Πολιτισμός

Νέα ψηφιακή εποχή για το Μουσείο Ακρόπολης: Άνοιγμα στην παγκόσμια κοινότητα


Έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους, με μοναδικές εμπειρίες περιήγησης στους μουσειακούς του χώρους, μέσω διαδικτύου δημιούργησε το Μουσείο Ακρόπολης.

Μπαίνοντας δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, που ανοίγει νέους δρόμους σύνδεσης και επικοινωνίας παρουσιάζει το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης», που αναδεικνύει τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του και προσκαλεί το κοινό να τις γνωρίσει.

Ο νέος ιστοχώρος www.theacropolismuseum.gr που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος είναι μια Διαδικτυακή Πύλη σύγχρονης αισθητικής που αποτυπώνει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του μουσείου και παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παρουσιάζει το Μουσείο και τους εκθεσιακούς του χώρους, δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, τη συντήρηση, τις νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστότοπο το σύνολο των εκθεμάτων του καθιστώντας τα προσβάσιμα παγκοσμίως. Πρόκειται για 2.156 έργα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του μουσείου. Συνοδεύονται μάλιστα από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι,  βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.

Ο ιστότοπος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και ανταποκρίσιμο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.

Ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr δημιουργήθηκε εξάλλου για τους μικρούς φίλους του μουσείου από ηλικίας 6-12 ετών. Παιχνίδια, βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Κι όταν επιτραπούν οι επισκέψεις στα μουσεία, στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στις συναρπαστικές ιστορίες και τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης. Ενώ στην Παιδική Γωνιά τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν τους αρχαίους μύθους και ιστορίες, που ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Να σημειωθεί, ότι στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (MuseumPlus) καταχωρήθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής κινητών ευρημάτων και 7.500 δελτία συντήρησης. Επίσης φωτογραφήθηκαν 500 εκθέματα από όλες τις όψεις ενώ 60 από αυτά σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης»  εντάχθηκε στο Π.Ε.Π «Αττική 2014-2020» με ΚΩΔ. ΟΠΣ: 5010606 και προϋπολογισμό 1.330.240,63 € πλέον ΦΠΑ 24%. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Ακρόπολης, αναθέτουσα αρχή η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και ανάδοχος ο ΟΤΕ Α.Ε.ΣΧΟΛΙΑ