• Πολιτισμός

    Στην αρχαία Ολυμπία η Λίνα Μενδώνη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Καθ΄οδόν προς την αρχαία Ολυμπία είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς το μέτωπο της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία  απειλεί και τον αρχαιολογικό χώρο.

    Ήδη μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι στα μνημεία και τα μουσεία της αρχαίας Ολυμπίας  πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ενώ από νωρίτερα εκκενώθηκε πλήρως ο αρχαιολογικός χώρος.  Αυτή τη στιγμή, παρά την ένταση της πυρκαγιάς δεν μοιάζει να κινδυνεύει, ωστόσο και δεδομένου ότι η κίνηση της φωτιάς δεν μπορεί να προβλεφθεί, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την συνέχεια.

    Η αρχαία Ολυμπία διαθέτει σοβαρό σύστημα πυροπροστασίας, που καλύπτει όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου, ώστε  να υπάρχει η δυνατότητα ανακοπής της φωτιάς, αν φθάσει ως τα όριά της. Έχει προηγηθεί εξάλλου και η τέλεια αποψίλωση από ξερά χόρτα, τα οποία θα μπορούσε να αναφλεγούν εύκολα. Κάτι το οποίο γίνεται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους

    Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικός χώρους της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία, που βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων η αρχαία Ολυμπία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν από πυρκαγιά με σημαντικότερη των τελευταίων ετών, αυτήν του 2007.  Μία καταστροφική πυρκαγιά με θύματα ανθρώπινες ζωές είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς και ένα από τα μέτωπά της είχε φθάσει στον αρχαιολογικό χώρο.

    Ήταν Κυριακή στις 27 του μήνα όταν μια αλλαγή του ανέμου έσπρωξε τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος παρ΄ότι προστατευόταν  από πυροσβέστες  άρχισε να καίγεται. Επιπλέον και  λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης τα συστήματα πυρόσβεσης στον Κρόνιο Λόφο, γύρω από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν.

    Το αποτέλεσμα ήταν να καεί ο Κρόνιος λόφος ενώ η φωτιά πέρασε μέσα από το αρχαίο στάδιο και άρχισε να απειλεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το τελευταίο μάλιστα είχε ανακαινιστεί πρόσφατα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενώ ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος είχε δεχθεί βελτιωτικά έργα.  Χρειάστηκαν στη συνέχεια μερικά χρόνια και αρκετά κονδύλια για να επανέλθει η προτέρα κατάσταση.

    Αρχαία Ολυμπία, Κρόνιος λόφος

    Όσο για τις ευθύνες, πέρα από την δύναμη της φωτιάς αποδόθηκαν ευθύνες στην πολιτεία και ειδικά στο υπουργείο Πολιτισμού, που δεν είχε λάβει τα μέτρα του για την αντιμετώπιση του ορατού κινδύνου, αφού δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη επιστράτευση ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο. Ο υπουργός Πολιτισμού τότε Γιώργος Βουλγαράκης είχε σπεύσει κάπως καθυστερημένα στην αρχαία Ολυμπία, όπου όντως η παρουσία του συνετέλεσε στην κατάσβεση της φωτιά αλλά ήταν πλέον αργά. Μερικές μέρες  αργότερα ο κ. Βουλγαράκης έπαυσε να είναι υπουργός Πολιτισμού.

    Κανείς σήμερα δεν θέλει να ξαναζήσει στιγμές σαν εκείνες.

    Διαβάστε επίσης

    Ηλεία: Μήνυμα στο 112 για εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας – Διακοπή κυκλοφορίας στην ΕΟ Τρίπολης – Πύργου (upd)\
    Χαρδαλιάς: 118 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – 7 διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν στην Ηλεία
    Πυρκαγιά στη Μεσσηνία: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση 7 οικισμών, κοντά στο Διαβολίτσι οι φλόγες (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ