• Πολιτισμός

    Μαρία Θάλεια Καρρά: ΡαδιοΚΥΜΑΤΑ στηρίζει η Ναυτιλία

    Παλαιστίνια καλλιτέχνιδα Jumana Emil Abboud με τίτλο «The Water from Your Eye» («Το νερό από το μάτι σου»). Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας σε προφορικές αφηγήσεις, θρύλους, μύθους και νανουρίσματα που μεταφέρουν οι γυναίκες η μία στην άλλη από γενιά σε γενιά και που μιλούν για κοιτίδες νερού, πηγές, λίμνες και ποτάμια της Μεσογείου.

    Μαρία Θάλεια Καρρά -φωτογραφία από παλιότερη συνέντευξή της στην Καθημερινή


    Υπέροχη πρωτοβουλία στο χώρο της Τέχνης. Με τη στήριξη της ναυτιλίας. Η καινοτομία πιστώνεται στη Μαρία Θάλεια Καρρά που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο σύγχρονο πολιτισμό. Τη στηρίζουν μεγάλα ονόματα από την ναυτιλιακή οικογένεια.

    Αλλά καταρχήν, πώς ξεκινάει αυτή η σχέση τέχνης και ναυτιλίας;

    Η ιστορικός τέχνης, ιδρύτρια της ΜΚΟ (τέχνης) Locus Athens, μόλις ανακοίνωσε την έναρξη της εκπομπής ραδιοΚΥΜΑΤΑ στο νεότευκτο tavros.radio. 

    Στον Ταύρο (αυτή τη λαϊκή, μεγάλη εργατική συνοικία με την προσφυγική ιστορία), βρίσκεται και ο εκθεσιακός χώρος της MKO Locus Athens: Ονομάζεται Tavros (αποτείνοντας φόρο τιμής στη γειτονιά του).

    Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα από τα πιο πρωτοποριακά καλλιτεχνικά δρώμενα, που έχει γνωρίσει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις παραστατικής τέχνης αλλά και σινεμά -η συχνά παραγκωνισμένη από τον καλλιτεχνικό χώρο έβδομη τέχνη.

    Αλλεπάλληλα κύματα

    Λόγω της σχέσης της με τον ναυτιλιακό χώρο, η Μαρία Θάλεια Καρρά εμπνέεται από τη θάλασσα, τον συμβολισμό και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή.

    Έχει και άλλοτε οργανώσει εκθέματα με θέμα θαλασσινό. (Για παράδειγμα πέρυσι με την παλαιστίνια καλλιτέχνιδα Jumana Emil Abboud -Τζουμάνα Εμίλ Αμτούντ- με τίτλο The Water from Your Eye  που μετουσίωσε λαϊκούς μύθους, προφορική παράδοση και νανουρίσματα γυναικών που έζησαν δίπλα στο υγρό στοιχείο στην περιοχή της Μεσογείου -κοιτίδες νερού, πηγές, λίμνες και ποτάμια).

    Έτσι τα ραδιοΚΥΜΑΤΑ προκύπτουν ως ripple effect, από τα αλλεπάλληλα κύματα ενδιαφέροντος και ιδεών που προκάλεσε η έκθεση The Sea Around Us. Βάιραλ θα ονόμαζαν το φαινόμενο οι νέοι και το tec savvy κοινό.

    Η έκθεση The Sea Around Us (14/10/22 – 28/01/23) ανίχνευσε τις πολυεπίπεδες εκφάνσεις της σχέσεως ανάμεσα στον άνθρωπο και στο υγρό στοιχείο.

    Οι φωνές των λυκειόπαιδων

    Ποιοι θα ακουστούν σε αυτές τις ραδιοφωνικές εκπομπές;

    Ευτυχώς όχι δημοσιογράφοι.

    Οι εκπομπές αυτές εκπέμπουν δροσιά, αυθορμητισμό, διαύγεια, νέες τάσεις. Διότι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί προέρχονται από το 1ο ΓΕΛ Ταύρου. Τη θεματολογία τους αντλούν βέβαια από τη θάλασσα και την πολυδιάστατη σχέση τους μαζί της.

    Η θάλασσα ως κιβωτός ιδεών και ιδανικών. Ελπίδας για ένα καλύτερο, δικαιότερο μέλλον.

    Συμμετέχουν λοιπόν οι μαθήτριες που η Μαρία Θάλεια Καρρά συστήνει με τον τρόπο της Gen Z, δηλαδή με τα σόσιαλ ονόματά τους: @aristea.tk και @zofaki.

    Η δεύτερη αυτοσυστήνεται ως «αρνήτρια καλής ψυχικής υγείας».

    Στοιχεία που ιντριγκάρουν, προκαλούν το ενδιαφέρον όσων θέλουν να αισθανθούν τον παλμό της νεολαίας. Τονάμεσο τρόπο που αφουγκράζεται τη ζωή.

    Τα δύο κορίτσια θα συνεργαστούν για τις ανάγκες της εκπομπής με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό παραγωγό Παναγιώτη Βελισσάρη (@ksekurdisto_klarino, το παιγνιώδες όνομά του).

    Οι τρεις τους συνιστούν το tavros.radio.

    Μαζί θα δημιουργήσουν τη δική τους ιδιοφυή εκπομπή μουσικής (αφού η μουσική παραμένει κατεξοχήν η τέχνη η πιο κοντινή στους νέους) και ενημέρωσης.

    Τραγούδια, ποιήματα και λόγια ευθυμίας, ανεκδοτολογίες, ευτράπελα, σχόλια, fun facts για τη θάλασσα. Επίσης συζήτηση για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

    Θαλάσσιος ακτιβισμός και ο ρόλος της ναυτιλίας

    Η πρωτότυπη εκπομπή τιτλοφορείται ραδιοΚΥΜΑΤΑ και θα την εκπέμπει το νεότευκτο tavros.radio.

    Αποτελεί και αυτή μέρος του ευρύτερου ακτιβισμού για την προστασία της θάλασσας (με τους συντελεστές της ως κύρια οχήματά του).

    Με πρωταγωνιστή την «ελληνική» ναυτιλία.

    Στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης στον Tavros με τίτλο The Sea Around Us, η Μαρία Θάλεια Καρρά διοργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τη ναυτιλία.

    Πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Make or Break, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Chios Navigation Ltd, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Byzantine Maritime Corporation.

    Η Μαρία Θάλεια Καρρά εξέφρασε τις ευχαριστίες και στην Ιωάννα Προκοπίου. 

    Και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεωρείται παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Ανοιχτός εκθεσιακός χώρος

    Πολλές φορές και στο παρελθόν η Locus Athens έχει ενεργοποιήσει τοπικές κοινότητες ή έχει οργανώσει εκθέσεις με θεματικές που αντλούν από την ιδιαίτερη ιστορία και την κουλτούρα τους.

    Παρεμφερείς οι εκθέσεις Αιγάλεω Σιτι (2014, σε συνεργασία και με το ΝΕΟΝ) και Γεωμετρίες το 2018 με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο.

    Μπορεί να ιδωθούν και ως community projects.

    Αυτός εξάλλου παραμένει και ο ιδρυτικός λόγος ύπαρξης της Locus Athens.

    Διευρύνοντας την έννοια της επιμέλειας, η Locus Athens αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης που διαχέονται στις σύγχρονες πόλεις και δημιουργούν διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: Δημοκρατία, Ισότητα, Οικολογία.

    Η Τέχνη δεν ανήκει στις κλειστές αίθουσες των γκαλερί και των μουσείων αλλά στον κόσμο που την αφομοιώνει και της δίνει ζωή.

    Παραφράζοντας τον Αντρέ Μαλρό: Η Τέχνη πρέπει να λειτουργεί ως μουσείο χωρίς τοίχους.

    Πληροφορίες

    Μείνετε συντονισμένοι στο tavros.radio και την εκπομπή ραδιοΚΥΜΑΤΑ.

    Κυριακή 6 Μαρτίου 2023

    TAVROS

    Αναξαγόρα 33

    Ταύρος

    177 78



    ΣΧΟΛΙΑ