• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι προϊόντα κλοπής      

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η προϊσταμένη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμαντώ Ρηγάκου

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η προϊσταμένη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμαντώ Ρηγάκου


    «Η Ελλάδα σταθερά, από τη δεκαετία του ‘80 ως σήμερα ζητά τον επαναπατρισμό μόνο των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί; Διότι απεσπάσθησαν βιαίως. Το μνημείο βανδαλίστηκε, το μνημείο είναι ιστάμενο, τα Γλυπτά αυτά είναι μέρος του αρχιτεκτονικού του συνόλου, του συνόλου του αρχιτεκτονήματος του Παρθενώνα. Και για αυτό τα θεωρούμε ως προϊόντα κλοπής και δεν μπορεί να αναγνωρισθεί νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο».

    Το πάγιο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αλλά και τους λόγους, για τους οποίους το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σήμερα, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του 22ου τόμου της εκδοτικής σειράς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της εταιρείας Lamda Development «Ο Κύκλος των Μουσείων», αφιερωμένου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.

    Όπως διευκρίνισε εξάλλου, «Το γεγονός, ότι πάρα πολλές αρχαιότητες ελληνικές βρίσκονται σε όλα τα μουσεία του κόσμου, δεν σημαίνει ότι υποχρεώνει την Ελλάδα να ζητά τον επαναπατρισμό τους. Τόσο όλες οι άλλες ελληνικές αρχαιότητες, όπως άλλωστε και πλήθος αρχαιοτήτων από όλους τους παλαιούς πολιτισμούς βρίσκονται στα μουσεία του κόσμου και αποτελούν κτήμα όλης της οικουμένης. Η διαφορά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι, ότι γι’ αυτά ο φυσικός τους χώρος είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το ίδιο το μνημείο».

    Τα κλεμμένα αρχαία της Κέρκυρας

    Αφορμή για την δήλωση της κυρίας Μενδώνη υπήρξε η ερώτηση δημοσιογράφου από την Κέρκυρα προς την  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμαντώ Ρηγάκου, η οποία είναι η συγγραφέας του τόμου για το Αρχαιολογικό Μουσείο. Συγκεκριμένα ο  δημοσιογράφος Χρήστος Κορφιάτης διατύπωσε το ερώτημα για την τύχη της μεγάλης συλλογής αρχαιοτήτων Γουντχάους, που είχε εξαχθεί από την Κέρκυρα το 1866, μετά το θάνατο του συλλέκτη και σήμερα μεγάλο μέρος της βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μάλλον στις αποθήκες. «Μιλάμε για χιλιάδες αντικείμενα. Είναι γεγονός ότι εξήχθη παράνομα από την Κέρκυρα και βρίσκεται χωρίς πιστοποιημένα έγγραφα στο Βρετανικό Μουσείο;», ήταν η ερώτηση.

    «Η συλλογή Γουντχάους, μόλις αυτός πέθανε στην Κέρκυρα, διεσπάρη και λεηλατήθηκε στο νησί» διευκρίνισε όμως, η κυρία Ρηγάκου. Προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τη διαθήκη του όφειλε να μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και πήγε, μάλλον ένα μικρό μέρος».

    Διαβάστε επίσης

    Μενδώνη: Κανένα θέμα μίσθωσης ή δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Guardian: Ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Ήταν η σύζυγος του Έλγιν συνένοχος στην λεηλασία των Γλυπτών; Ναι!



    ΣΧΟΛΙΑ