• Πολιτισμός

    Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου η εξόδιος ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη

    Μίκης Θεοδωράκης

    Μίκης Θεοδωράκης


    Οι σημαίες  κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και οι Έλληνες ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον δημιουργό, που ως πριν λίγο καιρό, ακόμη και στα 96 του χρόνια είχε παρεμβατικό λόγο και θέσεις για τη χώρα, τη ζωή και την τέχνη.

    Όπως έχει ανακοινωθεί η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη 7 και 8 Σεπτεμβρίου ενώ την Πέμπτη 9 του μήνα, στις 3 το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

    Η ταφή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο Γαλατά Χανίων, τόπο καταγωγής του, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος, αν και διατυπώθηκε και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι, κάτι που φέρεται να είναι επιλογή της κόρης του Μαργαρίτας.

    Στο Βραχάτι άλλωστε στο εξοχικό της οικογένειας ζει η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου, κλινήρης σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η πρόθεση είναι, μετά την παρέλευση τριών ετών και την εκταφή που ακολουθεί, να γίνει η οριστική ταφή στα Χανιά.

    Από τον περασμένο Οκτώβριο εξάλλου ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ενημερώσει με επιστολή του τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τις τελευταίες επιθυμίες του, ζητώντας του να επιληφθεί και ο ίδιος προσωπικά γι΄αυτές. Κύρια επιθυμία του, όπως αναφέρεται στην ολιγόλογη επιστολή είναι να αφήσει «αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», αλλά και να «γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων».

    «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», σημειώνει ο Μίκης.

    Με την ίδια επιστολή Παράλληλα επιφόρτισε τον κ. Κουτσούμπα, σε συνεννόηση με την γραμματέα του κυρία Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» Γιώργο Αγοραστάκη να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του.

    Διαβάστε επίσης

    Μίκης Θεοδωράκης: Ασπρόμαυρα στιγμιότυπα μιας ευτυχισμένης ζωής
    Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης περιέγρψε την άλλη όψη του εμφυλίου
    Μίκης Θεοδωράκης: Το αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου στον παγκόσμιο μουσικοσυνθέτη



    ΣΧΟΛΙΑ