• Πολιτισμός

    Το περιδέραιο της Μινωίτισσας

    Χρυσό περιδέραιο από τον κιβωτιόσχημο τάφο της Υστερομινωικής περιόδου ΙΙ στο Σίσι Αγίου Νικολάου Κρήτης


    Σε μια κομψή γυναίκα της Μινωικής εποχής από πλούσια γενιά ανήκε ο τάφος που ανακαλύφθηκε από τις ανασκαφές στο Σίσι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτης.

    Το χρυσό της περιδέραιο από 15 μεγάλες χάντρες σε σχήμα καρπού ελιάς (ή και ελαιόσπορου) και 15 ακόμη μικρότερες, δείγμα της κοινωνικής της θέσης όταν ήταν εν ζωή, επίσης ο καθρέφτης της, χάλκινος ασφαλώς αλλά με λαβή από ελεφαντόδοντο και τέλος οι οστέινες και χάλκινες περόνες που κοσμούσαν την ενδυμασία της βρέθηκαν άθικτα μέσα στον τάφο μαζί με τον σχεδόν ατόφιο επίσης, σκελετό της γυναίκας.

     Η ανακάλυψη έγινε από την Βελγική Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου υπό την διεύθυνση του καθηγητή Jan Driessen (Πανεπιστήμιο Λουβαίν/Βελγική Σχολή Αθηνών). Ο τάφος, που χρονολογείται στην Μεσομινωική περίοδο, ήταν κιβωτιόσχημος και προσεκτικά κατασκευασμένος . Και όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα, γιατί τάφοι τέτοιου τύπου είναι σχετικά σπάνιοι στην Κρήτη, καθώς βρίσκονται  μόνο στην Κνωσό και τα Χανιά.

    Στη φετινή ανασκαφή ερευνήθηκε επίσης ένα μνημειακό συγκρότημα με κεντρική αυλή, μήκους 33 μέτρων, στην δυτική πτέρυγα του οποίου ήρθαν στο φως  σημαντικά κατάλοιπα οικισμού της Πρωτομινωικής ΙΙΑ εποχής (περ. 2600 π.Χ.).

    Κιβωτιόσχημος τάφος της Υστερομινωικής περιόδου ΙΙ

     

    Όπως αναφέρουν οι ανασκαφείς μία αλληλουχία εγκαταστάσεων  εντοπίζεται στο σημείο αυτό και συγκεκριμένα: Μετά την εγκατάλειψη του οικισμού από τους κατοίκους του, οι οποίοι άφησαν πίσω τους σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντά, ένα μεγάλο  κτίριο κατασκευάστηκε  στα ανατολικά του χωριού.  Κι αυτό όμως στη συνέχεια καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2.500 π.Χ., οπότε πολύ αργότερα  γύρω στα 1700 π.Χ. ό,τι είχε απομείνει ενσωματώθηκε αυτούσιο στο νέο συγκρότημα, που εντοπίσθηκε τώρα.

    Σε ένα σημείο του μάλιστα αποκαλύφθηκε και το δάπεδό του, επιστρωμένο με εξαιρετικής ποιότητας κονίαμα και κοσμημένο με στικτό διάκοσμο.

    Ένας καλοφτιαγμένος  πήλινος αγωγός για την απορροή των υδάτων  οδηγούσε εξάλλου από την κεντρική αυλή προς την ανατολική κλιτή.

    Μνημειακό συγκρότημα με κεντρική αυλή στο Σίσι με κατάλοιπα οικισμού Πρωτομινωικής στα βορειοδυτικά

     

    Αξιόλογα κατάλοιπα εντοπίσθηκαν και σε άλλα σημεία, μεταξύ των οποίων μία οικία, που καταστράφηκε κατά την Μεσομινωική ΙΙΙΑ περίοδο, ενδεχομένως από σεισμό,  καθώς και ένα μεγάλο στρώμα από κεραμική της ΄Υστερης Μινωικής εποχής, που δείχνει πολλές επιδράσεις από την Κνωσό. Στην ίδια περίοδο ανήκε  και ο κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος μάλιστα είχε χτιστεί μέσα σε προγενέστερο ταφικό κτήριο της Νεοανακτορικής περιόδου.

    Να σημειωθεί ότι στην ανασκαφή στο Σίσι, τη 10η που διεξήγαγε η Βελγική Σχολή Αθηνών, πήραν μέρος περισσότεροι από εκατό αρχαιολόγοι διαφόρων εθνικοτήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ