• Πολιτισμός

    «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»: 1.800.000 ευρώ για 70 προτάσεις

    Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός


    Με 1,8 εκατ. ευρώ επιδοτεί το υπουργείο Πολιτισμού  το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» και για φέτος το καλοκαίρι, ζωντανεύοντας αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και φέρνοντας κοντά τους πολίτες με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

    Συνολικά έχουν επιλεγεί 70 παραγωγές με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 σε όλη την  Ελλάδα πλην Αττικής. Από αυτές, οι 27 είναι θεατρικές παραστάσεις, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 σε παιδικό θέατρο.

    Ο θεσμός καθιερώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι και παρά τις δυσκολίες εξ αιτίας της πανδημίας υλοποιήθηκε με επιτυχία, προσφέροντας «τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί η συνέχισή του ενώ η ανοικτή πρόσκληση υποβολής συμμετοχής είχε διαρκέσει από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, οπότε και οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή.

    Η συγκεκριμένη Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις,  κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα, βάσει των κριτήριων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος:  Κάθε πρόταση να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

    Σημειώνεται, ότι για τις ΑΜΚΕ που έχουν επιλεγεί, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις. Τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.

    Στην κατηγορία των 15.000 ευρώ επελέγησαν 36 προτάσεις, στην κατηγορία των 30.000 ευρώ,  26 προτάσεις και στην κατηγορία των 60.000 ευρώ επελέγησαν 8 προτάσεις.

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ανέλαβε, με εξαιρετικά αποτελέσματα, το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2020» είναι ο φορέας, ο οποίος -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ- αναλαμβάνει την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

    Συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου στο περσυνό πρόγραμμα

    Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2021 αποτέλεσαν προσωπικότητες από τις τέχνες και τις επιστήμες και συγκεκριμένα οι: Γιώργος Κουμεντάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικής. Κατερίνα Ευαγγελάτο, σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Θεάτρου. Δάφνις Κόκκινος, χορευτής, χορογράφος, διευθυντής της ΚΣΟΤ- υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Χορού. Κορνήλιος Σελαμσής, συνθέτης  και εκπαιδευτικός – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικού Θεάτρου. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός Τέχνης, αν. διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MοΜus – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Εικαστικών τεχνών. Παναγιώτης Τσιρίδης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός σύμβουλος El Sistema Greece – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους. Νίκος Σταμπολίδης. αρχαιολόγος, καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

    Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ  είχαν οριστεί να μετέχουν στην Επιτροπή,  χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κυρία Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της υπουργού και η δρ. Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η κυρία Παναγιωταρέα πάντως, δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις, λόγω προβλήματος υγείας.

    «Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών  ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα  δημιουργούνται  συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό», λέει η υπουργός Πολιτισμού.

    Ακολουθεί  ο πίνακας με τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος, τις παραγωγές τους και τους χώρους των εκδηλώσεων

     



    ΣΧΟΛΙΑ