• LIFE&STYLE

    Soho: Όχι πια sex, μόνο καφέ!

    • NewsRoom


    Αν ψάχνατε για ένα διασκεδαστικό βράδυ στο Λονδίνο, σίγουρα η πρώτη σας σκέψη θα πρέπει πάντα να ήταν ένα βράδυ στο Soho. Σε απόσταση αναπνοής από την Oxford Street (η πιο πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Ευρώπης), στο περίφημο (ή ακόμα και κάποτε κακόφημο) Soho συσσωρεύονταν υπόγεια bar πλαισιωμένα από ξενόφερτες “burlesque παραστάσεις”, club με τα πιο ξέφρενα  party του Λονδίνου, γνωστά τις περισσότερες φορές για την “Gay Friendly” πολιτική τους και τα γνωστά δωματιάκια όπου μπορούσες να … “σβήσεις” κάθε σεξουαλική σου επιθυμία.

    Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το “αυθεντικό” Soho χωρίς τις λέξεις.. κινέζικα εστιατόρια, σεξουαλική απελευθέρωση, μικρές pubs, ιδιόμορφα μπαρ, πολυτελή κλαμπ, sex shops, καπνό, ψυχεδελικά φώτα, rock μουσική και rock διάθεση! Αδιαμφισβήτητα στο Soho χτυπούσε η καρδιά της νυχτερινής ζωής του Λονδίνου!

    LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 29: A red neon light illuminates a shop in Soho on November 29, 2011 in London, England. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
    LONDON, ENGLAND – NOVEMBER 29: A red neon light illuminates a shop in Soho on November 29, 2011 in London, England. (Photo by Dan Kitwood)

    Το Soho ξεκίνησε σαν συνοικία διασκέδασης στις αρχές του 17ου αιώνα , έπειτα  η περιοχή γέμισε από ιερόδουλες και οίκους ανοχής, όμως τη δεκαετία του ’50 άρχισαν να μειώνονται, έτσι τα παραμελημένα νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής άρχισαν να προσελκύουν τότε προοδευτικούς καλλιτέχνες φιλοξενώντας τις πειραματικές τους δημιουργίες. Δυστυχώς όμως η ετερόκλητη συνοικία του Λονδίνου, με τη διπλή ζωή – από τη μία οι άθλιοι, φτωχοί δρόμοι του Soho και από την άλλη τα καθαρά, τακτοποιημένα δισκοπωλεία και μοντέρνες γκαλερί – άρχισε και πάλι να μεταμορφώνεται, με μπροστάρηδες της αλλαγής αυτή τη φορά, family-friendly επιχειρήσεις και  μεγάλες αλυσίδες cafe! Το πιο παραδοσιακό κέντρο διασκέδασης εξορίζει τη βιομηχανία του sex και αποφασίζει πλέον να .. “ενηλικιωθεί”!

    sex-shop-soho-london

    Στην περιοχή που συναντούσε κανείς 59 αδειοδοτημένα sex shops, σήμερα θα βρει μόλις 15, ενώ το αμφιθέατρο “Compton Cinema Club”, το πρώτο private members’ club  του Λονδίνου που προέβαλε ταινίες ενηλίκων από το 1960, αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς σήμερα λειτουργεί σαν κουζίνα του εστιατορίου “Balans”. Αυτό το μήνα το “Angels” ένα “gentlemen’s club”  στη Wardour Street στο οποίο ήταν υπεύθυνος ο Peter Stringfellow, έκλεισε μετά από μια ολόκληρη δεκαετία! Σήμερα το Soho γέμισε με ακριβά μπαρ και κλαμπ, “μπορείτε να το παρατηρήσετε, κάνοντας μια βόλτα στη περιοχή”, σχολίασε ο κ.Stringfellow, για να σημειώσει απογοητευμένος: “Κάθε φορά που κάτι κλείνει, ανοίγει ένα νέο μοντέρνο καφέ ή εστιατόριο.”

    peter Peter-Stringfellow

    Οι εκστρατείες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, μάταια όμως καθώς η αύξηση των ενοικίων και της ζήτησης για μη επαγγελματικά ακίνητα έχουν αποδειχθεί πολύ πιο κερδοφόρα από την εκστρατεία των ηθικολόγων για την μετάλλαξη της περιοχής.

    save

    Οι sex workers έχουν μεταφερθεί έξω από την περιοχή, εν μέρει λόγω της αύξησης των ενοικίων, αλλά και λόγω της αστυνομικής πίεσης! Η αστυνομία ξεκίνησε μαζικές εφόδους στο 50% σχεδόν των διαμερισμάτων του Soho – συγκεκριμένα σε χώρους συνεύρεσης με γυναίκες – το 2013, σε μια μερικώς επιτυχή προσπάθεια βελτίωσης της περιοχής. Η πορνεία είναι νόμιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν διεξάγεται από ένα άτομο σε δικές του εγκαταστάσεις. Μία”NHS” κλινική για ιερόδουλες που ήταν εγκατεστημένη στο Soho επί σχεδόν 30 χρόνια, έχει μετακινηθεί σε άλλο σημείο λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή της. “Υπήρξε μια μαζική αλλαγή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών”, παρατηρεί η Laura Watson, εκπρόσωπος της αγγλικού σωματείου των ιερόδουλων, “τώρα πια όλοι κινούνται έξω από το Soho”.

    soho

    Η “Crossrail”, η αξίας 16 δισ. στερλίνων σιδηροδρομική γραμμή  που προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2018, αναμένεται να θέσει περαιτέρω πιέσεις στις μικρότερες επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς οι ιδιοκτήτες θα αυξήσουν τα ενοίκια με την προσδοκία ότι η νέα γραμμή  θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

    Το “ανεξάρτητο” σινεμά “Curzon Soho” βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο μέλλον, αφού προορίζεται για κατεδάφιση, κάνοντας χώρο στην Crossrail 2. “Η περιοχή χάνει την ιδιαιτερότητά της, να χάνει όλα αυτά τα πράγματα που την  έκαναν διαφορετική,” δήλωσε ο Robert Kenny, γενικός διευθυντής του κινηματογράφου από το 2000 έως και το 2006. “Οι καφετέριες έρχονται, και χάνουμε χώρους όπως το cabaret club “Madame Jojo”, μπορεί να μην είστε συνηθισμένοι σε αυτή την κουλτούρα, αλλά είναι αυτό που έκανε την περιοχή μοναδική.”

    Soho red light district

    Το 20% του κύκλου εργασιών για τις μικρότερες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες υπήρχαν στο Soho για δεκαετίες, καταβροχθίζονται από τα μεγάλα ενοίκια και κολοσσιαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Matthew Jaffa,  ανώτερο διευθυντή ανάπτυξης στην Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων. «Η ανησυχία μας είναι ότι θα δούμε ένα φαινόμενο donut. Θα χάσουμε τις μικρές επιχειρήσεις στο κέντρο και θα μείνουμε μόνο με τις αλυσίδες των Prets and Costa”, προειδοποιεί.

    The Windmill Nightclub, a table dancing bar in London Soho.
    The Windmill Nightclub, a table dancing bar in London Soho.

    Ερωτήματα έχουν επίσης διατυπωθεί σχετικά με μια τοπική υπαίθρια αγορά στη Berwick Street. Πρόθεση του Συμβουλίου του Westminster είναι να αναθέσει τη διαχείρισή της αγοράς σε ιδιωτικό φορέα, μπροστά στη σθεναρή αντίσταση για την “ανάπλαση” της περιοχής από τους μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται εκεί! Η περιοχή δυστυχώς χάνει ολοένα και περισσότερο την ταυτότητα της, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι υποστηρικτές της οργάνωσης «Save Soho».

    sohooooo

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/etimi-gia-spoudes-doulia-sto-londino-aftes-ine-10-top-quality-life-perioches-gia-neo-sas-spiti/72527

    http://www.mononews.gr/zise-san-vasilias-ligo-exo-apo-londino-chriazese-molis-3-ekat-evro/73635



    ΣΧΟΛΙΑ