• Πολιτισμός

    Με το φεστιβάλ «Έξοδος: Άνοιξη», η Λυρική Σκηνή γιορτάζει τη φύση

    Γιώργος Κουμεντάκης


    Με το διαδυκτιακό φεστιβάλ Έξοδος: Άνοιξη, η Εθνική Λυρική Σκηνή υπό τον διευθυντή της Γιώργου Κουμεντάκη (και τον εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από τις σχετικές δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη) ενορχηστρώνουν την επαναφορά του κοινού στη νέα εποχή.

    Πρόκειται για δίμηνη δράση που θα καλύπτει ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα της Λυρικής: μουσική, όπερα, οπερέτα, μουσικό θέατρο, μπαλέτο. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, με δωρεά πάντα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βιντεοσκοπήθηκαν για τους σκοπούς του φεστιβάλ Έξοδος: Άνοιξη έντεκα παραστάσεις που θα προβάλλονται περίπου ανά δύο μέρες στις 20:00.

    Λυρική Σκηνή

    Νοηματικός άξονας που ενώνει τις νεοφυείς αυτές βιντεοπαραστάσεις αποτελεί η προσμονή της αναγέννησης, η επανασύνδεση του κοινού με την άνοιξη που χάθηκε καθώς και τη φύση. Και όπως δήλωσε ο διευθυντής και διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, «με στόχο να αποκαταστήσει τη βίαιη διατάραξη αυτής της σχέσης».

    Το Φεστιβάλ εγκαινιάζεται την Κυριακή 17 Μαΐου με τις Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης όπου ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης συνέθεσε μικρογραφίες για πιάνο από έργα των Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ, Λιστ, Μπαχ αλλά και Κουμεντάκη (του οποίου την αφήγηση ακούει voice over ο θεατής).

    Στις 19 Μαΐου παρουσιάζεται η περίφημη Σονάτα της Άνοιξης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για βιολί και πιάνο, αριθμός 5 σε φα μείζονα, έργο 24 με ερμηνευτές τους Μιχάλη Κολοκοτρώνη και Τίτο Γουβέλη (πιάνο).

    Στις 21 Μαΐου το μπαλέτο της Λυρικής ανεβάζει το κορυφαίο έργο του μοντερνισμού από τον Ίγκορ Στραβίνσκι με τίτλο Ιεροτελεστία της Άνοιξης. Η χορογραφία που ολοκλήρωσε ο Δάφνις Κόκκινος πριν από έναν χρόνο (υπήρξε στενός συνεργάτης της θρυλικής Πίνας Μπάους στο θέατρο του Βούπερταλ) έχει αυξήσει τις αισθητικές προσδοκίες του κοινού.

    Στις 23 Μαΐου η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει Τον υπέροχο μήνα Μάη με διάσημες άριες από έργα των Σούμπερτ, Σπάθη, Πουλένκ, Μασνέ.

    Στις 25 Μαΐου η συναυλία Για μίαν άνοιξη χωρίς περιορισμούς από το ντουέτο κρουστών Behind Bars, διασκευάζει έργα του Μπαχ με έναν απροσδόκητο συνδυασμό με τρεις μαρίμπες.

    Δύο μέρες αργότερα, το Πέρασμα στην άνοιξη συγκεντρώνει τέσσερις μουσικούς της Λυρικής (φλαουτίστας Ζαχαρίας Ταρμπάγκος, κλαρινετίστας Παναγιώτης Σιωράς, κορνίστας Άγγελος Σιωράς, κρουστός Παναγιώτης Ζιάβρας) που «παιζουν» με έργα Μπαχ, Βιβάλντι, Ρουσό, Βίλντγκανς, Ντότρεϊ, Λόουρι.

    Στις 29 Μαΐου παρουσιάζεται το έργο Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη που αποτελεί μία εκσυγχρονισμένη απόδοση παραδοσιακής μουσικής από τη Μαρίνα Σάττι & Chores.

    Την τελευταία μέρα του μήνα, η μουσική παράσταση Opera Povera σε σκηνοεθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, φλερτάρει με το καλλιτεχνικό κίνημα arte povera, ενώ «πειράζει» τις κλασικές νόρμες από τον Κουρέα της Σεβίλλης, τον Μαγικό αυλό, τη Λουτσία ντι Λαμερμούρ και τον Ριγολέττο. Σολίστ οι Χάρης Ανδριανός, Βασιλική Καραβιάννη, Πέτρος Μαγουλάς, Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιάννης Χριστόπουλος.

    Στις 4 Ιουνίου, στο ίδιο πνεύμα, παρουσιάζεται η Operetta Povera με σολίστ τους Ιρένα Αθανασίου, Χάρη Ανδριανό, Ελένη Βουδουράκη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Δημήτρη Πακσόγλου που ερμηνεύουν άριες από το ελληνικό και βιεννέζικο ρεπερτόριο του είδους.

    Στις 2 Ιουνίου, στην αίθουσα δοκιμών της Ορχήστρας της Λυρικής αναβιώνει η Άνοιξη στα Απαλάχια (Πούλιτζερ μουσικής, 1945) του σπουδαίου αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ με δεκατρείς μουσικούς που διευθύνει ο Στάθης Σούλης και ερμηνεύτρια την ηθοποιό και χορεύτρια Ελένη Τοπαλίδου.

    Στις 6 και 8 Ιουνίου παρουσιάζονται δύο έργα για παιδιά, το μουσικό παραμύθι Η συνέλευση των ζώων σε μουσική Γιώργου Κουρουπού η οποία ντύνεται με ειδικά κινούμενα σχέδια και η συναυλία Πότε θα ‘ρθει, πότε θα ‘ρθει το καλοκαίρι από την (εξηνταμελή) παιδική χορωδία της Λυρικής σε διεύθυνση Κωνσταντίνας Πατσιάκου, με παραδοσικό, έντεχνο τραγούδι και κλασική μουσική που κλείνει την αυλαία του φεστιβάλ.

    Πληροφορίες

    17 Μαΐου – 8 Ιουνίου στις ιστοσελίδες www.nationalopera.gr, www.culture.gov.gr, στο YouTube και στο FB στο κανάλι της ΕΛΣ και στη σελίδα FB του ΥΠΠΟΑ



    ΣΧΟΛΙΑ