• Πολιτισμός

    Ο πρίγκιπας, η μαθήτρια και η κακιά πεθερά, μια ιστορία σαν παραμύθι

    Κωνσταντίνος και Αλίκη

    Κωνσταντίνος και Αλίκη


    Εκείνος ήταν νέος, καλοφτιαγμένος με βαρύ όνομα και προδιαγεγραμμένο το ρόλο του στην Ιστορία. Εκείνη, μεγαλύτερή του κατά έξι χρόνια, πλην πάντα με εμφάνιση παιδούλας, γοητευτική, ναζιάρα και διάσημη ανά το πανελλήνιο. Ο πρίγκιπας και η αρτίστα. Τι μέλλον θα μπορούσε να έχει ένα ειδύλλιο μεταξύ τους;

    «Αν ο Κωνσταντίνος με είχε παντρευτεί δεν θα είχε χάσει το θρόνο του», φέρεται να είχε πει η εθνική μας Αλίκη, μιλώντας πολύ μετά τη βραχύβια σχέση τους, για την οποία πάντως οι πληροφορίες είναι ελλιπείς.  Στ΄ αλήθεια όμως μπορεί να είχε πιστέψει η Αλίκη, ότι ο άγουρος Κωνσταντίνος, που μεγάλωνε υπό την άγρυπνη κηδεμονία της Φρειδερίκης υπήρχε πιθανότητα να την παντρευτεί;

    Από νωρίς στον καλλιτεχνικό στίβο και σ΄ένα χώρο σκληρό, όπως αυτός του θεάτρου κι ας είναι σκεπασμένος με χρυσόσκονη, με την εξυπνάδα και τον ορθολογισμό που την διέκριναν, είναι αμφίβολο αν ξεγελάστηκε κάποια στιγμή. Αλλά κι αν αυτό συνέβη, ίσως θα ήταν δικαιολογημένη, ζώντας το ρομαντικό όνειρο ενός κοριτσιού, που έρχεται να το πάρει το βασιλόπουλο του παραμυθιού.

    Εκείνο όμως για το οποίο χωράει μεγαλύτερη συζήτηση είναι η πιθανότητα να τον είχε προστατέψει από τα αλλεπάλληλα λάθη, που του κόστισαν το θρόνο. Γιατί εκεί δεν θα έφτανε μόνον η λαοφιλία της Αλίκης, θα χρειάζονταν κι άλλα μέσα. Κι εκείνη άραγε; Θα άφηνε την καριέρα της, την οποία τότε έχτιζε με τους καλύτερους οιωνούς για το μέλλον, για να γίνει πριγκιποπούλα και βασίλισσα;

    Ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Ειρήνη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη
    Ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Ειρήνη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Αλίκη και Γκρέις Κέλι

    Λίγα χρόνια πριν, το 1956 σ΄ένα μικρό πριγκιπάτο της Μεσογείου, μια άλλη ηθοποιός, η διάσημη Γκρέις Κέλι είχε απαρνηθεί τον κινηματογράφο και τη λάμψη του Χόλιγουντ για πολύ λιγότερα:

    Ένα απειροελάχιστου μεγέθους κρατίδιο, το Μονακό –ασχέτως του πλούτου του σήμερα– και τον, εμφανισιακά τουλάχιστον, αρκετά υπολειπόμενο πρίγκιπα Ρενιέ. Γιατί δεν θα μπορούσε κι η Αλίκη;  Αυτή την αντιστοιχία κάνοντας τα ξένα περιοδικά της εποχής, όπως το Paris Match και το Οggi δεν δίσταζαν να προσφέρουν τροφή στους αναγνώστες τους δημοσιεύοντας φωτογραφίες των δύο πρωταγωνιστών του ειδυλλίου και γράφοντας για τον «πρίγκιπα της Eλληνίδας Grace Kelly».

    Δεν είναι παράξενο λοιπόν, που τον χειμώνα του 1959 και στις αρχές του 1960 όλη η Αθήνα μιλούσε για την τρυφερή φιλία του Κωνσταντίνου και της Αλίκης, που από στόμα σε στόμα έπαιρνε διαστάσεις και αποκτούσε μυθολογική χροιά. Στα κοσμικά σαλόνια οι κυρίες κρυφογελούσαν με τα δήθεν καμώματα του ερωτοχτυπημένου Κωνσταντίνου, που σύμφωνα με «εξακριβωμένες» πάντα πληροφορίες πηδούσε τη μάντρα της σχολής Ευελπίδων για να συναντήσει την Αλίκη ενώ τα ραντεβού τους δίνονταν στον Υμηττό, όπου βρισκόταν ένα βασιλικό περίπτερο –ησυχαστήριο της Φρειδερίκης.

    Ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Ειρήνη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη
    Ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Ειρήνη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Ακόμη κι ο Μάνος Χατζιδάκις, στενός φίλος της Αλίκης θεωρείτο συνένοχος του ειδυλλίου, γράφοντας το χαριτωμένο «Εκεί ψηλά στον Υμηττό», με στίχους που έλεγαν λίγα αλλά που υπονοούσαν πολλά!

    Η εποχή μπορεί να ήταν δύσκολη γενικότερα, διεθνώς βρισκόμασταν στην καρδιά του Ψυχρού πολέμου και εσωτερικά σε διαρκή περίοδο πολιτικής αναταραχής σ΄ένα κράτος που προσπαθούσε να ανακάμψει κι ίσως όλη αυτή η ιστορία να πρόσφερε κάποια αναψυχή.

    Αλίκη Βουγιουκλάκη
    Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Η μαθήτρια …βεβαίως, βεβαίως!

    Δύσκολα να ξεχωρίσει κανείς έτσι, την αλήθεια από τις φήμες, σίγουρα όμως υπάρχουν και γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Όπως ότι ο Κωνσταντίνος με τις δύο αδελφές του Σοφία και Ειρήνη πήγε εκείνο τον χειμώνα του 1959 να δει την παράσταση «Τόπο στα νιάτα» του θεάτρου Μουσούρη με πρωταγωνίστρια την Αλίκη.

    Οι φωτογραφίες άλλωστε από τα παρασκήνια, όπου την επισκέφθηκαν για τα συγχαρητήρια κυκλοφόρησαν σε όλο τον Τύπο. Η Αλίκη φορώντας την ποδιά της μαθήτριας να κοιτάζει ντροπαλά τον γελαστό διάδοχο, παίζοντας ακόμη το ρόλο της. (Κι αν είχαν καθυστερήσει να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες η Αλίκη, που ήταν εξαιρετική στις δημόσιες σχέσεις, πιθανώς να είχε φροντίσει γι΄αυτό).

    Αλλά όπως φαίνεται η γνωριμία τους είχε προηγηθεί, αφού σύμφωνα με άλλες πηγές η Αλίκη είχε γνωρίσει τον Κωνσταντίνο μέσω της αδελφής του Μπότση, της Τούλας Λεβίδη, που ήταν στην αυλή της Φρειδερίκης.  Αν και κατ΄ άλλους εκείνος που τους γνώρισε ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως  όταν ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος αν είχε δει «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», εκείνος είχε απαντήσει «Βεβαίως! Βεβαίως!» μιμούμενος το Χρήστο Τσαγανέα.

    Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»
    Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»

    Στο ανάκτορο του Τατοΐου άλλωστε, στο υπόγειο συγκεκριμένα υπήρχε ειδική αίθουσα προβολής, όπου συγκεντρωνόταν η οικογένεια για να δει κινηματογραφικές ταινίες.

    Το φλερτ και η Φρειδερίκη

    Κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι ο έρωτας του νεαρού Κωνσταντίνου ήταν κεραυνοβόλος, κάτι που επιβεβαιώνει και ο αδερφός της Αλίκης, Αντώνης Βουγιουκλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του έλεγε, ότι καθημερινά ο διάδοχος της έστελνε λουλούδια με την υπογραφή «Κώστας» κι ότι έκανε τα πάντα για να βρίσκεται κοντά της.

    Ως και στα στούντιο της «Φίνος» πήγαινε, στα γυρίσματα των ταινιών, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος σε μία συνέντευξή του. Αλλά και η Βουγιουκλάκη είχε πει, ότι ο Φίνος είχε στρώσει με δικά του έξοδα το δρόμο που οδηγούσε στο στούντιο στις Τρεις Γέφυρες, που ήταν χωματόδρομοι τότε, για να διευκολύνει το σπορ αμάξι του διαδόχου.

    Ξένα δημοσιεύματα για το ειδύλλιο Κωνσταντίνου – Αλίκης
    Ξένα δημοσιεύματα για το ειδύλλιο Κωνσταντίνου – Αλίκης

    Αν αυτά όμως, διέρρεαν τότε στον Τύπο ή διακινούνταν από στόμα σε στόμα στις παρέες, πόσα περισσότερα μπορεί να γνώριζε η Φρειδερίκη; Γνωστή για τον δυναμικό χαρακτήρα της και την επιβολή της στον Παύλο, πόσο μάλλον στον Κωνσταντίνο δεν θα επέτρεπε ποτέ τη συνέχιση του ειδυλλίου, που θα μπορούσε να τις χαλάσει τα σχέδια. Τα βασιλόπουλα στην εποχή της παντρεύονταν πάντα βασιλοπούλες, ήδη μάλιστα υπήρχε μία πριγκίπισσα, σύμφωνα με ένα ιταλικό περιοδικό, η Ντεζιρέ της Σουηδίας, από την οποία είχε χωρίσει ο διάδοχος εξ αιτίας της Αλίκης.

    Η λήξη του ειδυλλίου και οι καλοί τρόποι

    «Μάτια που δεν βλέπονται…» λέει ο λαός κι η Φρειδερίκη το έκανε πράξη. Σύντομα ο Κωνσταντίνος βρέθηκε στον Έβρο και μετά στο εξωτερικό με τις αποστάσεις να λειτουργούν καταλυτικά, μαζί προφανώς  με τις νουθεσίες της μητέρας του. Τον Ιούλιο του 1960, που ο Κωνσταντίνος πήγε στην Ιταλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι εφημερίδες μπορεί να έγραφαν, ότι θα πήγαινε και η Αλίκη μαζί του, όμως, όπως γράφει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ στο βιβλίο του «Έχω ένα μυστικό» η μητέρα του είχε στείλει απλώς ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την νίκη του διαδόχου στην ιστιοπλοΐα. Το ειδύλλιο είχε λήξει με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου, αν και οι λεπτομέρειες δεν έγιναν ποτέ γνωστές.

    Ξένα δημοσιεύματα για το ειδύλλιο Κωνσταντίνου – Αλίκης
    Ξένα δημοσιεύματα για το ειδύλλιο Κωνσταντίνου – Αλίκης

    Η επόμενη συνάντησή τους εξάλλου, δύο χρόνια αργότερα ήταν επεισοδιακή. Στην πρεμιέρα του έργου «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι στο θέατρο Μετροπόλιταν – 14 Ιουλίου του 1962 ήταν- με παρόντες τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλο το υπουργικό συμβούλιο, την διάσημη αμερικανίδα ηθοποιό Τζέιν Φόντα και την μεγάλη πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ όλοι σηκώθηκαν όρθιοι, όταν εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος, πλην της Αλίκης, η οποία έτεινε το χέρι της για χειροφίλημα.

    «Ε, ναι, του είχα θυμώσει», είχε παραδεχτεί γελώντας η Βουγιουκλάκη το 1993 σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Θυμίζοντας ακόμη, ότι την επομένη η Ελένη Βλάχου είχε γράψει πως «Αποκλείεται να μη γνωρίζει τρόπους καλής συμπεριφοράς η Αλίκη…  Γιατί δεν σηκώθηκε;»

    Όσο για την ίδια την Αλίκη έριξε λάδι στη φωτιά, χαριτολογώντας:  «Δεν υποκλίνεται ποτέ μια βασίλισσα σε έναν διάδοχο»!

    Αμοιβαία συμπάθεια    

    «Ήταν μια καταπληκτική ηθοποιός και ένας καλός άνθρωπος», είχε πει για εκείνην ο Κωνσταντίνος το 2014 σε μία συνέντευξή του στον Τάσο Τρύφωνος για το κανάλι ΡΙΚ της Κύπρου, όπου ανέφερε επίσης και την φήμη, ότι υπήρχε ένα μυστικό τούνελ από το παλάτι στο σπίτι της. «Και εγώ συνήθιζα να λέω, πως αν αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι,  τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;», είχε προσθέσει αστειευόμενος.

    Όσο για Αλίκη από τη μεριά της «Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα πολύ γλυκό και τρυφερό παιδί», έλεγε. «Μιλούσαμε με τις ώρες. Κάναμε παρέα. Ήταν πολύ πιεσμένος και καταπιεσμένος από τη μητέρα του. Τον έστειλε στα σύνορα για να τον απομακρύνει από εμένα».

    Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία
    Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία

    Σύντομα εξάλλου η πριγκιποπούλα του Κωνσταντίνου θα είχε βρεθεί ανάμεσα στη βασιλική οικογένεια της Δανίας, έτσι ο αρραβώνας και ο γάμος με την Άννα –Μαρία θα έρχονταν το 1964. Στο δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας, δέκα χρόνια αργότερα η Αλίκη δεν θέλησε να υπολογίσει την παλιά της φιλία με τον Κωνσταντίνο και τάχθηκε εναντίον του θεσμού. Οι δυο τους όμως κράτησαν μία επαφή, όταν η Ελληνίδα σταρ ταξίδευε στο Λονδίνο.

    «Επρόκειτο για έναν νεανικό έρωτα», τον είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ.  «Δεν ξέρω, πείτε μου εσείς», είχε απαντήσει ο Κωνσταντίνος.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλικό κοιμητήριο Τατοΐου – Από τον Γεώργιο Α΄ στη Φρειδερίκη και τον Κωνσταντίνο

    Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη: Επιστροφή στο μινωικό ανάκτορο των Αρχανών

     



    ΣΧΟΛΙΑ