• Πολιτισμός

    Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης νέος πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων


    Νέο πρόεδρο, τον  πολιτικό μηχανικό – συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη, γνωστό για το επιστημονικό του έργο και την παρουσία του στην δημόσια ζωή μέσα από σημαντικές θέσεις απέκτησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Πρόκειται για έναν εξαιρετικά νευραλγικό φορέα για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς διαχειρίζεται τα έσοδα που προέρχονται από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για την ανάδειξη και την προβολή της, έχοντας ως στρατηγικούς στόχους  την αύξηση των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

    Ποιος είναι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

    Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει γεννηθεί στην Κολωνία  το 1968 και είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στον Συγκοινωνιακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό.

    Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ ενώ σήμερα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλιματική κρίση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Στο παρελθόν ήταν ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ενώ επίσης έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και διευθυντής των υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας – Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και πολλών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων.

    Την περίοδο 2002-2004, κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων εξάλλου, σε ηλικία 34 ετών, υπήρξε ο νεότερος Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

    Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα διηύθυνε την μελετητική-κατασκευαστική εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» και  έχει θητεύσει ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης εισηγμένων εταιρειών του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα, καθώς και του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών ανάπτυξης και επενδύσεων.

    Επίσης έχει εκπονήσει και έχει συμμετάσχει σ περισσότερες από 300 μελέτες μεγάλης κλίμακας και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του αρχιτεκτονικού, συγκοινωνιακού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε επίπεδο στρατηγικής, masterplan, και σε επίπεδο εφαρμογής.

    Στον πολιτικό στίβο ο κ. Κωνσταντινίδης υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, από το οποίο όμως αποχώρησε το 2019 λόγω της στάσης που είχε κρατήσει το συγκεκριμένο κόμμα στην ψηφοφορία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

    «Προτιμώ  την προσωπική ελευθερία του στοχασμού χωρίς δεσμεύσεις», είχε δηλώσει ο ίδιος για την αποχώρησή του.

    Τέλος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ» το 2016  και των βιβλίων «Ανοιχτές πόλεις» (2010) και «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη» (2014)το 2016, από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

    Είναι Πρόεδρος της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών».

    Έχει εκπονήσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 μελέτες και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του συγκοινωνιακού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Όσον αφορά τα λοιπά μέλη του νέου ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, ως αντιπρόεδρος ορίσθηκε η διακεκριμένη αρχαιολόγος Νικολέττα Διβάρη Βαλάκου, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και εξαιρετική γνώστης των θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Επίσης ως μέλη συμμετέχουν οι Παναγιώτης Νταής, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννης Ζηρίνης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Αλεξάνδρα Χαριτάτου, μουσειολόγος, Ιωάννα Καρανάσου, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) και Αγγελική Παπανδρέου, υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού του ΥΠΠΟΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δένδιας για 11η Σεπτεμβρίου: Στεκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των συμμάχων κατά της τρομοκρατίας

    ΔΕΗ: Ποιες υπεραξίες δημιουργεί η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ – Ο ρόλος του Γιώργου Στάσση



    ΣΧΟΛΙΑ