκέδες, ένα βιβλίο χρησιμοποιημένο δηλαδή, αλλά σίγουρα με προσοχή βρισκόταν στα χέρια της κόρης του Χάρολντ Γκόλντμαν, ενώ η τελευταία εμφάνισή του είχε γίνει το 2015 σε δημοπρασία των Bonhams.

    Τα δύο κινηματογραφικά ζευγάρια Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου (αριστερά) και Λεονάρντο ντι Κάπριομε την Κάρεϊ Μάλιγκαν
    Τα δύο κινηματογραφικά ζευγάρια Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου (αριστερά) και Λεονάρντο ντι Κάπριο με την Κάρεϊ Μάλιγκαν

    Μια ακόμη πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος θα πωληθεί εξάλλου στην ίδια δημοπρασία, με εκτίμηση ως 175.000 ευρώ περίπου. Σχεδιάστηκε από τον ισπανό καλλιτέχνη Francis Cugat (1893-1981), απόφοιτο της Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, πριν καν ολοκληρωθεί το κείμενο του μυθιστορήματος και το λινό εξώφυλλό του εντυπωσιάζει για το χρώμα του κοβαλτίου. Στο εσωτερικό φύλλο αναφέρεται η ημερομηνία 14 Αυγούστου 1925.

    Πρώτη έκδοση και ημερομηνία 14 Αυγούστου 1925
    Πρώτη έκδοση και ημερομηνία 14 Αυγούστου 1925

    Διαβάστε επίσης:

    Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος ανασκαφέας της Θάσου Ολιβιέ Πικάρ

    Πολίν Καρπίδας: Σε δημοπρασία η σπουδαία συλλογή της από το σπίτι της Ύδρας

    Δίσκος της Φαιστού: Ένα άλυτο μυστήριο γίνεται τέχνη



    ΣΧΟΛΙΑ