Στις 12 Φεβρουαρίου, στις 19:00, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens (Νεοφύτου Βαμβα 5, Κολωνάκι) η ατομική έκθεση της πολύπλευρης δημιουργού Λεώνης Γιαγδζόγλου με τίτλο “WHERE I COME FROM”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Αντίθετα με όσα συμβαίνουν συνήθως η καλλιτεχνικά πολυδιάστατη Λεώνη δεν επικεντρώνεται σε ενα θέμα ούτε σε μια μορφή τέχνης. Αλλά σε πολλές — και τις συνδυάζει ευρηματικά και πρωτότυπα μεταξύ τους. Κεραμική, ζωγραφική και έντονα στοιχεία γλυπτικής αλληλοσυμπληρώνονται και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης της Λεώνης.

1

Αναπάντεχα καθημερινά υλικά όπως κλωστές, υφάσματα, ελατήρια και σύρματα. Υλικά άλλοτε μαλακά, άλλοτε πιο δύσκαμπτα συνδέονται με την φόρμα του πηλού για να της δώσουν την ευκαιρία να ξεπεράσει την στατικότητα. Πάντα μέσα απο μια ανεξάντλητη παιδική φαντασία καλούν τον θεατή να τα αγγίξει, να τα ακούσει, να τα ονειρευτεί και να τα συμπληρώσει με την φαντασία του. Ο σουρεαλισμός, η κίνηση αλλα κυρίως η ελευθερία των έργων ειναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο.

Θα έλεγε κανείς ότι τα έργα αυτά δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν παύουν να συμπληρώνονται, να αλλάζουν, να μεταμφιέζονται. ‘Αλλωστε αυτή ειναι μια βασική πεποίθηση της Λεώνης — ότι τίποτα δηλαδή δεν ειναι όπως φαίνεται με πρώτη ματιά, ότι τίποτα δεν σταματάει να αλλάζει, να εξελίσσεται. Η δημιουργικότητα της συνδέεται πάντα με την ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που είναι η απόλυτη ελευθερία της παιδικής μας φαντασίας. Όλα όσα φανταζόμαστε υπάρχουν και όλα αναιρούνται και ξαναγεννιούνται την ίδια στιγμή μέσα απο την ανθρώπινη παιδική ύπαρξή μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ενότητες έργων.

  • Τη Βιβλιοθήκη της Λεώνης «The Solid Bοοk Collection» : Την συλλογή κεραμικών-γλυπτών βιβλίων, ζωγραφισμένων με το χέρι. Τα βιβλία αυτά ειναι ζωντανά και διηγούνται ιστορίες εκτοξεύοντας στοιχεία απο την μη αναγνώσιμη ιστορία τους.
  • Τοτεμικά κεραμικά-γλυπτά μικρο-έπιπλα με τον τίτλο «mobelitos» που παρουσιάζονται για πρώτη φορά: Είναι σαν να προσγειώθηκαν μολις απο κάποιο άλλο πλανήτη. Χαρούμενα, απόκοσμα, πειρακτικά και συνάμα ερωτεύσιμα ενσωματώνουν μια αρχετυπική εικόνα. Μεσα απο τη ροή της φόρμας του πηλού και του χρώματος τα φαντάζεται κανεις να του μιλάνε.
  • Τα γνωστά από προηγούμενες εκθέσεις εμβληματικά τοτέμ που αποτελούν την διαχρονική αγάπη της Λεώνης στον χώρο της κεραμικής.
  • Last but not least: Τα εντυπωσιακά, οχι μονο λόγω μεγέθους, αλλά κυρίως σε σύλληψη, θεματολογία και χρώματα ritual banners που είναι τα πιο πρόσφατα έργα της Λεώνης.

Γραμμές που ενώνονται, σύμβολα που συνδέονται, διαδέχονται το ένα το άλλο και αφηγούνται ιστορίες από το συλλογικό ασυνείδητο. Οικείες αλλα ξεχασμένες.

Στη σειρά “The Solid Book Collection” ο επισκέπτης, θεατής κι αναγνώστης ταυτόχρονα, διαβάζει κάθε βιβλίο με έναν διαφορετικό τρόπο και καλείται, εφόσον θέλει, να γράψει μια δική του παράγραφο.

Τα τελετουργικά πανό απο καραβόπανο είναι επιφάνειες ζωγραφικά “κεντημένες ” με έντονα χρώματα, φιγούρες και σύμβολα που συνθέτουν εκατοντάδες μικρο-εικόνες. Ένα σύμπαν που με με πρώτη μάτια αιφνιδιάζει, τον θεατή αλλά αμέσως μετά τον οδηγεί σε κόσμους και συναισθήματα απο μια άλλη πραγματικότητα με την οποία συνδέεται αυτόματα.

“Είναι η εσωτερική μου παρόρμηση που αλλά και η πεποίθηση μου πως το κλειδί για την δημιουργική μας ταυτότητα βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας”, λεει η Λεώνη Γιαγδζογλου.

Και προσθέτει: “Σ’ εκείνη την ηλικία βιώνουμε τον κόσμο με αγνή περιέργεια και αθωότητα έχοντας μέσα μας φρέσκια την μνήμη της προέλευσης μας. Από εκεί που ερχόμαστε δηλαδή.
Από εκει προκύπτει και ο τίτλος της φετινής μου έκθεσης “WHERE I COME FROM”.

Σκοπός μου με κάθε έργο μου είναι να περάσω μέσα από αυτό το βίωμα και να φτάσω σε αυτή την αρχέγονη πηγή οπού η αχαλίνωτη φαντασία της ψυχής ειναι η μόνη πραγματικότητα”

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. +30 6932603255
Email [email protected]
Διέυθυνση Δημητρίου Καμπουρογλου 18, 11525 Αθηνα

insta:
https://www.instagram.com/leonitaki/
fb:
https://www.facebook.com/leonie.yagdjoglou

HOMO FABER:
https://www.homofaber.com/en/discover/leonie-yagdjoglou-ceramics-greece

Βιογραφικό Λενης Γαγδζογλου

Η Λεώνη Γιαγδζόγλου είναι εικαστικός, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, έχει αφοσιωθεί στην κεραμική, η οποία συνδυάζει τα δύο βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής της έκφρασης, το design και τη ζωγραφική. Έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις:

  1. My self as a room at DEPAM Mykonos in 2017,
  2. Objects born not made at KARYBU Τinos in 2019,
  3. Narratives from ceramic creations at Art Appel gallery
  4. Athens in 2020, The Queen Undressed at IRIS Gallery Athens in 2022 and
  5. Ceramystique at the Benaki Museum Shop Athens in 2023.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Just Art στο Showroom10, When Law goes pop(!)_Project {Just/Art} στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Εmergency στο Sealed Earth και Bookmorphs στο Λονδίνο.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή ως designer στη Κολωνία της Γερμανίας όπου
ίδρυσε μαζί με συμφοιτητές της την εταιρία MILK Design, η οποία γρήγορα καθιερώθηκε
ως μία κορυφαία εταιρία στο χώρο του branding. Στην Ελλάδα η Λεώνη ίδρυσε την εταιρία MILK της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα ήταν partner and creative director.

Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό και του Art Center Europe στο Montreux με εξειδίκευση στον Communication Design-Bachelor of Fine Arts.

 

Διαβάστε επίσης 

Η Άννα Βίσση αποχωρεί από την Panik Records – Business αποκλειστικά με τη Δήμητρα Κούστα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Απόδραση στην Κουρσεβέλ με γαλότσες Chanel

Αποσύρεται διαφήμιση της ION ύστερα από καταγγελία καταναλωτή για υπερβολική βία – Το επίμαχο spot (βίντεο)