• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: 118 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – 7 διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν στην Ηλεία

    • NewsRoom


    Ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια και την μάχη των πυροσβεστών με αυτές έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς μέσα στο τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 118 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

    Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιας, ενώ ο Δήμος Αχαρνών κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

    Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σύμμαχος των πυροσβεστικών αρχών έχει αποδειχθεί τόσο το 112 για τις εκκενώσεις περιοχών, όσο και η Επιχείρηση «Δρυάδες», για τον προληπτικό καθαρισμό περιοχών, ειδικά στην περιοχή του Τατοϊου, καθώς και η εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου που είχε γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και η ενίσχυση του εναέριου στόλου.

    Ο  κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως και η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα, με μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Βαρυμπόμπη

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στην οποία παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν τις αναμενόμενες αναζωπυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Εύβοια

    Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας, η οποία καίει από το απόγευμα της Τρίτης. Μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 SMS, εκ των οποίων τα τρία σήμερα, για εκκενώσεις οικισμών. Τα τελευταία μηνύματα ήταν στις 12.20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι και στις 14.20 το μεσημέρι προς τους κατοίκους των Ροβιών και Παλαιοχωρίου. Παράλληλα είχε ζητηθεί η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών καθώς και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

    Επιχειρούν 165 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 58 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ υπάρχει ένα ακόμα ελικόπτερο για συντονισμό.  Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα.

    Στις 4 το μεσημέρι το λιμενικό πραγματοποίησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροβιές.

    Ηλεία

    Αναφορικά με την Ηλεία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το μεσημέρι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 διαφορετικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με ώρες έναρξης 8:03, 8:24, 11:39, 12:55, 13:03, 14:42, 16:29.

    Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, πλησιάζοντας προς τον οικισμό, με τον επικεφαλής των δυνάμεων να εισηγείται την απομάκρυνση του πληθυσμού. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα,. 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

    Μέσω του 112 εστάλησαν SMS για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέος, Καυκωνιά, Χελιδόνι, Αρχαία Ολυμπία, Μοναστηράκι και Άγιοι Θεόδωροι. Επίσης υπήρχε εισήγηση για εκκένωση των οικισμών Λυγαριά και Λατζόι. Στην περιοχή υπάρχει μέτωπο 1 χλμ ενώ γίνεται μάχη για να περιοριστεί στην περιοχή του Πελόπιου.

    Μεσσηνία

    Αναφορικά με τη Μεσσηνία και την πυρκαγιά που στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, η οποία έχει αναπτυχθεί σε δύο μέτωπα, επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

    Στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των χωριών Κάτω Μέλπεια και Βράχος.  Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι και Βράχος.

    Χαλκιδική

    Στις 14:45 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή Τορώνη Σιθωνίας. Στην περιοχή επιχειρούν 57 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2ο οχήματα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος. Η πυρκαγιά έχει ήδη περιοριστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ