• Πολιτισμός

    Τα «άλλα» μουσεία του κόσμου – Κρασιά, βιντεοπαιχνίδια, ρομπότ και αστέρια

    Μουσεία - Άποψη του εσωτερικού του Μουσείου Σάκα στο Μπαλί

    Άποψη του εσωτερικού του Μουσείου Σάκα στο Μπαλί


    Από την επιστήμη της ρομποτικής, ως την αναζήτηση της φιλοσοφίας για την ευημερία του ατόμου στη γη. Από την τέχνη της παραγωγής το κρασιού και της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει ως την συναρπαστική περιήγηση στους ουρανούς. Κι από την αναμέτρηση των ανθρώπων με τις δυνάμεις τους ως τις επιδόσεις τους σε παιχνίδια υψηλής τεχνολογίας. Νέα, διαφορετικά από τα συνηθισμένα μουσεία αρχίζουν να εγκαινιάζονται από την άνοιξη σε όλο τον κόσμο. Με ευρύτητα πνεύματος, σύγχρονες προσεγγίσεις και σταθερό στόχο τη γνώση και τη δημιουργία εμπειριών, όπως φυσικά, και την ευχαρίστηση. Μερικά από αυτά παρουσιάζει το mononews.

    Διεθνές Μουσείο Κρασιού, Πεκίνο

    Όταν εγκαινιαστεί μέσα στο 2024, κοντά στον ποταμό Dachi, στα καταπράσινα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, το Διεθνές Μουσείο Κρασιού της Κίνας θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το Cité du Vin στο Μπορντό. Με έκταση 18.000 τ.μ., ένα μεγάλο μέρος του θα περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις, που θα αφηγούνται την ιστορία του κρασιού και της παραγωγής του σε όλο τον κόσμο, ενώ μέρος του εξωτερικού χώρου θα είναι ένας βιολογικός αμπελώνας.

    Έμπνευση και από την αρχαία Ελλάδα στην έκθεση του Διεθνούς Μουσείου Κρασιού στο Πεκίνο
    Το Διεθνές Μουσείο Κρασιού της Κίνας

    Οκτώ χρόνια έτσι, από τα εγκαίνια του Cité du Vin το Πεκίνο αποκτά τη δική του εκδοχή σε μουσείο κρασιού, σχεδιασμένο από το Architecture studio με έδρα τη Σαγκάη, ενώ οι  εσωτερικοί του χώροι οφείλονται στο γαλλικό Ateliers Adeline Rispal. Ο σχεδιασμός εξάλλου, είναι εμπνευσμένος από την πόλη Σεν-Εμιλιόν στη Γαλλία, διάσημη για τα κόκκινα κρασιά της, με ιστορία που χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή εποχή.

    Έμπνευση και από την αρχαία Ελλάδα στην έκθεση του Διεθνούς Μουσείου Κρασιού στο Πεκίνο
     Έμπνευση και από την αρχαία Ελλάδα στην έκθεση του Διεθνούς Μουσείου Κρασιού στο Πεκίνο

    Το κτήριο περιλαμβάνει μια σχολή κρασιού, αίθουσες γευσιγνωσίας και γκουρμέ εστιατόρια ενώ οι εκθέσεις πολυμέσων στοχεύουν εκτός των άλλων και στην απομυθοποίηση  των εννοιών που απομυθοποιούν τις έννοιες του «terroir», της παλαίωσης, της γαστρονομίας και της ιστορίας του κρασιού.

    Κέντρο Ανακάλυψης Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο Λόουελ στην Αριζόνα

    Ερασιτέχνες αστρονόμοι ή απλώς άνθρωποι που τους αρέσει να κοιτούν τα αστέρια –και ποιος δεν το κάνει- θα μπορούν να επισκεφθούν  ένα νέο μουσείο επιστημών στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα, όπου βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα αστεροσκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κέντρο Ανακάλυψης Αστρονομίας του Ιδρύματος Κέμπερ και Έθελ Μάρλεϊ, όπως λέγεται, που ανοίγει τις πόρτες του τον Νοέμβριο υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες και διαδραστικές δυνατότητες για όλους.

    Κατ’ αρχάς ο νέος χώρος περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό θέατρο 180 θέσεων στο οποίο μία σφαιρική οθόνη LED θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν από κοντά απομακρυσμένα τοπία (όπως αυτά στον Κρόνο και τον Άρη). Επίσης ένα Πλανητάριο Dark Sky. που με επίκεντρο τον ουρανό του Φλάγκσταφ θα δίνει πληροφορίες για πλανήτες και αστερισμούς. Ενώ ακόμη, περιλαμβάνονται και δύο κύριες, εκθεσιακές αίθουσες.

    Υπό κατασκευή: Το Κέντρο Ανακάλυψης Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο Λόουελ στην Αριζόνα
    Υπό κατασκευή: Το Κέντρο Ανακάλυψης Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο Λόουελ στην Αριζόνα

    Στη «Ζώνη Περιέργειας» τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα πάντα, από την κατασκευή και την εκτόξευση των δικών τους πυραύλων αφρού έως τον χειρισμό των ακτίνων φωτός, χρησιμοποιώντας πρίσματα και καθρέφτες.

    Ενώ στη «Γκαλερί Αστρονομίας» θα τίθενται τα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος, όπως το «Πώς φτάσαμε εδώ;» με τις απαντήσεις να δίνονται από επιστήμονες μέσα από πολλές οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της τέχνης και της πνευματικότητας. Και ακόμη, ο επισκέπτης θα μπορεί να στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα στο διάστημα ή να παρακολουθεί πραγματικούς μετεωρίτες, μέσω της χρήσης δεδομένων του  αστρονόμου Λόουελ.

    Ο κομήτης Hale-Bopp, το σμήνος γαλαξιών του Περσέα, γιγάντιοι πλανήτες, το σύμπαν ολόκληρο θα προβάλλεται εξάλλου, στο χώρο δίνοντας και την αίσθηση της κλίμακας, όπως ας πούμε, πόσο μικρός είναι ο Ερμής μπροστά στον Δία.

    Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης, Σεούλ

    Η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία, όλα όσα βάζουν το στίγμα τους στη σύγχρονη εποχή αντιπροσωπεύουν το Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης, το πρώτο που δημιουργείται στον κόσμο από την Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ.

    Ένα ίδρυμα, που αποσκοπεί στην υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης στη ρομποτική και στην αύξηση της γνώσης και των ενδιαφερόντων του κοινού για τα ρομπότ.

    Το Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης στη Σεούλ
    Το Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης στη Σεούλ

    Δεν πρόκειται επομένως, να εκθέσει μόνο ρομπότ το μουσείο, αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει όλα όσα τα αφορούν: Από τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους έως την βιομηχανοποίηση των προϊόντων και ως τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.

    Με άλλα λόγια, το RSM θα ξεκινήσει την πρώτη του «έκθεση» με την δική του, επί τόπου  κατασκευή διαφόρων  ρομπότ.

    Το RSM θα είναι ένα από τα κτήρια ενός νέου Πολιτιστικού Κέντρου στο βόρειο τμήμα της Σεούλ και θα συνδεθεί με το φωτογραφικό Μουσείο Τέχνης (PAM), το οποίο  πρόκειται να χτιστεί δίπλα του.

    Εσωτερικός χώρος στο Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης
    Εσωτερικός χώρος στο Μουσείο Ρομποτικής Επιστήμης

    Μουσείο κανό, Οντάριο

    Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή κανό, καγιάκ και κωπηλατικών σκαφών στον κόσμο –πάνω από 600- καθένα από τα οποία έχει να αφηγηθεί ιστορίες, που συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο, την προσπάθειά του για επιβίωση και βελτίωση της καθημερινότητάς του ως την αναμέτρησή του με τη φύση και τις δυνάμεις του.

    Ανάμεσα στα σκάφη που κατέχει εξάλλου,  βρίσκονται από ένα πρωτόγονο κανό, κατασκευασμένο από ιθαγενείς  από φλοιό σημύδας  έως ένα πολύχρωμο κανό από fiberglass, που ταξίδεψε 12.000 μίλια, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Guiness για το μεγαλύτερο ταξίδι με κανό.

    Το Μουσείο Κανό στο Οντάριο
    Το Μουσείο Κανό στο Οντάριο

    Το Canadian Canoe Museum αποκτά εντός του έτους νέους χώρους δίπλα στη λίμνη του Οντάριο και κατά μήκος της πλωτής οδού Τρεντ-Σέβερνς του Πίτερμπορο επιτρέποντας στους επισκέπτες να μπουν στο νερό και να κάνουν κουπί!

    Το ίδρυμα εξάλλου, συνεργάζεται στενά με μέλη της αυτόχθονης κοινότητας για να διασφαλίσει ότι οι ιστορίες τους αναπαρίστανται με ακρίβεια στα εκθέματα. Άλλωστε αυτή η νέα εγκατάσταση έχει στόχο να διατηρήσει  ένα θεμελιώδες μέρος της καναδικής κληρονομιάς ώστε να μη χαθεί με την πάροδο του χρόνου.

    Μουσείο Σάκα, Μπαλί

    Σ’ ένα τροπικό κτήμα στη νότια χερσόνησο του Μπαλί κτίσθηκε το μουσείο, που είναι αφιερωμένο στην πολιτιστική ιστορία του νησιού, υπακούοντας παράλληλα στην παραδοσιακή φιλοσοφία Τri Hita Karana. Μία φιλοσοφία ζωής, που αναφέρεται στις «τρεις αρχές ευημερίας» του ανθρώπου: Την Αρμονία με τον Θεό, την Αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και την Αρμονία με τη φύση. Τόσο απλά.

    Το κτήριο του Μουσείου Σάκα στο Μπαλί
    Το κτήριο του Μουσείου Σάκα στο Μπαλί

    Το κτίσμα μοιάζει με ναό τοποθετημένο σε έναν πράσινο λόφο στην άκρη της πόλης Jimbaran.

    Ολόκληρο το εσωτερικό του, με έντονο το στοιχείο του ξύλου, είναι σχεδιασμένο από το Napp Studio από το Χονγκ Κονγκ και αντλεί έμπνευση από την φύση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προκειμένου να αποδώσει την ισχυρή σύνδεσή τους με τον Ινδουισμό του Μπαλί.

    Από τον ήρεμο νυχτερινό ουρανό του Nyepi ως τις υδάτινες σπηλιές, από τους βράχους των ηφαιστείων ως τον ίασπη και τον αχάτη της Ινδονησίας, το Μουσείο Saka «μεταφράζει» τη φύση μέσα από την αρχιτεκτονική και γενικότερα την αισθητική. Διαφορετικά ινδουιστικά μοτίβα  του Μπαλί εξάλλου, αντικατοπτρίζονται επίσης στην αρχιτεκτονική γλώσσα, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, που διατηρεί παράλληλα την ουσία της παραδοσιακής μορφής τους.

    Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Μνημείου Στόνγουελ, Νέα Υόρκη

    Όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο  Στόνγουολ Ιν του Μανχάταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου του 1969, μια πρακτική που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στα γκέι μπαρ εκείνη την περίοδο με διάφορα προσχήματα -από «ανάρμοστη συμπεριφορά» έως παραβίαση των νόμων για το ποτό-, το γεγονός πυροδότησε μια σειρά εξεγέρσεων που αποτέλεσαν καμπή στον αγώνα για τα δικαιώματα των  LGBTQ+.

    Χρειάστηκε να περάσουν περί τα πενήντα χρόνια όμως, όταν το 2016 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όρισε επίσημα την τοποθεσία ως εθνικό μνημείο. Και τώρα έρχεται η συνέχεια, καθώς στις 24 Ιουνίου, ένας φορέας,  το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Μνημείου του Στόνγουολ, που δημιουργήθηκε δίπλα στο κτήριο, θα είναι το πρώτο, που είναι αφιερωμένο στο κίνημα για τα δικαιώματα LGBTQ+ .

    Το Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Μνημείου Στόνγουελ στη Νέα Υόρκη
    Το Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Μνημείου Στόνγουελ στη Νέα Υόρκη

    Ο χώρος επιβλέπεται από το Pride Live μία μη κερδοσκοπική ομάδα κοινωνικής υπεράσπισης που λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, επιλέγοντας προσεκτικά, έργα που αναδεικνύουν την ιστορία του Stonewall.

    Το Κέντρο Επισκεπτών θα φιλοξενεί επιτόπιες περιηγήσεις, ομιλίες σχετικά με την κοινότητα LGBTQ+ και τον συνεχιζόμενο αγώνα για ισότητα, ακόμη και μουσικές παραστάσεις και εκθέσεις.

    Μουσείο Nintendo στο Κιότο της Ιαπωνίας

    Η Nintendo μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον πλανήτη αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι όταν δημιουργήθηκε, το 1889 κατασκεύαζε απλώς τραπουλόχαρτα ιαπωνικού τύπου, τα hanafuda.

    Μετά από 135 χρόνια βέβαια, έχει να υπερηφανεύεται για το Pokémon και το Super Mario έχοντας αναδειχθεί σε γίγαντα των βιντεοπαιχνιδιών, τόσο μάλιστα, που πλέον μπαίνει και σε μουσείο.

    Το δικό της μουσείο για την ακρίβεια, που πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Κιότο και συγκεκριμένα στο πρώην εργοστάσιο Ούτζι Ογκούρα,  όπου κάποτε η Nintendo κατασκεύαζε εμπορικές κάρτες και χρησιμοποιούσε επίσης για την επισκευή παιχνιδιών και εξοπλισμού.

    Το Μουσείο Nintendo στο Κιότο της Ιαπωνίας
    Το Μουσείο Nintendo στο Κιότο της Ιαπωνίας

    Ο χώρος διαφημίζεται ήδη ως η απόλυτη εμπειρία για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια, οι κονσόλες και τα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών της εταιρείας.

    Ο επισκέπτης θα έχει έτσι, τη δυνατότητα να κινηθεί στους πολύχρωμους κόσμους του «Donkey Kong» και του «The Legend of Zelda» ή να δοκιμάσει τις δεξιότητές του χρησιμοποιώντας ένα Nintendo Switch, που είναι μία κονσόλα παιχνιδιών, η οποία μπορεί να κρατηθεί στο χέρι ή να τοποθετηθεί ως οικιακό σύστημα.

    Ακόμη, μπορεί να θαυμάσει ένα Nintendo 64, το πρώτο σύστημα οικιακών βιντεοπαιχνιδιών 64-bit στον κόσμο όταν κυκλοφόρησε το 1996 και την κονσόλα εργασίας για 388 παιχνίδια, 85 από τα οποία πωλήθηκαν αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Λίνα Μενδώνη: Ντεκόρ για ντεφιλέ τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Η «ιπποτική» Ρόδος και η ιταλική Κατοχή – Η πολιτική εικονογραφία του νησιού

    Ιστορία, πολιτισμός, μνήμη – Η επένδυση στα μουσεία είναι εδώ

    Απώλειες χιλιάδων έργων στα βρετανικά μουσεία – Αλλά αποκρύπτονται επιμελώς



    ΣΧΟΛΙΑ