• Πολιτισμός

    Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδας: Σπάνια έκθεση στο Θεοχαράκη

    Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδας: Σπάνια έκθεση στο Θεοχαράκη

    Στέφανος Δασκαλάκης


    Απόψε εγκαινιάζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την έκθεση Παράλληλη Θέαση.

    Πρόκειται για επιλογή εβδομήντα έργων τέχνης από την περίφημη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

    Πρόκειται για έργα ελλήνων ζωγράφων που εκφράζουν διαφορετικές τεχνοτροπίες και εποχές.

    Παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε «παράλληλη παρατήρηση» με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις μικρότερες διακριτές ενότητες που συνιστούν «κύκλους θέασης». Εντός τους, «συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται» ιστορικές δημιουργίες και εμβληματικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

    Η έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποκαλύπτει παλιές και νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις, με αναφορά σε τόπους, τοπία, μορφές της πραγματικότητας και της φαντασίας, καθημερινές ή συμβολικές ιστορίες.

    Έτσι, ενδεικτικά

    Τοπία της Αθήνας όπως την «αποκρυπτογράφησε» ο Παναγιώτης Τέτσης και ο Σπύρος Βασιλείου ακολουθούνται από τη σύγχρονη ερμηνεία της πόλης σε έργα του Ηλία Παπαηλιάκη, του Ζάφου Ξαγοράρη ή της Ειρήνης Ευσταθίου. Από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της σύγχρονης εποχής.

    Οπτικές του φυσικού τοπίου συναντώνται σε έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Δημήτριου Γαλάνη, αλλά και των Μιχάλη Μαδένη, Τζουλιάνο Καγκλή, Ηώ Αγγελή.

    Αναγνώσεις του μύθου και της ιστορίας τροφοδοτούνται από τις συνθέσεις των Νικόλαου Γύζη και Μιχαήλ Αξελού, αλλά και των Γιώργου Λαζόγκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Βάνας Ξένου, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

    Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής διερευνάται μέσα από έργα καλλιτεχνών όπως οι Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος και όχι μόνο.

    Παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη διάφορα εικαστικά στιλ, πέραν της αναπαράστασης, που προσεγγίζουν ενίοτε την πνευματικότητα, την υλικότητα, τους οπτικούς πειραματισμούς, τη συμβολική διάλεκτο, την αλληγορία μέσα στο κάδρο…

    Από διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Σπυρόπουλος, Ντίκος Βυζάντιος, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Ρένα Παπασπύρου, Όπυ Ζούνη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Γεροδήμος, Αντώνης Ντόνεφ, μεταξύ άλλων.

    Δημήτρης Αληθεινός, Σημεία μέσα στους χρόνους, 1981. Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδος.

    Συγκριτική προσέγγιση

    Σε κάθε «συνομιλία» ανάμεσα στα έργα αναδεικνύεται η διαφορετική πηγή έμπνευσης, αναφοράς, αναπροσδιορισμού και ανατροπής. Η συγκριτική αυτή προσέγγιση συμβάλλει στην ανάδειξη των απεριόριστων τρόπων με τους οποίους οι καλλιτέχνες συνεχίζουν, μετουσιώνουν ή απορρίπτουν το παρελθόν.

    Αναδεικνύει «το πώς προχωρούν στη μακρά πορεία της Ιστορίας, και το πώς κοιτούν σε κάθε σύγχρονη εποχή τους τόσο προς το παρελθόν όσο και προς το μέλλον». Η επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου παραμένει επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Πέρυσι στην έκθεση Θαλασσογραφίες παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη έργα των Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Αιμίλιο Προσαλέντη, Βασίλειο Χατζή, Σοφία Λαζαρίδου, Περικλή Βυζάντιο, Δημήτριο Γαλάνη, Κωνσταντίνο Μαλέα, Μιχαήλ Αξελό, Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, Πάρι Πρέκα, Θανάση Μακρή, Σωτήρη Σόρογκα καταγράφοντας με τόσες πολλές γραφές την ατμόσφαιρα της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της.

    Το συλλογικό έργο «Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του», σε επιστημονική επιμέλεια της Χάριτος Κανελλοπούλου, εξέδωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Πληροφορίες

    «Παράλληλη θέαση»: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας
    της Ελλάδος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

    Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1
    10671 Αθήνα
    Τηλ: 210 3611206

    www.thf.gr

    Ώρες λειτουργίας:
    • Δευτέρα-Τετάρτη & Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00
    • Πέμπτη: 10.00-20.00

    Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2023 – 21 Ιανουαρίου 2024

    Ο κατάλογος

    Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων.

    Από το στήσιμο της έκθεσης, έργα του Τσαρούχη



    ΣΧΟΛΙΑ