• Πολιτισμός

    Με δύναμη από το Εθνικό – Το πρόγραμμα του Θεάτρου για καλοκαίρι – χειμώνα

    Η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια


    Στην αφετηρία για την μεγάλη εκκίνηση βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο, μετά από μήνες σιωπής, αλλά και των προβλημάτων που το ταλάνισαν, ανακοινώνοντας το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού.

    Το αρχαίο δράμα προηγείται όπως πάντα και συμπληρώνεται με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δράσεις, που θα φέρουν το Εθνικό Θέατρο κοντύτερα στο κοινό.  Μία από αυτές μάλιστα, το θερινό εργαστήρι για την επανεκπαίδευση της αναπνοής σε άτομα που προσβλήθηκαν από Covid-19 συνιστά πράγματι μία καινοτομία άκρως επίκαιρη.

    Να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα του καλοκαιριού αλλά και μεγάλου μέρους του ερχόμενου χειμώνα παρουσίασε η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Έρι Κύργια. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, σύντομα θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον νέο διευθυντή/διευθύντρια του Εθνικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που καταργεί έτσι, τον απ΄ ευθείας διορισμό των επικεφαλής στα κρατικά θέατρα της χώρας.

    Η έναρξη γίνεται με το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τους «Ιππής» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστούν στις 25, 26 και 27 Ιουνίου σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου με πρωταγωνιστές τους  Κώστα Κόκλα, Πάνο Μουζουράκη, Στέλιο Ιακωβίδη και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

    Για να ακολουθήσουν στις 30 – 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου  οι «Φοίνισσες» του Ευρυπίδη, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Παπανικολάου, Σεσίλ Μικρούτσικου κ.ά.

     Το θέατρο express είναι η συνέχεια της πρωτότυπης πρότασης «Ιστορίες καθ΄ οδόν Νο 2» που θα περιοδεύουν σε δήμους της Αττικής μέσω των διαδρομών των λεωφορείων του ΟΑΣΑ παρουσιάζοντας  εύθυμες διηγήσεις σχετικά με τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους και της πρωτεύουσάς του.

    Όσο για το θερινό διαδικτυακό εργαστήρι «Το Εθνικό δίνει πνοή» δίνει την ευκαιρία σε άτομα, που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα κατά την αποθεραπεία τους από τον κορωνοϊό να εκπαιδεύουν στην αναπνοή τους μέσω φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού. Ενδιαφέρουσα είναι και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με την δράση «Το ταξίδι της Αμάλ», η οποία θα πραγματοποιηθεί  την 1η Σεπτεμβρίου με έφηβους μαθητές των εργαστηρίων του Εθνικού. 

     Το χειμερινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου εξάλλου, περιλαμβάνει:

    Στην Κεντρική Σκηνή το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» του ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και στη συνέχεια το «Πονηρό Πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ από τον Γιάννη Χουβαρδά.

    Στην Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα παρουσιαστούν το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και ακολούθως ο  «Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Έφη Γιαννοπούλου.

    Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» («REX») η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη και με σκηνοθεσία  του Τάκη Τζαμαργιά. Και στην Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» την «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ σε σκηνοθεσία  Άρη Μπινιάρη και στη συνέχεια «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σάιξπηρ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά.

    Το Μικρό Εθνικό εξάλλου (η παιδική σκηνή) θα παρουσιάσει το έργο της Αγγελικής Δαρλάση, «Το αγόρι στο θυρωρείο» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη.

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσφοράς του εξάλλου το Εθνικό θα λειτουργήσει για τέταρτη χρονιά φέτος  το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» για μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιφέρειας. Από το φθινόπωρο τέλος αρχίζει και η συνεργασία με το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με την παραγωγή ραδιοφωνικών παραστάσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χορεύουν τα σιντριβάνια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    -Νέα πνοή στη Χάρτα του Ρήγα. Η συντήρησή του στο Βυζαντινό Μουσείο

    -Πρίγκιπας Νικόλαος: Στη Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου ο Έλληνας φωτογράφος

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ