• Πολιτισμός

    Σωτηρία για τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου – Αίτημα για χορηγία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    • Μαρία Θερμού

    Σειρά από «Δεσμώτες» όπως ανακαλύφθηκαν από την ανασκαφή


    Στο παραπέντε από την ολοκληρωτική καταστροφή των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, η απόφαση που ελήφθη χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δίνει οριστικά λύση για την σωτηρία τους. Ή τουλάχιστον για ό,τι απέμεινε από αυτούς.

    Έτσι, το σύνολο του ευρήματος θα αποσπαστεί από τη θέση όπου βρέθηκε, θα ακολουθήσει η εξυγίανση του εδάφους και υγρομόνωση και εν συνεχεία οι «Δεσμώτες» θα επανατοποθετηθούν. Προβλέπεται τέλος, η κατασκευή κελύφους προστασίας εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησης. Όλα αυτά στην περιοχή Εσπλανάδα του Φαλήρου, σε σημείο που βρίσκεται στο άκρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για την ανάδειξη του ευρήματος μάλιστα και την κατασκευή του προστατευτικού κελύφους η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη έχει ζητήσει την επαναφορά της δωρεάς του ΙΣΝ, η οποία είχε προσφερθεί πριν από δύο χρόνια αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή από την τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ.

    Εικόνα από την ανακάλυψη των «Δεσμωτών» στην Εσπλανάδα του Φαλήρου το 2016

    Θυμίζουμε, ότι το εύρημα των «Δεσμωτών» αφορά στην ομαδική ταφή 78 ανθρώπινων σκελετών, που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2016 στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής. Και παρ΄ότι ως εύρημα δεν παύει να είναι «αγριευτικό» για τον απλό θεατή _ή και επισκέπτη προσεχώς_ ωστόσο κρύβει πίσω του μια πολύ σημαντική σελίδα της αρχαίες ιστορίας της Αθήνας. Κι αυτό γιατί συνδέεται με την ταραχώδη περίοδο του δεύτερου μισού του 7ου π.Χ. αιώνα και της διαμάχης για το πολίτευμα της Αθήνας που θα οδηγούσε τελικά στην εγκαθίδρυση της περίφημης αθηναϊκής δημοκρατίας.

    Όπως λένε οι μελέτες των αρχαιολόγων η εκτέλεση των «Δεσμωτών» έγινε επί τόπου και τα άτομα ετάφησαν αλυσοδεμένα μεταξύ τους σε τρεις συστάδες. Η πρώτη σειρά αποτελείται από δύο ομάδες δεσμωτών, η μία στη συνέχεια της άλλης. Στην πρώτη ομάδα, η στάση του σώματος διαφέρει και οι σκελετοί φέρουν ακόμα τα μεταλλικά δεσμά τους, ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας εναποτέθηκαν στο σημείο δεμένα πισθάγκωνα χωρίς ωστόσο να φέρουν μεταλλικά δεσμά. Χωρίς μεταλλικά δεσμά σώζονται και οι δεσμώτες της δεύτερης συστάδας, ενώ στην τρίτη συστάδα οι σκελετοί φέρουν σιδηρά δεσμά στους καρπούς των χεριών τους.



    ΣΧΟΛΙΑ