• Πολιτισμός

    Σαμπίν Γκέτι: Μαικήνας της National Gallery, της Εθνικής Πινακοθήκης Λονδίνου

    Σαμπίν Γκέτι: μαικήνας της National Gallery, Εθνικής Πινακοθήκης Λονδίνου

    Σαμπίν Γκέτι με κοσμήματα Buglari


    Η βαθύπλουτη κληρονόμος Σαμπίν Γκέτι (Sabine Getty) λειτουργεί πλέον ως μαικήνας της National Gallery, της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ηγείται του νεότευκτου προγράμματος για νεαρούς φιλότεχνους, ονόματι Young Ambassadors, Νέοι Πρεσβευτές. Εντάσσεται στην ευρύτερη καμπάνια χρηματοδότησης του μουσείου.

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία των 197 χρόνων ζωής της ιδρύει πρόγραμμα για νέους. Ενθουσιάζομαι που συν-προεδρεύω σε αυτό», δήλωσε η ίδια. Μοιράζεται την τιμητική αυτή θέση με τη Χάριετ Κλάπχαμ της εταιρείας Harriet Clapham Advisory. Διευθύντρια από πλευράς της Πινακοθήκης η Καρολάιν Κόστιν Ράιτ (Caroline Costin Wright).

    «Ευχόμαστε να προσελκύσουμε τη νέα γενιά των φιλότεχνων στους κόλπους αυτής της εξαίσιας συλλογής. Υπογραμμίζοντας έτσι την αξία της ως ζωτική πηγή για ζώντες καλλιτέχνες και το ευρύτερο κοινό που υπηρετεί» συμπλήρωσε η Γκέτι.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από 20 ως 45 ετών. Η νεοπαγής ομάδα δανείζεται το όνομά της από το ομώνυμο, αριστουργηματικό έργο του Χανς Χολμπάιν του Νεότερου (Hans Holbein the Younger, 1515–1532).

    Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, να υποδέχεται και να συγχωνεύει εθελοντές με διαφορετική καταγωγή και ενδιαφέροντα. Κοινό τους γνώρισμα, η αγάπη για την τέχνη. Η βούληση να υποστηρίξουν τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ευκολότερη πρόσβαση στους κόλπους της.

    Έτσι, η ομάδα αντανακλάται και το πνεύμα του μουσείου, που από τα βάθη της ιστορίας του προσέλκυε πάντα μαικήνες από όλο τον κόσμο. Θα συμβάλλουν σε μία πολυπρισματική ανάγνωση της συλλογής.

    Στον πυρήνα των Νέων Πρεσβευτών εντοπίζεται η διάθεση για μάθηση και εμβάθυνση στην παιδεία. Τα μέλη θα ιχνηλατήσουν την ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης μέσα από συστηματική επαφή με τους ειδικούς και τα έργα της συλλογής: Ρούμπενς, Τιτσιάνο, Τέρνερ, Σεζάν, Κονστάμπλ, Βαν Γκογκ, Μονέ. Οι μεγάλοι δάσκαλοι που ασίγαστα εμπνέουν και κατευθύνουν τους σύγχρονους δημιουργούς.

    Σαμπίν Γκέτι: Μαικήνας της National Gallery, Εθνικής Πινακοθήκης Λονδίνου
    Η Σαμπίν Γκέτι με την συνεργάτη της μπροστά στον πίνακα Νέοι Πρεσβευτές του Χολμπάιν (National Gallery)

    Πολλά προνόμια για λίγους

    Για να συμπεριληφθεί κανείς στην περίοπτη αυτή ομάδα πρέπει να προβεί σε ετήσια δωρεά 1.200 στερλίνων. Έτσι αποκτά πρόσβαση σε διαφόρων ειδών προνόμια: Εγκαίνια εκθέσεων, πριβέ ξεναγήσεις με διάσημους επιμελητές, ελίτ συζητήσεις, ταξίδια και δράσεις έξω από την Πινακοθήκη.

    Επειδή πολλοί Έλληνες του Λονδίνου (και όχι μόνο), έχουν επιδείξει σταθερό ενδιαφέρον για αυτή την πλευρά της κοινωνικής τέχνης, ιδού τα συγκεκριμένα προνόμια που θα απολαύσουν ως Νέοι Πρεσβευτές:

    Απεριόριστη πρόσβαση στις εκθέσεις (μαζί με έναν προσκεκλημένο).

    Προσκλήσεις σε εγκαίνια δύο εκθέσεων.

    Πριβέ ξενάγηση σε όλες τις εκθέσεις.

    Πρόσκληση στη δράση Unexpected View κατά τη διάρκεια της λονδρέζικης φουάρ Frieze.

    Πρόσκληση στο ετήσιο δείπνο Patrons Open House τον Ιανουάριο (μαζί με έναν προσκεκλημένο).

    Επισκέψεις σε ατελιέ καλλιτεχνών.

    Αποστολή εγγραφή στο έντυπο newsletter the Gallery Insider και στην ετήσια έκθεση Annual Review.

    Δείξε μου τους φίλους σου

    Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1824 από το αγγλικό κοινοβούλιο με προσωπικό από κάθε στράτα ζωής. Ύστερα από σχεδόν διακόσια χρόνια, αυτή η αξία παραμένει ενεργή. Περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες υποδέχεται ετησίως με ελεύθερη είσοδο. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επεκτείνει τη συλλογή της πέρα από τα δυτικοευρωπαϊκή ειδικότητά της.

    Αντίστοιχο πρόγραμμα εγκαθιδρύει και η National Portrait Gallery που επίσης λειτουργεί ως φιλανθρωπικός οργανισμός. Με το πρόγραμμα Inspiring People εύχεται να στηρίξει την ανακαίνιση των αιθουσών της. Παραμένει κλειστή μέχρι την άνοιξη του 2023.

    Αξίζει μνεία την ημέτερη ομάδα Young Patrons που τρέχει η Αλίκη Λαμπροπούλου με τη Μαριάννα Αγιοστρατίτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Λειτουργεί ως ανεξάρτητο hub μέσα στο Κυκλαδικό. Αλλά έχει αποδειχθεί σπουδαία πηγή χρηματοδότησης. Και αναρωτιέται εάν θα σχηματιστεί παρόμοια ομάδα και για το κεντρικό μουσείο της χώρας, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

    Η Σαμπίν Γκέτι, Λιβανέζα στην καταγωγή (Γκάνεμ, Ghanem το πατρικό της), κόρη χρηματιστή, γεννήθηκε το 1984 μεγάλωσε στην Ελβετία.

    Παντρεύτηκε τον κληρονόμο και επενδυτή Τζόσεφ Γκέτι, γιο του Μαρκ Γκέτι και της Ντομιτίλα Χάρντινγκ, εγγονό του σερ Τζον Πολ Γκέτι. Έχουν δύο παιδιά.

    Σχεδιάζει κοσμήματα, που αρέσουν στην Νικόλ Κίντμαν και τη Ριχάνα. Παραμένει φίλη της Ευγενίας Νιάρχου. Είχε επισκεφτεί πριν δύο χρόνια τον Ναό του Ποσειδώνα για την επίδειξη της Μαίρης Κατράντζου με αφορμή τα τριάντα χρόνια του σωματείου Ελπιδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο.

    Λόγω της κοινωνικής της θέση στην παγκόσμια ελίτ κοινωνία (κυρίως τη λονδρέζικη), λειτουργεί ως σύμβουλος έκδοσης στη βίβλο του σνομπισμού Tatler. Το συγκεκριμένο περιοδικό σε ειδικό αφιέρωμα, συμπεριέλαβε το ζευγάρι ανάμεσα στους πιο επιδραστικούς του Λονδίνου. Στην ίδια λίστα και ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κάθριν. Η έπαυλή τους στο Μέιφερ φωτογραφίζεται συνεχώς στα μεγάλα έντυπα.

    Για αντίστοιχα στρατηγικούς λόγους την τοποθέτησε το μουσείο επικεφαλής του νέου προγράμματος συγκέντρωσης πόρων. Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι.

    Πληροφορίες:

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνία με την Καρολάιν Κόστιν Ράιτ στο μέιλ [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ