• Πολιτισμός

    Ο Δράκος του Σέιχ Σου στη σκηνή – Μια σύγχρονη προσέγγιση με την Φιλαρέτη Κομνηνού

    Η Φιλαρέτη Κομνηνού στον «Αρίστο»


    Μια παράσταση μ΄ ένα ιδιαίτερο θέμα και με την σπουδαία ηθοποιό Φιλαρέτη Κομνηνού, ο «Αρίστος» του Γιώργου Παπαγεωργίου, που φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», θα παιχτεί στις 17, 18 και 20 Σεπτεμβρίου σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

    Πρόκειται για την ιστορία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στην δεκαετία του ΄60, βασισμένη σήμερα στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου», που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος .

    Στην παράσταση εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη συνθέτουν μέσα από τις χειμαρρώδεις και υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, το προφίλ του Αρίστου. Είναι ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι και οι δύο έρωτες του, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια. Όλοι τους ερμηνεύονται επί σκηνής  από τρεις ηθοποιούς, εκτός από την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Γιάννη Λεάκο και τον Ιωάννη Αθανασόπουλο.

    Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν την ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού της, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς πόλης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει ως το 1960 όταν ο βασικός ήρωας γίνεται είκοσι χρονών.

    Όπως είναι γνωστό ο Αριστείδης Παγκρατίδης είχε κατηγορηθεί από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ως ο υπαίτιος για μια σειρά δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου το 1959. Είχε συλληφθεί αρχικά το 1963 για επίθεση σε μια νέα κοπέλα και είχε καταδικαστεί σε εννιά χρόνια φυλάκιση.  Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων όμως ομολόγησε, ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου», έτσι το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο «ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». Ήδη ωστόσο είχε ανακαλέσει την ομολογία του, ισχυριζόμενος ότι είχε γίνει κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων και σωματικής βίας ενώ μέχρι τέλους υποστήριζε  την αθωότητά του. Και γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα το αν ήταν αθώος ή ένοχος, παραμένει αμφισβητούμενο.

    Η εκτέλεσή του έγινε δύο χρόνια αργότερα στο μέρος, που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

    Η παράσταση θα δοθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, στις 18 στο Θέατρο Θανάσης Βέγγος στον Κορυδαλλό  και στις 20 στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια.

    Οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος και τον Ιωάννης Αθανασόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ