• Κοινωνία

    Guardian: Ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    • NewsRoom

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


    Για αισιοδοξία στο Μουσείο της Ακρόπολης, όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά και τη «γκάφα» του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να σνομπάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας τη μεταξύ τους συνάντηση, κάνει λόγο σε εκτενές δημοσίευμά της η «Guardian».

    Σε μια εβδομάδα κατά την οποία η διαμάχη για τις αρχαιότητες του πέμπτου αιώνα π.Χ. ξέσπασε με νέο σθένος, τα δεδομένα μιας κόντρας που κρατάει χρόνια, άλλαξαν σημαντικά. Γι’ αυτό και ο Νίκος Σταμπολίδης, κλασικός αρχαιολόγος στο επάγγελμα και τα τελευταία δύο χρόνια διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης, δήλωσε: «Ήταν μια υπέροχη εβδομάδα», δήλωσε στον Observer. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τα πράγματα προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι αισιόδοξος, πολύ αισιόδοξος».

    Τους τελευταίους 24 μήνες, η προσπάθεια της Ελλάδας να επανενώσει τους θησαυρούς, που αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο το 1816 από τον χρεοκοπημένο λόρδο Έλγιν, ο οποίος τους απέκτησε ο ίδιος υπό συνθήκες που θεωρήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες- είχε ήδη εξελιχθεί με τρόπους που ούτε ο κ. Σταμπολίδης δεν θα τολμούσε να φανταστεί, επισημαίνει η Guardian.

    Πρώτα ήρθε η επιστροφή από το Παλέρμο της Ιταλίας, του θραύσματος του Φάγκαν, ένας επαναπατρισμός από ένα κράτος σε ένα άλλο μέρος της μνημειώδους ζωφόρου που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα, τον εμβληματικό ναό της Ακρόπολης, που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

    Στη συνέχεια ήρθε η «δωρεά» τριών ακόμη κομματιών από το Βατικανό: πρωτοποριακές κινήσεις στην εκστρατεία για την αποκατάσταση των θησαυρών στον τόπο όπου γεννήθηκαν. «Αλλά ήταν και κάτι άλλο», είπε ο διευθυντής. «Αυτή η μεγάλη αλλαγή στο κοινό αίσθημα στη Βρετανία που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη».

    Δείτε τι είχε πει σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

    Διαβάστε επίσης:

    Από το θησαυροφυλάκιο στο μουσείο – Τα οικονομικά Αρχεία του Άργους στους Στρατώνες Καποδίστρια

    Ο ψηφιακός Σπύρος Παπαλουκάς – Νέα ματιά στο καλλιτεχνικό σύμπαν του ζωγράφου

    Μουσείο Ακρόπολης για Σούνακ: Δεν κατάφερε, με τον θόρυβο που δημιούργησε, να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων



    ΣΧΟΛΙΑ