• Πολιτισμός

    Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: Στη βεράντα του Ιδρύματος Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη με τον Swimmer

    Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: Στη βεράντα του Ιδρύματος Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη με τον Swimmer

    Η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη στη βεράντα του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη


    Το είπε και το έκανε. Η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη παρουσιάζει στη βεράντα του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη την έκθεση Swimmer, του Κολυμβητή. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά στο πλαίσιο της δράσης THF RAW, δικής της παραγωγής και έμπνευσης.

    Η σειρά THF RAW λειτουργεί ως ανοικτή πρόσκληση σε επιμελητές εκθέσεων να πειραματιστούν με καλλιτέχνες της επιλογής τους στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Ιδρύματος, ο κορμός του οποίου εστιάζει κυρίως στη μοντέρνα ή κλασική τέχνη. Ωστόσο, η εγγονή των ιδρυτών, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, με τις υψηλές προσλαμβάνουσες από πρωτοποριακούς χώρους του εξωτερικού (Institute of Chicago), έφερε νέα πνοή στο θαυμαστό Ίδρυμα. Η σύγχρονη τέχνη παρεισφρέει έτσι σε αόρατους και αχρησιμοποίητους χώρους του. Ενώ η επιμέλεια των νέων έργων που φιλοξενεί βραχυπρόθεσμα ρίχνει καινούριο φως στις αίθουσες με τους καταξιωμένους δημιουργούς του.

    Γεφυρώματα

    Όπως εξηγεί η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, το THF Raw ή αλλιώς Ωμά, «γεφυρώνει την επικοινωνία μεταξύ του σύγχρονου έξω κόσμου και του μοντέρνου εσωτερικού, και αναδημιουργεί έναν επιδραστικό διάλογο. Είναι αμοιβαία επωφελής. Με αφετηρία την έννοια του αναπροσδιορισμού των χώρων, πρόκειται για έναν εποικοδομητικό διάλογο, που συμπαρασύρει τους πάντες». Έτσι το Ίδρυμα διεκδικεί μία ακόμη μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού κοινού. Οι νέοι δεν θα δουν μόνο σύγχρονη τέχνη αλλά θα ανακαλύψει και τον βασικό του χαρακτήρα. «Ξεκινάμε ένα ταξίδι, ενώ, παράλληλα, αποκαλύπτουμε το μουσείο ως έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος αλλάζει διαρκώς.

    Η έκθεση The Swimmer στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποτελεί παραλλαγή της ομότιτλης ατομικής της Νατάσας Ευσταθιάδη, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στη γνωστή γκαλερί CAN Christina Androulidaki Gallery στην Αθήνα.

    Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από την ταινία Ο κολυμβητής (1968) του Φρανκ Πέρι (Frank Perry), που με τη σειρά της βασίστηκε στο ομώνυμο διήγημα του Τζον Τσίβερ (John Cheever). Το εν λόγω αφήγημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 στο έγκριτο περιοδικό New Yorker.

    Πληροφορίες:

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου 2021 από τις 18:00 έως τις 20:45.

    Στις 21:00 ακολουθεί η προβολή της ταινίας του Frank Perry The Swimmer στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, με ελεύθερη είσοδο.

    Καλλιτέχνης: Νατάσα Ευσταθιάδη

    Επιμέλεια: Μάγια Τούντα

    Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη

    Βοηθός Παραγωγής: Νεφέλη Σιαφάκα

    Επιμέλεια κειμένου: EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)

    Διαβάστε επίσης Ο Γιώργος Ψάλτης στον κόσμο της ποίησης (στο Ίδρυμα Θεοχαράκη)



    ΣΧΟΛΙΑ