• Πολιτισμός

    Μίμης Ανδρουλάκης: «Λυπούμαι που δεν είχα αστική ευγένεια…»

    Μίμης Ανδρουλάκης: «Λυπούμαι που δεν είχα αστική ευγένεια..»

    Μίμης Ανδρουλάκης


    Όταν ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει βιβλίο, οι εκδοτικοί οίκοι υπολογίζουν μια μικρή γιορτή. Και το πιο πρόσφατο βιβλίο του βετεράνου πολιτικού Κάτω από τις στάχτες (εκδ. Πατάκη, 2023) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευπώλητα των εορταστικών εκδόσεων.

    Στη δεύτερη προσθήκη της αυτοβιογραφίας του, ο Μίμης Ανδρουλάκης ασχολείται με την περίοδο που ξεκινάει με την Μεταπολίτευση και φτάνει περίπου ως το σήμερα. Προσφέρει στον αναγνώστη μια προνομιακή, ηδονοβλεπτική ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα, στις αίθουσες με τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Το μουλάρι του Καραμανλή…

    Με τον ίδιο να ξεγλιστράει πάντα καθαρός. Είτε από το διπλό ή βρώμικο ’89 (όπου υπήρξε ο ενδιάμεσος για τη συμφιλίωση Φλωράκη – Παπανδρέου) και το σκάνδαλο Κοσκωτά είτε από τις μέρες διάσπασης ΚΚΕ – Συνασπισμού.

    Ο Μϊμης Ανδρουλάκης εμπλουτίζει την ιστορία με τα ανέκδοτα περιστατικά, στις παρυφές της δημοσιότητας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τίποτα δεν αφήνει ασχολίαστο. Μιλάει για το μουλάρι του Καραμανλή, τα εικονίσματα του Χαρίλαου, τα σφυρίγματα του Λεωνίδα, τους Γιαπωνέζους του Μητσοτάκη, την περιδίνηση του Γκορμπατσώφ και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Γεγονότα που αποδείχθηκαν καίρια και κρίσιμα διότι διαμόρφωσαν το κλίμα της εποχής.

    Με ψυχαναλυτική ακρίβεια

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης διατηρεί τη λογοτεχνικότητα της γραφής του, τη δίνη της ορμητικής γραφής του με τους ιδιαίτερα ζωντανούς ιδιωματισμούς και την ψυχαναλυτική ακρίβεια. Περιγράφει έτσι το πορτρέτο της σύγχρονης εποχής και των ηρώων της. Προσωπογραφίες ανθρώπινες, σκηνές χαρακτηριστικές, δράματα απρόσμενα και ευτράπελα χιουμοριστικά, τρυφερά, από την «παράξενη επιτυχία-αποτυχία» της Μεταπολίτευσης.

    Το «αίνιγμα Ανδρέας Παπανδρέου» διηθείται μέσα από τον ιδιωτικό, καταθλιπτικό αλλά και μαγνητικό Ανδρέα Παπανδρέου. Έναν χαρισματικό ηγέτη που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις εσωτερικές του αντιθέσεις, τα παιδικά του τραύματα, από τη θλιμμένη μητέρα και τον πατέρα που ξεσπιτώθηκε με άλλη γυναίκα. Έναν ανασφαλή ηγέτη, που αναζήτησε στη Δήμητρα το αντίδωρο του επικείμενου θανάτου και στους φανατικούς οπαδούς τα λατρευτικά μάτια της μητέρας του.

    Στο Χάραμα

    Το 1974 το νεότευκτο ΠΑΣΟΚ πήρε την τρίτη θέση μετά την Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου με 13,6% και 12 έδρες. Ο νάρκισσος Ανδρέας θεώρησε ότι ο λαός τον απέρριψε, έκρινε το αποτέλεσμα εξευτελιστικό. Βυθίστηκε σε «πραγματική ψυχοπαθολογική κατάθλιψη και είχε ενημερώσει τους έμπιστους επιτελείς του ότι εγκαταλείπει τον πολιτικό στίβο και ότι συνεχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα στον Καναδά», σημειώνει ο Μίμης Ανδρουλάκης.

    Οργανώθηκε αποχαιρετιστήριο γλέντι στο Χάραμα όπου μεσουρανούσε τότε ο Τσιτσάνης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο σπουδαίος συνθέτης έστειλε στον «λαβωμένο» πολιτικό ένα κρίσιμο, έμμεσο μήνυμα. «Ο παμπόνηρος Τρικαλινός, αφού παίζει δυο τρία κομμάτια για προθέρμανση, αφιερώνει ‘’Στον Μεγάλο’’ το επόμενο: “…είμαι της Γερακίνας γιος, τι κι αν μ’ ανοίγουνε πληγές…”».

    Τότε, «ο Ανδρέας μαγνητισμένος, ελαφρά πιωμένος, σηκώνεται με τελετουργικές κινήσεις κι αφήνεται στον ρυθμό του ζεϊμπέκικου. Το μισό μαγαζί γονατιστό γύρω από το πάλκο χτυπά τα χέρια, οι άλλοι στα τραπέζια τραγουδούν. Οταν τελειώνει το τραγούδι, ο Βασίλης σηκώνεται και υποκλίνεται στον ‘‘Μεγάλο’’. Το μαγαζί όρθιο αποθεώνει τον Ανδρέα. ‘’Θα μείνω, θα παλέψω, θα κερδίσω, είμαι της Γερακίνας γιος’’. Δεν ξανάπε κουβέντα για τον Καναδά».

    Η πρώην μις Ελλάς

    Ερωμένες βέβαια δεν είχε μόνο ο Παπανδρέου αλλά και ο Καραμανλής. Όταν ο Μίμης το αποκάλυψε στον Φλωράκη, ο δεύτερος δεν το πίστευε. Τη δεκαετία του 1970 τέτοιες φήμες αποκτούσαν τεράστιες διαστάσεις. Ο Καραμανλής είχε παντρευτεί την ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, την καλλονή Αμαλία. Το ότι διατηρούσε σταθερή ερωμένη θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο.

    Επρόκειτο για την πρώην Μις Ελλάς και τότε δημοσιογράφο σε περιοδικό μόδας Μαρίνα Δημητροπούλου, ρουμάνικης καταγωγής… Το θέμα αποδείχθηκε πιο σύνθετο διότι η εν λόγω μοιχός εμφανιζόταν ως «αξιόπιστη προσωπικότητα, όχι χαζογκόμενα», όπως επισημαίνει ο Ανδρουλάκης.

    Τον Απρίλη του 2001 δημοσιεύεται στον Ταχυδρόμο συνέντευξη της Μαρίνας Δημητροπούλου που δήλωνε πως οι εραστές απέφυγαν συνειδητά τον γάμο: «Ας μείνουμε κρυμμένοι κι ευτυχισμένοι».

    Αγωγή από τον Παύλο Μπακογιάννη

    Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε συκοφαντικό άρθρο για τον Παύλο Μπακογιάννη με πληροφορίες από τον Εβερτ για δήθεν συμμετοχή του σε οικονομικό σκάνδαλο. Η αποζημίωσε που θα μπορούσε να προκύψει από την αγωγή, θα κατέστρεφε το κόμμα. Έστειλαν τον Μίμη Ανδρουλάκη να καθαρίσει το όνομά τους.

    Ο Μπακογιάννης τον υποδέχτηκε εγκάρδια στο γραφείο του. Μάλιστα άνοιξε προσωπική κουβέντα μαζί του χωρίς να διστάσει να εκμυστηρευτεί τολμηρές λεπτομέρειες γύρω από τη σχέση του με την Ντόρα. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ένα μαγέρικο κοντά στο γραφείο του με άφθονο ποτό να ρέει.

    «Μέχρι στιγμής δεν του είχα πει λέξη για την αγωγή σε βάρος του ‘’Ριζοσπάστη’’, ούτε φυσικά για τον αυτονόητο λόγο της επίσκεψής μου, που τον έκανε να ματαιώσει τις συναντήσεις του». Συμμετείχαν στην παρέα ο Γιώργος Βότσης, ο Παντελής Μπουκάλας και ο Δήμος Μαυρομάτης. Ο Μίμης Ανδρουλάκης κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να του μιλήσει για το Ριζοσπάστη.

    Αστική ευγένεια

    Πολύ αργότερα και με βαρύ κεφάλι από τις ρακές, τηλεφώνησε στον Φλωράκη. Η αντίδρασή του τον ξάφνιασε: «Πώς τα κατάφερες ρε μπαγάσα και τον έφερες βόλτα; Ποιον έβαλες μεσάζοντα;». Ο Μπακογιάννης είχε αποσύρει την αγωγή.

    «Ετσι γνώρισα τον Παύλο Μπακογιάννη λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του και να σκεφτεί κανείς ότι φτιάχτηκε στη συνέχεια ένα μυθιστόρημα από πρώην συντρόφους, ιδιαίτερα από παλιά φίλη μου, ότι από το ’80 ετοιμάζαμε μαζί με τον Παύλο τη “συγκυβέρνηση του ’89”. Λυπούμαι που δεν είχα την αστική ευγένεια να του τηλεφωνήσω και να τον ευχαριστήσω», καταλήγει ο συγγραφέας.

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει για ό,τι σιγοκαίει Κάτω από τις στάχτες. Ό,τι δηλαδή παραμένει άσβεστο, τα παραφερνάλια της σύγχρονης ιστορίας που ταλανίζουν ακόμη την ελληνική κοινωνία.

    Πληροφορίες

    Κάτω από τις στάχτες
    Μίμης Ανδρουλάκης
    Εκδόσεις Πατάκη, 2023
    Σελίδες 624



    ΣΧΟΛΙΑ