• Bons Vivants

    Μαρία Θάλεια Καρρά: Τέχνη με (εφηβικό) αντίκτυπο στον Ταύρο

    Μαρία Θάλεια Καρρά: Τέχνη με (εφηβικό) αντίκτυπο στον Ταύρο

    Μαρία Θάλεια Καρρά


    Η μεγαλωμένη στο Λονδίνο Μαρία Θάλεια Καρρά γνωρίζει τη σημασία της κοινότητας στην καλλιτεχνική δημιουργία.

    Ίδρυσε πρώιμα (το 2004 με τη Σοφία Τουρνικιώτη τότε) τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης locus athens με σκοπό να ενσωματώσει την υψιπετή σύγχρονη τέχνη με την ευρύτερη κοινωνία. Αποτελεί τον πρώτο οργανισμό τέχνης στην Αθήνα που εξερευνά συστηματικά τα όρια του δημοσίου (διευρύνοντας το πλαίσιο του τι μπορεί να θεωρηθεί δημόσιο).

    Η σύγχρονη τέχνη και η δημόσια ζωή

    Ως φυσικό επακόλουθο, η Locus Athens απέκτησε μόνιμο εκθεσιακό χώρο με τίτλο TAVROS (ανεξάρτητος χώρος τέχνης), που ιδρύθηκε το 2019 στον Ταύρο. Έκτοτε απέδειξε έμπρακτα ότι το δημόσιο εννοείται περισσότερο ως κοινοτικό (αρχικά ο Tavros συνδιοικήθηκε και από την Όλγα Χατζηγάκη, μετά το πήρε solo). Οργανώθηκαν εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές, βραβευμένα εκπαιδευτικά βιβλία πάντα αγγίζοντας πολιτικά και κοινωνικά ζητηματα.

    Η Μαρία Θάλεια Καρρά αντιλήφθηκε από νωρίς στην καριέρα της (ως πιονιέρος) την αναγκαιότητα να συνυφαίνει το καλλιτεχνικό έργο με τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Λαμπρά παραδείγματα παραμένουν πρότζεκτ Αιγάλεω City (2014) σε συνεργασία με τον Οργανισμό NEON και οι Γεωμετρίες (2018) στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

    Τόσο ο Neon όσο και η Στέγη αντιλαμβάνονται εξίσου τη σημασία της κοινότητας στη σύγχρονη τέχνη. Ο δε Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόσο πολύ ώστε να ορίσει ιδρυτικό σκοπό του Neon τη διασύνδεση της αισθητικής με τον λαό και την καθημερινή ζωή.

    Η φωνή των εφήβων

    Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του Tavros ονομάζεται i speak. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων για τους εφήβους. Εξυψώνει τη σημασία της εφηβικής φωνής στο επίπεδο της αισθητοποίησης, της τέχνης.

    Η φωνή των σύγχρονων εφήβων αντικατοπτρίζει τις κοινές αξίες που συνθέτουν τον ιστό της κοινωνίας. Αντανακλάται στην ταυτότητά τους, στα όνειρά τους, στην προσωπική τους ζωή, στις απόψεις τους για την κοινωνική δικαιοσύνη και την κλιματική αλλαγή.

    Γίνεται όμως να διατυπωθεί πιο αποτελεσματικά;

    Με αυτό το σκοπό, ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης TAVROS συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα blindspot. Επέλεξαν έναν έναν διακεκριμένους επαγγελματίες από τους χώρους του θεάτρου, της μουσικής, της λογοτεχνίας, και των γραφικών τεχνών διαμορφώνοντας μαζί τέσσερις κύκλους καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Εν συνόλω τιτλοφορήθηκαν i speak κέρδισαν χρηματοδότηση  από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα προγράμματος για εφήβους (έως 18 ετών).

    Η ώσμωση

    Το πρόγραμμα εστιάζει στη μαθητική κοινότητα της Α’ Λυκείου από σχολεία των περιοχών Ταύρου και Καλλιθέας.

    Κάθε κύκλος εργαστηρίων θα πραγματοποιείται σε ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κορίτσια και αγόρια της εφηβείας θα διερευνήσουν την προσωπική τους αντίληψη σχετικά με ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας με τα εργαλεία που προσφέρει η καλλιτεχνική εκπαίδευση αλλά και η τεχνολογία.

    Η ώσμωση θα βοηθήσει τα νεαρά παιδιά να βιώσουν τι σημαίνει συλλογικό έργο με ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.

    Η Μαρία Θάλεια Καρρά προσδοκά ότι αυτά τα προγράμματα θα τους επιτρέψουν να συνδεθούν με την πόλη και τις γειτονιές της. Να δημιουργήσουν ενεργές κοιτίδες σκέψης και δράσης. Να απομακρυνθούν από την παθητική στάση, να μετατραπούν σε παραγωγοί δράσεων, ιδεών, φαινομένων ερεθισμάτων.

    Από τον Άμλετ στην Γκρέτα

    Εργαστήριο Θεάτρου & Performance από τη Γιώτα Αργυροπούλου

    Μέσα από τις βασικές αρχές της υποκριτικής και της θεατρικής έκφρασης, τα παιδιά ως δημιουργοί θα συνθέσουν θεατρικές σκηνές χρησιμοποιώντας πρωτότυπο υλικό καθώς και απρόβλεπτα μέσα για να γράψουν διαλόγους.

    Το αρχικό υλικό του εργαστηρίου θα αποτελείται από τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τους στόχους της ομάδας.

    Ένας μονόλογος του Σαίξπηρ, ο λόγος της νεαρής σουηδής οικολόγου, μια ανάρτηση στο Facebook, μια φιλή συνομιλία, μια πολιτική στιγμή, ένας εφιάλτης, η πιο όμορφη βραδιά:  Όλα μπορούν να μετατραπούν σε θεατρικό υλικό.

    Η τελική παρουσίαση θα δημιουργηθεί μαζί με τους συμμετέχοντες. Θα μπορούσε να πάρει τη την μορφή μιας θεατρικής παρουσίασης με πρωτότυπο κείμενο ή μίας performative δράσης, ακόμη και στο δημόσιο χώρο.

    Έγραψες!

    Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής από τον Τάκη Κατσαμπάνη

    Με τρόπο παιγνιώδη και πειραματικό, το εργαστήριο δημιουργικής γραφής θα ενθαρρύνει τους μαθητές και μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με το φαντασιακό τους, να εξωτερικεύσουν διαφορετικά συναισθήματα ή εμπειρίες και να εμπιστευτούν το ένστικτο τους.

    Τα παιδιά δεν θα αναπτύξουν μόνο δεξιότητες γύρω από την τεχνική της αφήγησης. Επιπλέον, θα αναλάβουν μια διαδικασία ανακάλυψης της προσωπικής φωνής τους, σχηματίζοντας συνειρμούς, αμφισβητώντας τους υπάρχοντες κανόνες, δημιουργώντας νέους και εμβαθύνοντας σε αφανείς πτυχές.

    Προς το τέλος του κύκλου, οι ιστορίες θα γίνουν αφηγήσεις, θα ηχογραφηθούν και θα καταλήξουν σε podcasts που θα λειτουργήσουν σαν ηχητικό περιοδικό της δουλειάς τους.

    WeMap

    Εργαστήριο Ψυχογεωγραφίας και Χαρτογράφησης από τους Bend Design Studio

    Μέσα από έναν συλλογικό οπτικό διάλογο αποτελούμενο από παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία χαρτογράφησης, οι μαθητές και μαθήτριες θα χαρτογραφήσουν τα κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της καθημερινής τους ζωής και του δημόσιου χώρου.

    Το πεδίο της έρευνας θα επικεντρωθεί στις θεωρίες της ψυχογεωγραφίας (cognitive mapping), cartographic narratives, urban movement καθώς και σε στοιχεία street art. O στόχοw, να εισαγάγει τα παιδιά σε νέα πεδία οπτικού πειραματισμού και αναπαράστασης.

    Όλοι/-ες μαζί θα συντονίσουν μια διαδικασία επεξεργασίας, σχεδιασμού και έκδοσης ‘προσωπικών’ χαρτών σε ψηφιακό αλλά και έντυπο περιβάλλον, καθώς και την τελική παρουσίαση τους.

    Operation Tavros: 0-ΤΛVROΣ

    Εργαστήριο Ήχου & Μουσικής από τον Black Athena

    Oi μαθητές και μαθήτριες θα πειραματιστούν με τα μέσα και τα εργαλεία παραγωγής ήχου και μουσικής και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκφραστούν και να τοποθετηθούν μέσα από αυτά.

    Συγκεκριμένα, θα αποκτήσουν δεξιότητες γύρω απο τη δημιουργία και εκτέλεση μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και θα ασκήσουν την τέχνη του DJing, beatmixing και του scratching.

    Μέχρι το τελικό στάδιο του εργαστηρίου, τα παιδιά έχοντας αποκτήσει γνώσεις για τη λειτουργία της μουσικής βιομηχανίας, θα είναι σε θέση να δημιουργούν σύνθετους ήχους και beats και να συνεργάζονται στην ηχογράφηση ενός μουσικού κομματιού.

    Όλο το υλικό που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί σε μορφή και πλαίσιο που θα αποφασιστεί από τους μαθητές και μαθήτριες σε συνεργασία με τον συντονιστή της ομάδας.

    Πληροφορίες

    ΜΆΘΗΣΗ

    i-Speak

    Συντονιστές εργαστηρίων: Γιώτα Αργυροπούλου, Τάκης Κατσαμπάνης, Bend Design Studio (Γιώργος Αξιώτης, Βίκτωρ Γκόγκας, Μαρίλια Καπετανάκη, Μαρικαίτη Νικολακάκη, Οδυσσέας Τσόλκας), Black Athena (Κωστής Νικηφοράκης)

    Συνεργαζόμενα σχολεία:
    2ο Ενιαίο Λύκειο Καλλιθέας, 5ο Ενιαίο Λύκειο Καλλιθέας, 1ο Ενιαίο Λύκειο Ταύρου

    Διεύθυνση προγράμματος:
    Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία-Θάλεια Καρρά

    Υπεύθυνες προγράμματος:
    Δανάη Παρλαμά, Μαντώ Ψαρέλλη



    ΣΧΟΛΙΑ