• Πολιτισμός

    Στο Ταμείο Ανάκαμψης το τελεφερίκ της Μονεμβασίας

    Το Κάστρο της Μονεμβασίας


    Την δυνατότητα πρόσβασης στην Άνω Πόλη της Μονεμβασίας θα εξασφαλίσει το τελεφερίκ που θα εγκατασταθεί λίγο έξω από τα τείχη της. Έτσι, εκτός από την επίσκεψη στο τμήμα αυτό της Μονεμβασίας, κάτι που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα υπάρξει η δυνατότητα για την  ταχύτερη προσέγγιση, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, όπως η μεταφορά ασθενούς, πυρκαγιά κ.ά. «Το τελεφερίκ πρόκειται να διευκολύνει, όχι μόνο την πρόσβαση στην Άνω Πόλη και στο Ναό της Αγίας Σοφίας –στην αποκατάσταση των οποίων το υπουργείο Πολιτισμού έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους- αλλά και θ επιτρέψει σε ΑμεΑ και γενικά σε εμποδιζόμενα άτομα να προσεγγίσουν τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία της καστροπολιτείας», όπως δήλωσε μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Η Μονεμβασία σε γκραβούρα του 1688

    Το έργο, που αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του τελεφερίκ έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.800.360 ευρώ είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο φωτισμός του βράχου προωθείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μια ολιστική προσέγγιση στον μοναδικό χώρο του κάστρου της Μονεμβασίας, η οποία, πέρα από την μοναδική ιστορική και αρχαιολογική της σημασία, αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό επισκεπτών. «Η καθολική προσβασιμότητα στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα όπου καταγράφεται υψηλή επισκεψιμότητα, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», όπως λέει άλλωστε η υπουργός Πολιτισμού.

    Περιήγηση στην Άνω Πόλη

    Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στην Άνω Πόλη, η σύνδεση του χώρου άφιξης με επισκέψιμα μνημεία και η αποκατάσταση της ανωδομής του τείχους της Άνω Πόλης. Το συγκεκριμένο έργο εκτελείται με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής «ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε.».  Τα συνοδά έργα επί των μνημείων υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

    Το Κάστρο της Μονεμβασίας. Με κόκκινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή εγκατάστασης του τελεφερίκ και με κίτρινο η περιοχή των διαδρομών

    Όπως είναι γνωστό σήμερα η Άνω Πόλη δεν κατοικείται, καθώς έχει εγκαταληφθεί από την εποχή της  Β΄ Ενετοκρατίας. Η άνοδος σήμερα γίνεται μέσω ενός οχυρωμένου ελικοειδούς μονοπατιού  από την Κάτω Πόλη, το οποίο φθάνει σε οχυρωμένη επίσης πύλη. Παλαιότερα υπήρχε και μία δεύτερη είσοδος στη βόρεια πλευρά, που όμως σφραγίστηκε κατά την  Τουρκοκρατία.

     Η ακρόπολη της Μονεμβασίας βρίσκεται στην Άνω Πόλη και είναι ένα ορθογώνιο οχυρό με τέσσερις πύργους, το οποίο κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα. Περιλαμβάνει σπίτια, εκκλησίες, στέρνες και διοικητικά κτίρια αλλά η διάταξη του οικισμού δεν είναι πλέον ξεκάθαρη.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικό: Οι αρχαίοι δήμοι, το αεροδρόμιο και η σημερινή εντυπωσιακή ανάπλαση



    ΣΧΟΛΙΑ