• Πολιτισμός

    Στο φως ο Ηρακλής των Φιλίππων – Σπουδαίο εύρημα

    Το άγαλμα του Ηρακλή στους Φιλίππους


    Πανέμορφο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ. Χ.), που παριστάνει τον Ηρακλή σε νεαρή ηλικία, αγένειο και με σφριγηλό σώμα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους. Το άγαλμα αποτελούσε μέρος του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού διακόσμου μιας κρήνης, θραύσματα της οποίας επίσης ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με διευθύντρια την καθηγήτρια  Ναταλία Πούλου και συνεργάτες τον επ.  καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομ. καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο.

    Το άγαλμα του Ηρακλή στους Φιλίππους

    Η φετινή ανασκαφή,  η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες πραγματοποιήθηκε στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερες οδούς της αρχαίας πόλης, η οποία στο σημείο αυτό συναντά έναν άλλο κύριο άξονα που διέρχεται βορειότερα. Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών διαμορφώνεται μία πλατεία) στην οποία κυριαρχούσε το πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη. Το άγαλμα που κοσμούσε το οικοδόμημα αυτό έχει μέγεθος μεγαλύτερο του φυσικού ενώ την ταυτότητα του ήρωα που απεικονίζει αποδεικνύουν το ρόπαλο, που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή του, που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι. Επάνω στους βοστρύχους της κόμης του εξάλλου φέρει στεφάνι από φύλλα αμπέλου, που συγκρατεί στο πίσω μέρος  του ταινία, τα άκρα της οποίας καταλήγουν στους ώμους του αγάλματος.

    Σημαντικές στιγμές μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, η ανάδυση μέσα από το χώμα σπουδαίων ευρημάτων

    Όσον αφορά το οικοδόμημα όμως, το οποίο κοσμούσε το άγαλμα χρονολογείται σε πολύ μεταγενέστερη εποχή, δηλαδή και σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα  στον 8ο- 9ο αιώνα μ.Χ. Γνωρίζουμε  ωστόσο από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα, ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Το εύρημα  εν τέλει καταδεικνύει τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων ήταν και οι Φίλιπποι.

    .Σημαντικές στιγμές μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, η ανάδυση μέσα από το χώμα σπουδαίων ευρημάτων

    Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος είκοσι τέσσερις φοιτητές του ΑΠΘ (18 προπτυχιακοί, 3 μεταπτυχιακοί και 3 υποψήφιοι διδάκτορες).  Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και την Επιτροπή Ερευνών, ΑΠΘ.

    .Σημαντικές στιγμές μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, η ανάδυση μέσα από το χώμα σπουδαίων ευρημάτων

    Διαβάστε επίσης

    Ένα εικονογραφημένο φύλλο χαρτιού για 7 εκατ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ