• Πολιτισμός

    Νέοι πολεμιστές, άρματα και άλογα του Πήλινου Στρατού της Κίνας στο φως

    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας


    Ένα λευκό πρόσωπο ξεπηδά μέσα από το χώμα, με έντονα μάτια, έτοιμα να αντικρίσουν το φως του ήλιου.

    Πρόκειται για ένα από τα νέα, 200 και πλέον αγάλματα του Πήλινου Στρατού, που ανακαλύφθηκαν στο περίφημο ταφικό μνημείο του αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, που κυβέρνησε την αχανή χώρα ως το 207 (ή 209) π.Χ. Οι νέοι πολεμιστές που ανακαλύφθηκαν, είχαν δημιουργηθεί κυρίως σε δύο στάσεις, είτε κρατώντας τα όπλα τους και έχοντας το δεξί τους χέρι λυγισμένο, είτε φέροντας τόξα. Γενικότερα, άλλωστε, από την ανασκαφή προέκυψε και μεγάλος αριθμός όπλων, όπως χρωματιστές ασπίδες, σπαθιά από χαλκό, τόξα, αλλά και όπλα σε κουτιά, καθώς επίσης δώδεκα άλογα και δύο άρματα.

    Όλα τα ευρήματα είναι κατασκευασμένα από πηλό, αλλά κανένα δεν είναι όμοιο με το άλλο, αφού έχουν διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο, διαφορετικό κούρεμα και φυσικά χαρακτηριστικά. Έχει λεχθεί, μάλιστα, από τους αρχαιολόγους, ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους αληθινοί στρατιώτες ως μοντέλα, κατ΄απαίτηση του ίδιου του Τσιν Σι Χουάνγκ. Άλλωστε, η κατασκευή του μνημείου είχε αρχίσει ενώ αυτός ήταν 13 ετών. Όσον αφορά στο ύψος των αγαλμάτων, είναι κι αυτό διαφορετικό και ανάλογο με τον στρατιωτικό βαθμό τους. Το ίδιο η αμφίεση και ο οπλισμός τους.

    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας
    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας

    Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι περί τα 700.000 άτομα είχαν εργασθεί επί τρεις δεκαετίες για την κατασκευή του ταφικού μνημείου με τους πολεμιστές του αυτοκράτορα. Ο Πήλινος Στρατός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1974, σε μία αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Χσιάν, όταν κάποιοι αγρότες θέλησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι. Ως σήμερα και ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται, έχουν έρθει στο φως περί τους 8000 στρατιώτες, 130 άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού. Όλα φυσικά από τερακότα. Ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκεται πλέον κάτω από ένα τεράστιο στέγαστρο, αποτελώντας τον σημαντικότερο, μετά την Απαγορευμένη πόλη, πόλο έλξης για τους τουρίστες.

    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας
    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας

    Ένας μικρός αριθμός, πάντως, από αυτούς τους στρατιώτες του αυτοκράτορα έχει έρθει και στην Ελλάδα, σε έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη το 1987. Να σημειωθεί ότι ο Τσιν Σι Χουάνγκ υπήρξε ο ιδρυτής της Κίνας τον 3ο π.Χ. αιώνα και πρώτος αυτοκράτοράς της από το 221 π.Χ., έχοντας ενοποιήσει αντιμαχόμενες πολιτείες σε μία χώρα, που πήρε και το όνομά του. Για την εδραίωσή της, μάλιστα, έλαβε σπουδαία μέτρα, όπως ενιαίες διοικητικές δομές, ενιαίες μονάδες σε βάρη και μέτρα, ενίσχυση των υποδομών, δίκτυα δρόμων και καναλιών, ενώ προώθησε την δημιουργία γραπτής γλώσσας. Κατ΄ εντολήν του, επίσης, άρχισε να δημιουργείται μία σειρά από οχυρώσεις, που υπήρξαν αργότερα η βάση για την κατασκευή του Σινικού Τείχους.

    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας
    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας

    Πέθανε σε ηλικία 50 ετών, κάποιες πηγές μάλιστα λένε ότι αναζητούσε, ως το τέλος, το ελιξίριο της αθανασίας μέσα από διάφορα σκευάσματα, κάτι το οποίο πέτυχε, με άλλο τρόπο βέβαια, μέσω της ύπαρξης του Πήλινου Στρατού του. Ενδιαφέρουσα, πάντως, επ ΄αυτού είναι η θεωρία Κινέζων αρχαιολόγων, την οποία διατύπωσαν το 2016, ότι η έμπνευση για τους διάσημους πολεμιστές μπορεί να προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Και συγκεκριμένα από Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μπορούσε να είχαν εκπαιδεύσει τους Κινέζους τεχνίτες. Οι ίδιοι αρχαιολόγοι, μάλιστα, διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την επικοινωνία του Τσιν Σι Χουάνγκ με την Δύση, πολύ πριν ανοίξει ο γνωστός δρόμος του Μεταξιού με την Κίνα.

    Νέα ευρήματα από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ