• Πολιτισμός

  Όταν ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε τους μύλους της Μονμάρτης

  Βαν Γκογκ

  Το έργο του Βαν Γκογκ που βγαίνει σε δημοπρασία


   Σπάνιο έργο σε δημοπρασία

  Ένα σπάνιο τοπίο του Βαν Γκογκ, που αποτυπώνει την Μονμάρτη του τέλους του 19ου αιώνα και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την πρώτη του «συνάντηση» με τους ιμπρεσιονιστές και άλλους πρωτοποριακούς ζωγράφους του Παρισιού εκείνης της εποχής, πρόκειται να βγει για πρώτη φορά σε δημοπρασία στις 25 Μαρτίου από τους οίκους Sotheby’s και Mirabaud Mercier.

  Το έργο βρισκόταν σε γαλλική, ιδιωτική συλλογή για περισσότερο από έναν αιώνα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να πωληθεί τώρα από 5 έως 8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο πίνακας δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί δημοσίως, αν και έχει μελετηθεί καλά, ενώ έχει εμφανιστεί σε επτά καταλόγους τα τελευταία χρόνια.

  Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε αυτό το έργο την άνοιξη του 1887, κατά τη διάρκεια της διετούς παραμονής του στο Παρίσι, όταν ζούσε με τον αδερφό του στην Ρι Λεπίκ της Μονμάρτης. Μια περιοχή που συνδύαζε ακόμη την αγροτική και ποιμαντική ζωή μαζί με αστικά στοιχεία, κάτι που τον γοήτευσε ιδιαίτερα.

  Κυριαρχούσαν, μάλιστα, οι μύλοι εκεί, που, όπως είναι γνωστό, θα «συνδυάζονταν αργότερα με τα καμπαρέ», σύμφωνα με τους Sotheby’s. Το έργο θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, εξάλλου, γιατί αντικατοπτρίζει την περίοδο εξερεύνησης του Βαν Γκογκ που πυροδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην παλέτα του.

  Ο πίνακας «Άνθρωποι που περπατούν σε ένα πάρκο στο Παρίσι» που έχει πουληθεί για για 9,7
  εκατ. δολάρια

  Γιατί «Έφυγαν οι σκοτεινοί τόνοι των πρώτων έργων του και αντικαταστάθΟι επίμονοι κηπουροί της Γκαλερί Ζουμπουλάκη
  ηκαν από χρώμα σε όλη του τη λάμψη», όπως αναφέρεται από τον οίκο δημοπρασιών, καθώς στην Μονμάρτρη και κατά τη διάρκεια αυτών των καθοριστικών για τον καλλιτέχνη, ετών μπήκαν τα θεμέλια του απαράμιλλου στυλ του.

  Οι ιδιοκτήτες του -απόγονοι των αρχικών κατόχων- ήρθαν πρώτα σε επαφή με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Mirabaud Mercier, που πρότεινε μια στρατηγική συνεργασίας με τους Sotheby’s, ώστε να μεγιστοποιηθεί το κοινό των αγοραστών.

  Πριν από την πώληση, εξάλλου, ο πίνακας θα εκτεθεί στο Άμστερνταμ, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν λίγα συγκρίσιμα έργα από την περίοδο του Παρισιού, που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ πολύ περιορισμένος επίσης είναι ο αριθμός αυτών που παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια.

  Γιατί οι περισσότεροι πίνακες βρίσκονται σε μεγάλες μουσειακές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Το 2019 παρ’ όλα αυτά, οι Sotheby’s είχαν πουλήσει στη Νέα Υόρκη ένα παριζιάνικο έργο του Βαν Γκογκ με τίτλο «Άνθρωποι που περπατούν σε ένα πάρκο στο Παρίσι» για 9,7 εκατ. δολάρια, ενώ ένα άλλο έργο από το 1882, από την ολλανδική περίοδο του καλλιτέχνη είχε πουληθεί στο Παρίσι αντί 7 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμη:

  Οι επίμονοι κηπουροί της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

  60 πλούσιοι θέλουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

  Πώς θα φθάσει στη χώρα μας το δορυφορικό internet του Elon Musk

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ