• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης μας εξαπάτησε – Φρικιαστική και επονείδιστη η σεξουαλική βία

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


    «Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπάθησε να με πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση, με τις φήμες που ακούγονταν, ακόμη κι όταν αυτές πλήθαιναν. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, και αυτό προκύπτει τώρα».

    Καταπέλτης απέναντι στον καταγγελλόμενο και στην Δικαιοσύνη πλέον, Δημήτρη Λιγνάδη, ύστερα από την μήνυση θύματος, ήταν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση ειδικά του Δημήτρη Λιγνάδη, αφού υπήρξε διευθυντής εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΠΟ. 

    «Ο Πρωθυπουργός δεν είχε προσωπική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τον γνώριζε μόνο ως ηθοποιό. Ούτε κι εγώ» τόνισε εξάλλου η κυρία Μενδώνη προτρέποντας οποιονδήποτε να αναζητήσει, έστω μία φωτογραφία, που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ή ίδια έκαναν προσωπική παρέα μαζί του.

    «Δεν θα βρουν» είπε κατηγορηματικά η υπουργός.

    Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του πρώτου κρατικού θεάτρου της χώρας, λόγω της μακράς προϋπηρεσίας του σε αυτό, από το 1986 συγκεκριμένα, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε μεγάλες παραστάσεις, που γίνονταν αποδεκτές από όλους, χωρίς να έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για την προσωπική του ζωή.

    «Η  σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε, ούτε εγώ γνώριζα τίποτε, για όσα αφορούν την προσωπική  ζωή του Λιγνάδη. Αν υπήρχαν τέτοιες καταγγελίες ποιος θα ήταν τόσο αφελής, ώστε να τον τοποθετήσει σε δημόσια θέση;» είπε η υπουργός.

    «Προσωπικά δεν ήξερα, γιατί σε εμένα δεν ήρθε ποτέ κανείς να καταγγείλει το παραμικρό» σημείωσε.

    «Γιατί δεν μίλησαν αυτοί που ήξεραν;»

    Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε προ των ευθυνών τους όσους μπορεί να γνώριζαν, αλλά το αποσιώπησαν: «Αν το ήξεραν κάποιοι, όφειλαν να το καταθέσουν, να ενημερώσουν. Όλοι όμως έλεγαν και έγραφαν ύμνους, όπως η κυρία Ακρίτα. Αλλά και κυρίως η πρώην υπουργός Πολιτισμού και συνάδελφός του, η κυρία Λυδία Κονιόρδου, που είχε συνεργαστεί και μαζί του. Εκείνη δεν ήξερε τίποτε;».

    Αναφερόμενη και στον κ. Γεωργουσόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι τον είχε απομακρύνει από την Δραματική Σχολή του Εθνικού για «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως ο ίδιος είπε, έθεσε το εύλογο ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν τότε γι’ αυτό: «Γιατί δεν είχε ενημερώσει το υπουργείο ή το ΔΣ του θεάτρου, ώστε να υπάρχει η σχετική καταγγελία;», είπε η υπουργός.

    Όσον αφορά τις επιθέσεις, εξάλλου, που γίνονται από την αντιπολίτευση, όπως επισήμανε «ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα και δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα», αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα ατόμων που βρίσκονται σε αντίπαλα της ΝΔ στρατόπεδα (όπως τον Παύλο Χαϊκάλη, που ανέφερε ονομαστικά), για τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά.

    «Όλες οι μαρτυρίες, η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

    «Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, όσοι είμαστε γονείς έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας έναν τέτοιο φόβο, είτε τα παιδιά μας είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια. Επομένως τα όσα ελέχθησαν, τα όσο πρόκειται να λεχθούν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας».

    «Φρικιαστική και επονείδιστη» χαρακτήρισε την σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους.

    Επισήμανε, όμως, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες «στήνονται δίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου.

    Η ίδια πάντως επικοινώνησε με την δικηγόρο του Βασίλη, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και προέτρεψε κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί παρόμοιες, απεχθείς πράξεις να κάνει το ίδιο.

    Σήμερα εξάλλου εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η κ. Μενδώνη κατέθεσε υπόμνημα  στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο έθεσε στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευομένων του φορέων, προκειμένου να παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσον, το οποίο κρίνεται απαραίτητο.

    «Αυτονοήτως έθεσα και τον εαυτό μου στη διάθεση της Δικαιοσύνης για την περίπτωση που είναι απαραίτητη και η δική μου κατάθεση», όπως είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς αντέδρασε το Twitter στις δηλώσεις Μενδώνη για Λιγνάδη

    Μητσοτάκης για το ελληνικό #metoo: Απεχθή τα φαινόμενα κακοποίησης ανηλίκων – Να αποδοθεί δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ