• Πολιτική

    Μητσοτάκης για το ελληνικό #metoo: Απεχθή τα φαινόμενα κακοποίησης ανηλίκων – Να αποδοθεί δικαιοσύνη

    • NewsRoom

    Μητσοτάκης-Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ. αρχείου)


    Θέση για τις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο πήραν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όσον αφορά στο ελληνικό MeToo και τις καταγγελίες που παίρνουν μορφή «τσουνάμι», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι συγκλονιστικά τα όσα καταγγέλλονται.

    «Ήρθε η ώρα εμείς, με τη δράση μας, να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε κράτους δικαίου και κοινωνία δικαίου» ανέφερε.

    Σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απεχθή φαινόμενα»: «Η κακοποίηση ανήλικων είναι απεχθής. Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό και πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους χωρίς να προσφέρεται κομματική αντιπαράθεση» τόνισε.

    Ζήτησε να υπάρξει ενότητα όσον αφορά στο ζήτημα, που «δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση».

    «Να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως αρμόζει, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα» σημείωσε.

    «Απεχθή φαινόμενα»

    Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τον τελευταίο μήνα έσπασε ένα πέπλο σιωπής με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, οι οποίες έχουν γίνει στα πλαίσια αυτού του φαινομένου που αποκαλούμε #MeToo.

    » Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο- τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους.

    » Ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη.

    » Είστε, όχι απλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είστε γυναίκα, είστε επιφανής νομικός, είστε μάνα και ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, όπως και εγώ, ως Πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου.

    » Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο, και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους.

    » Ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

    » Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα.

    » Σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσβλέπω και στη δική σας στήριξη, αλλά και στη δική σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε».

    «Η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή»

    Η κ. Σακελλαροπούλου, με τη σειρά της, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις καταγγελίες και ειδικότερα για τον καλλιτεχνικό χώρο σημείωσε πως είναι ένα «οξύ πρόβλημα που προϋπήρχε».

    «Δεν σας κρύβω κύριε Πρόεδρε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη μου για όσα ακούγονται και συμβαίνουν, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση.

    Η κατάχρηση εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

    Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέα μήνυση σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη για βιασμό 14χρονου: «Ψάρευε» ανήλικους από πλατείες

    Ο ξένος Τύπος μιλάει για το ελληνικό #MeToo – Αναφορά σε καταγγελίες και ονόματα

    #MeToo στη Σχολή του Εθνικού Θέατρου: Ο Λιβαθινός, η Καρύδη, η Ζέτα…



    ΣΧΟΛΙΑ