• Πολιτισμός

    Λονδίνο, 28η Οκτωβρίου: Οκτώ (μη αναμενόμενες) προτάσεις

    Λονδίνο, 28η Οκτωβρίου: Οκτώ μη αναμενόμενες προτάσεις που οι Αθηναίοι πρέπει να γνωρίζουν

    Η κακομαθημένη Ίντια Ρόουζ, όπως τη φωτογράφησε το TATLER


    Το Λονδίνο θάλλει μετά τον κορονοϊό: Την εβδομάδα που καταλήγει στην 28η Οκτωβρίου οι Αθηναίοι παραδοσιακά επισκέπτονται τη βρετανική πρωτεύουσα. Θα συγκεντρωθούν σε γνώριμα σημεία, φέτος και σε πολλούς νέους προορισμούς… Η βρετανική πρωτεύουσα ορίζει τις τάσεις, περισσότερο από τις άλλες μητροπόλεις.

    Αναντίρρητα, οι Αθηναίοι που πηγαίνουν παραδοσιακά στο Λονδίνο την εθνική εορτή, συνέθεσαν ήδη την to do λίστα τους. Λίγη βοήθεια παραπάνω όμως κανέναν δεν θα βλάψει. Τι θα δουν και πού θα πιούν; Ιδού οκτώ δυνατές προτάσεις, υπό το φως των συζητήσεων για τη διαδοχή της 94χρονης βασίλισσας Ελισάβετ (Κάρολος ή Ουίλιαμ;)

    Η Ελλάδα στη λονδρέζικη σκηνή

    Καταρχήν, δεν υφίσταται Λονδίνο χωρίς αιχμηρή σύγχρονη τέχνη. Ούτε τέχνη χωρίς κοκτέιλ, φαγητό και ωραίους φιλότεχνους. Όποιος δεν έχει ακουστά το όνομα Άλεξ Βαρδάξογλου (Alex Vardaxoglou) και της φερώνυμης γκαλερί στο Χόλαντ Παρκ (Holland Park), έχει μείνει ελαφρώς… πίσω. O ελληνικής καταγωγής γκαλερίστας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πιο παραδοσιακών βρετανών συλλεκτών, όπως η Λαίδη Κοντρέ (Lady Cοwdray).

    Αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ατομική έκθεση του Τιμ Στόνερ (Tim Stoner του 1970). Η έκθεση παρουσιάζει γλυπτά που ο βρετανός καλλιτέχνης δεν έχει ξαναδείξει. Άρχισε να τα φιλοτεχνεί στο ατελιέ του πριν δύο χρόνια.

    Άλεξ Βαρδάξογλου πηγή: Twitter @AlexVardaxoglou

    Κακά κορίτσια…

    Μια ωραία ηλιόλουστη μέρα στην εκπνοή του 2020, παντρεύτηκε την 24χρονη σχεδιάστρια μόδας, εγγονή του επιχειρηματία σερ Τέρενς Κόνραν και ανιψιά του σχεδιαστή Τζάσπερ Κόνραν, Κόκο Κόνραν (Coco Conran). Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο 15 ατόμων στην αγγλική εξοχή και η νύφη φορούσε δημιουργία του ομώνυμου οίκου της. Το ζευγάρι έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα. Προτιμάει το Athénée του Χρύσανθου Πανά.

    Μόνο στο Λονδίνο θρέφει αυτά τα καθαρόαιμα άτακτα κορίτσια της υψηλής κοινωνίας: «Μου είχαν πει να μη δουλέψω ποτέ», είχε δηλώσει η εγγονή του περιβόητου Βασιλιά του Σόχο Πολ Ρέιμοντ (Paul Raymond), Ίντια Ρόουζ (India Rose). Για όποιον δεν θυμάται τον παππού της, πρόκειται για κορυφαίο επιχειρηματία της πορνογραφίας και της αγοράς ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Το 2020 η αξία της εταιρείας του Soho Estates, με μοναδικές κληρονόμους την Ίντια και την ετεροθαλή αδελφή της, έφτασε το ένα δισεκατομμύριο στερλίνες. Η μαμά τους πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η Ίντια έχει ήδη περάσει από κλινική απεξάρτησης.

    Και όμως η βαθύπλουτη κληρονόμος του πάλαι ποτέ κακόφημου Σόχο (Soho) ίδρυσε την δική της γκαλερί στο «βασίλειό» της (πού αλλού;), με τίτλο Soho Revue. Όποιος αναζητάει νέο αίμα στη σύγχρονη τέχνη, την επισκέπτεται. Έχει ήδη διοργανώσει εκθέσεις μεγάλης δημοσιότητας (κοσμικό κορίτσι, γαρ): Από το φωτογράφο (και φίλο της) Τζέιμς Χάρβεϊ Κέλι (James Harvey-Kelly) ως την Πόλι Έντσελ (Polly Edsell) και τον περιζήτητο Χέιντεν Κέις (Hayden Kays). Η 28χρονη επιχειρηματίας απέκτησε μια κόρη με τον Χιου Χάρις (Hugh Harris,) των Kooks. 

    Sophie de Mello Franco και η Lucinda Bellm

    …Και κορίτσια της τέχνης

    Μεγαλύτερη παράδοση και αξιοπιστία στα καλλιτεχνικά δρώμενα απολαμβάνει η βρετανίδα συλλέκτης, επιμελήτρια και γκαλερίστα Λουσίντα Μπελμ (Lucinda Bell). Το 2021 πέτυχε (θεαματική) κίνηση μα

    Η επιχείρηση LAMB (ιδρύθηκε το 2015 για να αναδείξει καλλιτέχνες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική) απέκτησε την πρώτη μόνιμη στέγη της: Το συγκλονιστικό πενταόροφο κτήριο στην καρδιά του αρχοντικού Μέιφερ (Mayfair), ονόματι 32 St. George St (η διεύθυνσή του). Ένα βήμα μακριά από τα μαγαζιά της New Bond Street και απέναντι από τους Sotheby’s.

    Με έτος ανέγερσης μεταξύ 1717 – 1720 και δική του ταράτσα, το κτίσμα ανακαινίστηκε ριζικά για να στεγάζει τη LAMB και να λειτουργήσει ως κοιτίδα (hub) πολιτισμού. Η Λουσίντα Μπελμ συνεργάζεται με τη Σόφι Ντε Μέγιο Φράνκο (Sophie de Mello Franco), στη διεύθυνση. Υπάρχει LAMB και στο Σάο Πάολο. Στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με παιγνιώδη τίτλο Sorry it’s a mess we just moved in. Ανιχνεύει τη σημασία των καθημερινών αντικειμένων…

    Από την καθημερινότητα στην ευαλωτότητα

    Αν το ταξίδι δεν περιέχει παιδιά και μιούζικαλ τότε η θεατρική ατραξιόν θα στείλει τους Αθηναίους στο θέατρο του Γουέστ Εντ, Duke of York. Σε αυτό θα πρωτοεμφανιστεί η σταρ του Χόλιγουντ ‘Ειμι Άνταμς ως Αμάντα Γουιγκφιλντ σε ένα από τα πιο αυτοβιογραφικά έργα του Τενεσί ΟουίλιαμςThe Glass Menagerie.

    Ήτοι, Γυάλινος κόσμος ή Γυάλινο Θηρειοτροφείο, ανάλογα με το ποια ελληνική μετάφραση διαλέγει κανείς.

    Στην Ελλάδα πάντως είχε ανέβει για πρώτη φορά από τον Κουν με την εκ φύσεως εύθραυστη Έλλη Λαμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Έιμι Άνταμς

    Τροφή για σκέψη

    Έντρομοι όσοι δεν βρήκαν εισητήριο για το Halloween party στο Annabel’s. Φέτος εξαντλήθηκαν μέσα στα πρώτα έξι λεπτά. Θεωρείται το πιο κοσμικό γεγονός την τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου. Όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν είσοδο θα σντικρύσουν την πρόσοψη του ελισαβετιανού κτηρίου μεταμορφωμένη σε στοιχειωμένο κάστρο…

    Οι υπόλοιποι μπορούν να πάρουν μια ανάσα στο The Hari… Ο αγαπημένος μπαρτέντερ του ξενοδοχείου Τζουζέπε Αμπρακιάντε (Giuseppe Abbracciante), δημιούργησε λίστα με οκτώ κοκτέιλ με αναφορές στη σύγχρονη τέχνη: Από τον Αγγλικό Μπουλντόγκ (εμπνευσμένο από πορτρέτο του Τσούρτσιλ) το οποίο διακοσμεί με πούρο, ως το Studio 54, τον Άντι Γουόρχολ και το Campbell’s Tomato Soup. Βεβαίως, υπάρχει και το κοκτέιλ που κλείνει το μάτι στον Banski...

    The Connaught, Red Room

    Το πιο διάσημο μπαρ ξενοδοχείου στον κόσμο, το Champagne Room στο The Connaught απέκτησε εσωτερικό ανταγωνιστή: Ονομάζεται The Red Room και στη διακόσμησή του δεσπόζουν δύο αυθεντικά έργα της θρυλικής Λουίζ Μπουρζουά. Και πολλή ακόμη θηλυκή τέχνη…

    Για να μη χαθεί κανείς στην πληθώρα νέων και παραδοσιακών σημείων για φαγητό, ας αρκεστεί στο νέο σημείο συγκέντρωσης για την αφρόκρεμα των διάσημων αυτού του κόσμου. Πού θα συναντήσει κανείς τον πολυαγαπημένο Ντέβιντ Μπέκαμ, τη συγκλονιστική νυν δισεκατομμυριούχο της μουσικής και σχεδιαστικής τέχνης Ριχάνα -Rihanna, τον νεοεισερχόμενο Ίντρις Έλμπα, την πρώην μούσα Κέιτ Μος, την κορυφαία σχεδιάστρια μόδας Στέλλα Μακ Κάρτνει αλλά και το ακριβοθώρητο ζευγάρι επιρροής, Τζορτζ και την Αμάλ Κλούνεϊ; Στο φωτεινό εστιατόριο/παμπ της οδού Golborne Road που ονομάζεται Laylow. Σπεύσατε!

    Διαβάστε επίσης: 

    Σαμπίν Γκέτι: Μαικήνας της National Gallery, της Εθνικής Πινακοθήκης Λονδίνου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ